1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Beeldformaat ineens in 4:3

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door Randstad!, 12 jul 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Lees dit topic even goed door (en dan met name mijn bijdragen). Ziggo doet niets verkeerd, en de NPO ook niet. HD uitzendingen zijn per definitie 16:9 en het is (anders dan bij SD via WSS) niet mogelijk om een signaaltje mee te sturen dat aangeeft dat beeldmateriaal full frame 4:3 is. Daarom wordt (oud of aangekocht) 4:3 materiaal niet alleen opgeschaald maar ook uitgezonden als 16:9 pillarbox (met zwarte stroken aan de beide zijkanten), zodat het in de juiste verhoudingen wordt weergegeven op een HDTV. Voor de TV is een HD signaal altijd 16:9, ongeacht wat er te zien is.
   
 2. Nou, zojuist 2 tellen naar The House of Elliott gekeken op Ned. 2: zwarte balken aan de zijkant, dus zeker geen 16:9.

  Daarna naar kanaal 72 gezapt: daar volledig beeld.

  Ligt dus wel degelijk aan de HD uitzending.:sad:
   
 3. Tja, wat wil je nou? Alles is hierboven (en in het daar gegeven linkje naar een ander topic) al uitgelegd. Een 4:3 uitzending in SD is full frame, in HD niet omdat dat volgens de specs niet kan. HD is per definitie altijd 16:9, met of zonder zwarte stroken aan weerszijde. Dat is technisch in orde en dat blijft ook zo.

  Het is overigens jouw TV die de 4:3 SD beelden in de breedte oprekt. Meestal wordt er daarbij ook een smalle strook aan de boven- en onderzijde weggelaten, om het beeld niet al te veel te hoeven oprekken in horizontale richting. Vergelijk dat nog maar eens goed tijdens een uitzending van 4:3 materiaal.
   
 4. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Inderdaad, de zwarte balken zitten al in het uitgezonden videosignaal.

  Misschien dat deze captures/screenshots van een 4:3 opname van zowel NL2-SD als NL2-HD het nog eens verduidelijken?

  Klik op de thumbnails voor het volledige beeld.

  Nederland2 (SD), 4:3 uitzending, 720x576

  [​IMG]


  Nederland2 HD , 4:3 uitzending, 1920x1080

  [​IMG]
   
 5. Conclusie is dus dat jouw TV wel 4:3 beelden opblaast die met SD worden uitgezonden en met HDMI naar je TV gaan (doet mijn TV bijvoorbeeld helemaal bij hdmi). Jij kunt dus even overschakelen naar 71/72/73 als je wel uitgerekte 4:3 wilt kijken.

  Riparius heeft ook uitgelegd hoe en waarom HD omgaat met 4:3 content. Voor mij zal het niets uitmaken omdat ik altijd al op deze manier naar 4:3 uitzendingen kijk, wat even wennen is als je gewend was om naar vervormde hoofden te kijken :wink:, maar ik kijk tegenwoordig een stuk prettiger naar niet-vervormde 4:3 uitzendingen en dat zal bij NL1/2/3-HD dus niet anders zijn.
   
 6. Er zijn ook decoders die ook 4:3 content fatsoenlijk kunnen schalen via hdmi... Mijn tv kan het niet, trouwens maar mijn decoder wel. Maar ik prefereer ook de 4:3 beelden met zwarte stukken aan de zijkant.

  Gert.


  Gert.
   
 7. @catastrofe: Mijn Cisco zou dat ook moeten kunnen en staat ook ingesteld dat 4:3 geschaald moet worden naar 16:9, maar dat werkt dus niet bij HD.

  @Cees: het is maar net waar iemands voorkeur naar uit gaat. Ik vind die zwarte balken en dat kleine beeld hinderlijk.

  Nou ja, 4:3 uitzendingen voortaan maar via de andere kanalen bekijken.
   
 8. Ik begrijp dat je een Panasonic Plasma hebt?
  De enige manier om 4:3 dan beeldvullend te kijken is via SCART of door op je televisie de zoom te gebruiken (gaat wel ten kost van je ondertiteling).

  Zoals al meerdere malen in dit draadje vermeld is dit ook de enige juiste weergave van 4:3 via HD op een 16:9 beeldscherm.

  Zwarte balken hou je trouwens altijd zeker gezien de films die uitgezonden worden in het 2.35:1 formaat.

  Het is een kwestie van wennen... ;)
   
 9. Hebben jullie de resolutie op 1080i staan,of op 720?
  Dit maakt n.l. het verschil
   
 10. Op die manier krijg je nooit beeld hoor.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina