1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Advies programmaraden kan HDTV in de weg staan

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door Bullet NL, 1 jul 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Maar wat is dan het nut nog van programmaraden:
  - ze gaan alleen over analoog, niet over digitaal;
  - ze gaan over een pakket van 15 zenders waar het gros (Ned 1/2/3, de Belgen, de regionalen) al vast staan in de Mediawet;
  - ze gaan niet over DIgitenne, IPTV of satelliet

  Kortom: in het beste geval wordt belastinggeld versplild aan iets compleet irrelevants.

  In het slechtste geval belemmerd het kabelaars in hun ruimte tot beleidskeuzes en zet het ze op een achterstand tot concurrerende technieken die niets te maken hebben met kabelraden.

  En dat alles voor die paar mensen in Nederland ide TV5, France 2, TVE of Rai Uno willen ontvangen zonder aan een decoder of schotel te willen.
   
 2. Analoog is nog zeer relevant zolang de meerdeheid nog analoog kijkt.

  Verder is het denk ik goed dat het aanbod niet 100% door een commerciele partij bepaald wordt. Dit heeft een historische reden: ooit waren mensen via de gemeente of door hen zelf opgerichte zelfstandige centrale antenneinstallaties zelf de baas over het aanbod. Op een gegeven moment is de exploitatie uit handen gegeven aan commerciele partijen, maar wel met de afspraak dat een (klein) deel van het aanbod via programmaraden bepaald wordt. De kabelmaatschappijen hebben zich daar aan te houden zolang het meerendeel van de mensen nog analoog kijkt.
   
 3. Dit is precies mijn punt: het heeft een historische reden die zijn relevantie heeft verloren.

  Toen dit werd ingesteld waren er geen (serieuze) alternatieven voor analoge kabel TV, enige alternatief was de zeer beperkt aantal kanalen via de analoge ether en de toen nog exotische schotels. Tegenwoordig is er concurrentie (Digitenne, schotel, IPTV) en alternatieven (digitale TV) en voor al deze alternatieven geld dat ze niets met een programmaraad te maken hebben.

  Naar mijn mening is het terecht dat de Mediawet de must-carry zenders blijft voorschrijven zodat tenminste dat pakket analoog beschikbaar blijft. Wat mij betreft setl je meteen wettelijk vast dat de must-carry ook voor NL aanbieders van digitaal, Digitenne, schotel en IPTV geld.
  Maar je moet ook een keer ophouden met micromanagen op kosten van belastinggeld. En de discussie over niet Nederlandstalige publieke omroepen is wat mij betreft echt iets waar de overheid zich niet mee hoeft te bemoeien.
   
 4. Over het nut valt te discussiëren, maar het is m.i. onredelijk om ze de schuld te geven van het wel of niet doorgeven van HD-kanalen. De politiek is wel bezig om te kijken naar een ander systeem dan programmaraden, maar daar komen ze nog niet echt uit. Dat zou dan ook moeten gelden voor andere aanbieders

  Niet overdrijven, niet alle raden krijgen subsidie, en als ze dat wel krijgen is dat ongeveer 0.05 euro per inwoner per jaar. (Gemeente Achtkarspelen, 28.132 inwoners gaf 1.400,--. tot ze er mee stopte)

  Die beperking zijn nogal klein, en zeker niet zo groot als Ziggo ze probeert voor te stellen.
   
 5. Graag wel bij de feiten blijven hoe terecht je argument ook is. Bij Ziggo kost het volledige Installatiepakket DTV €99,- + verzendkosten €9,50. In de winkel kan het soms goedkoper zijn, ook duurder, maar dat is gewoon een kwestie van prijzen vergelijken. Op marktplaats heb je zo'n ding voor €50,-
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina