1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Beeld NL1/2/3 SD achteruit sinds HD?

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door hallotjes, 3 aug 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Thnx, dat is een heel heldere uitleg. Ik denk dat wat de opmerker hetzelfde bedoeld met wat ik eerder als "bibberige" gezichten noemde. Dit komt inderdaad enkel bij kleine bewegingen voor. Het lijkt net of de beweging een beetje schokkerig gaat. Misschien dat ik het kan opnemen en online zetten.

  Het lijkt alsof een component in de signaalweg niet snel genoeg is.
  Maar dit komt dus niet met HD voor? Ik twijfel of dit door hetzelfde wordt veroorzaakt als het oorspronkelijke probleem want het valt me niet op bij elk programma. Misschien als ik er op ga letten. Alleen jammer als je eenmaal weet dat er een probleem is dat het ook steeds opvalt :evil:
   
 2. Het lijkt ook dat het deze week 'slechter' is dan de week ervoor. Niet altijd, maar met sommige programma's 'hinderlijk'.
   
 3. Mooi dat je een reactie hebt gekregen van de NPO waarin ze erkennen dat er issues zijn met de kwaliteit van het SD signaal sinds de start van de HD uitzendingen (ondanks dat een Ziggo medewerker hier wilde beweren dat het probleem al zou zijn opgelost), maar de rest van de reactie is niet erg geruststellend. Je kunt daar namelijk uit afleiden dat de NPO voor uitzending van SD materiaal als SD wil blijven werken met de omweg via upscaling en weer downscaling die nu juist verantwoordelijk is voor het hele probleem. SD materiaal uitgezonden als SD zou niet door scalers moeten worden gehaald, punt uit.
   
 4. Ben het volledig met je eens. Heeft men van te voren ook kunnen weten als je een dergelijke schakeling maakt dat het beeld achteruit gaat.

  Maar misschien bedoeld men misschien dat d.m.v. softwarematige aanpassing de upscaler voor SD altijd uitblijft, en de downscaler zo geprogrammeerd wordt dat als er een uitzending is die hogere resolutie heeft dan 576i dat deze automatisch dit herkend en dit downscaled naar SD. Nu staat de downscaler altijd aan en kan misschien dit bovenstaande softwaramatig niet.
   
 5. Dat zal niet gaan omdat er gewerkt wordt met één eindregie waar tegenwoordig de complete signaalverwerking in 1080i gaat. Als je eens een keer in de gelegenheid bent om de HD en SD signalen van de NPO direct te vergelijken dan zul je ook merken dat het SD signaal nu duidelijk achterloopt op het HD signaal. Dat komt simpelweg doordat het SD signaal door downconversie wordt afgeleid van het HD signaal.
   
 6. En dan nog voor de analoge kijkers nog een D/A converter die het nog langer laat achterlopen . . . .
  Straks krijgen we het zes uur journaal om acht uur:)

  Maar het is blijft beetje vaag, zo duur en moeilijk is het toch niet om het signaal voor de upscaler even af te splitsen en door de encoder halen? Up/down is toch bijna helemaal aan het einde van de signaalweg ? Men gaf vroeger via de analoge antenne ook niet een ge-D/A-converted digitenne signaal door.
   
 7. Moeilijk niet, duur wel omdat dan de complete signaalverwerking in de eindregie dubbel zou moeten worden uitgevoerd. En daar hebben ze bij de NPO kennelijk geen geld voor (over).
  Tja, zo simpel ligt het allemaal niet. En heel vroeger bestond er natuurlijk helemaal geen digitale televisietechniek, toen ging alles vanaf de studio tot in de huiskamer analoog.
   
 8. Ligt eraan waar deze staat. als deze aan het eind staat, hoeft er niet veel dubbel uitgevoerd te worden.

  Het lijkt mij (correct me if I'm wrong) dat men ongeveer deze schakeling voor SD gebruikt (grof gezien)

  Video/audio bron -> Logo en ondertiteling -> Upscaler ->afsplitsing SD/HD -> downscaler -> Matrix (audio, video, TT enz samenvoegen) -> MPGEG2 encoder
   
 9. Waarschijnlijk de nieuwe software? Ned2 is deze avond gewoon een wazige vlek . . . .
  Totaal geen detail meer in close-ups, wazige achtergronden. Weet zeker dat nova vroeger er super strak uitzag. Ook meer last van bewegingsonscherpte :cry:

  De dvb-t stream van de VRT is haarscherp in vergelijk.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 12 aug 2009
 10. Ondertussen is dit probleem nog steeds niet opgelost . . . .
  Zeker nu oude programma's weer terug zijn valt het nog meer op:evil:
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina