1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Geen DD 5.1 geluid meer bij Ned. 1, 2 en 3.

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door McGyverned, 21 jul 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Sinds gisterenavond is mij opgevallen dat bij Ned.1, 2 en 3 HD geen DD 5.1 geluid meer wordt doorgegeven. Wel het gewone (DD 2.0) geluid.
  Ik heb via Eurosport HD en een paar Duitsers al gecontroleerd of het in mijn apperatuur zit, maar hier is het DD 5.1 geluid keurig aanwezig. Bij Eurosport HD welliswaar alleen maar bij het Engels, maar ik heb al begrepen dat het Nederlands hier nog nooit in DD 5.1 is geweest.

  Hebben meerdere gebruikers in het voormalig Multikabelgebied dit ook?
   
 2. Volgens mij werd er al geen 5.1 kanaals AC-3 geluid doorgegeven bij Nederland 1, 2 en 3 HD, maar was er altijd al sprake van 2.0 kanaals AC-3 geluid. Dit werd echter door het NOB/Technicolor op de verkeerde manier aangeduid in de AC-3 stream zodat het leek alsof er sprake was van 5.1 kanaals geluid.
   
 3. Oké.

  Dus heeft mijn gehoor me niet in de steek gelaten, ik had al vanaf het begin het idee dat er iets niet klopte in vergelijking met b.v. Film 1 HD.

  Bedankt voor je reactie.:wink:
   
 4. DD geluid Ned1,2en3 en Eurosport HD

  Archie schreef: Volgens mij werd er al geen 5.1 kanaals AC-3 geluid doorgegeven bij Nederland 1, 2 en 3 HD, maar was er altijd al sprake van 2.0 kanaals AC-3 geluid. Dit werd echter door het NOB/Technicolor op de verkeerde manier aangeduid in de AC-3 stream zodat het leek alsof er sprake was van 5.1 kanaals geluid.

  Bovengenoemd probleem doet zich ook voor bij het Dolby geluid van Eurosport HD deze zend ook een geforceerd 5.1 kanaals geluid uit in plaat van 2.0 kanaals AC-3 geluid!!!
  Ik zou graag zien dat Eurosport dit probleem gaat oplossen en wat ik erg vreemd vind dat het probleem bij Eurosport HD door niemand is opgemerkt???

  :-PIk ben blij dat het probleem wat betreft het dolby geluid van Ned1,2 en 3 nu verholpen is!!!!:-P

  :cry:Nu is het wachten op Eurosport:cry:
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 jul 2009
 5. Eurosport zendt wel degelijk in 5.1 uit. Immers is het center kanaal het kanaal waar het commentaar uit komt. Verde hoor je inderdaad alleen links en rechts nog wat omdat de bron slechts in stereo opgenomen wordt. Dus bij Eurosport ligt het probleem net weer even iets anders.

  Verder vond ik juist het feit dat het commentaar niet door de center speaker kwam het grootste probleem bij het 5.1 spoort van de NL HD zenders.
   
 6. Volgens de specificaties zijn er drie bits die gebruikt worden om het aantal kanalen van een AC-3 stream aan te duiden en die kunnen als volgt ingezet worden:

  Code:
  number of channels flags
  b2 b1 b0
  
   0 0 0 Mono
   0 0 1 1+1 Mode
   0 1 0 2 channel (stereo)
   0 1 1 2 channel Dolby Surround encoded (stereo)
   1 0 0 Multichannel audio (> 2 channels)
   1 0 1 Multichannel audio (> 5.1 channels)
   1 1 0 Reserved
   1 1 1 Reserved
  Het is dus ook mogelijk om een Dolby Surround codering in een AC-3 stream te stoppen en misschien is dat wel wat er bij Eurosport HD gebeurt. Nog steeds geen echte 5.1 kanaals geluid, maar het oude Dolby Surround voor het rechter en linker kanaal met wat extra info voor de center en back speakers.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina