1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Wisselende beeldratio SD materiaal ?

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door HD_Albert, 5 jul 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik krijg op de HD zender wisselende beeldratios in het SD materiaal.
  Regelmatig dus zwarte balken.
  Voorheen kon de TV het 3:2 beeld oprekken tot breedbeeld 16:9 maar nu niet meer.  (Samsung h360r op Panasonsic plasma)
   
 2. Er is helemaal geen wisselende aspectratio, HDTV heeft een vaste aspect ratio van 16:9. Er is geen 4:3 ratio gedefinieerd voor HDTV, dus moet oud 4:3 materiaal niet alleen worden opgeschaald, maar wordt het voor een juiste weergave van de beeldverhoudingen in 16:9 pillarbox uitgezonden, dus met zwarte stroken aan de beide zijkanten. Voor je digitale ontvanger en TV is een HD signaal altijd 16:9.
   
 3. Oprekken, stretchen om je breedbeeld maar gevuld te hebben, vervormt het beeld. Zo heeft de maker het niet bedoeld.
   
 4. Ik heb nooit gesnapt dat mensen 4:3 beeld, beeldvullend op hun 16:9 tv willen hebben. Zijn die vervormde hoofden mooier?
   
 5. Nee. Maar het schijnt te maken te hebben met een obsessie tegen zwarte balken. Mensen hebben eerst jaren met een 4:3 beeldbuis TV naar 16:9 programma's moeten kijken met zwarte balken en kopen dan een nieuwe 16:9 TV in de naïeve verwachting nooit meer met zwarte balken te worden geconfronteerd. Maar die verwachting komt niet uit en dat leidt tot onbegrepen frustaties en reacties zoals je die hier op het forum kunt lezen.
   
 6. De maker heeft het vast ook niet bedoeld om met zwarte balken ernaar getoont te worden.
   
 7. De maker heeft het destijds in het 4:3 formaat opgenomen toen het 4:3 formaat nog de standaard was. Je kan voor dergelijke programma's natuurlijk nog een 4:3 formaat TV aanschaffen zodat je die zwarte balken niet ziet. Een andere optie is om voor programma's in 4:3 formaat kleine smalle gordijntjes aan weerszijden van je 16:9 TV te monteren die je dan net zover dichttrekt dat je die zwarte balken niet ziet.
   
 8. :grin:

  Je kan trouwens op de samsung 360 ook kiezen of de balken in het grijs of zwart getoond worden. Een optie die ik niet echt snap, maar het hoeft geen zwart te zijn. (geldt niet voor HD streams overigens)
   
 9. ik heb er ook een hekel aan die balken, kijk liever naar opgerekt beeld dan naar twee twarte dikke balken, hier heb ik inderdaad een obsessie voor jah, ook te themakanalen hebben die tegenwoordig, en kijk er sinds die 4:3 uitzendingen (met balken) eigenlijk bijna niet meer na.

  Ik een kanaal met zwarte balken sla ik direct over, slecht voor de kijkcijfers wat mij betreft.
   
 10. Ik kijk 4:3 juist altijd in 4:3, ik moet weer niets hebben van die vervormde beelden, of beelden waaraan een stuk van de oorspronkelijke inhoud van het beeldframe ontbreekt, of beide.

  Maar: wat de NPO tegenwoordig doet met 4:3 materiaal via de themakanalen is bijzonder kwalijk. 4:3 materiaal wordt nu als 16:9 pillarbox uitgezonden. Maar men is kennelijk vergeten dat 16:9 bij SD anamorf is, met als gevolg dat nu effectief nog maar 3/4 van elke beeldlijn wordt gebruikt. Dit betekent een verslechtering van de beeldkwaliteit (horizontale resolutie) met 25%, nog even afgezien van de nu optredende aliasing artefacten. Ik heb hierover al mijn beklag gedaan bij de NPO en hoop dat dit ten spoedigste weer wordt teruggedraaid en dat er eindelijk eens gebruik gemaakt gaat worden van WSS bij de themakanalen om 4:3 full frame en 16:9 anamorf van elkaar te onderscheiden.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina