1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Forum pagina's laden erg traag

Discussie in 'Gebruikersforum - Vragen & opmerkingen' gestart door ArChie, 29 jun 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Hoezo deze reactie weer ? Waarom is het gelijk weer gezeik ? Dit is gewoon een interessant onderwerp voor discussie, niet meer en niet minder. Zie het als een leuke puzzel.
   
 2. Ja, inderdaad aannames.

  Het forum maakt alle pagina's dynamisch, het is dus niet een kwestie van alleen maar pagina's tonen. Alle data komt uit een database en afhankelijk van de pagina zijn daar meerdere queríes voor nodig. Verder kosten zaken als 'zoeken' in het forum tijd omdat de database dan doorzocht moet worden.
  Het alleen tonen van 50 pagina's per seconde is peanuts. De bottleneck is dus altijd het database gebruik.

  We draaien we op een shared-server die verder niet heel druk is (wij zijn verreweg de grootste slurper van processortijd) maar als een ander proces het toevallig wel heel druk heeft zal dat ook te merken zijn.

  Zo lang de "piek-vertraging" niet veel erger wordt dan dit moment zullen we het hiermee moeten doen. Gaat het verder achteruit, dan zullen we inderdaad moeten upgraden en een niet-shared server moeten gaan gebruiken. We zijn vrijwel continue bezig om de zaken te optimaliseren, bijvoorbeeld de 'vaste' content (plaatjes e.d.) lopen al via een aparte caching server wat duidelijk meer lucht gaf nadat dit ingevoerd was. In de komende maanden komt er een upgrade van de forumsoftware waar een betere database afhandeling in verwerkt zit, dus hopelijk houdt dit minstens gelijke tred met de toename van het aantal bezoekers.
   
 3. Misschien omdat je alles direct als negatief opvat of je dingen veel te serieus neemt. Dit is een forum over de diensten van en kabel provider, het gaat niet om iets belangrijks hier. Relax.
   
 4. Ja, dat snap ik ook wel, dan nog is 50/seconde extreem weinig.
  Ja, staat onderaan de pagina, aantal queries/pagina is wat aan de hoge kant, maar lastig op te lossen in deze situatie.
  De database draait zeker ook op dezelfde machine als de webserver ? Hoe groot is de DB ?
  Daar begin je niks tegen, ik neem aan dat het geen VPS betreft maar echt gesharede omgeving die je zelf niet beheerd ?
  Begrijpelijk, heel veel meer kan je niet doen met beperkte middelen.
   
 5. eh.. aan de hoge kant ??
  Elke pagina heeft gewoon data nodig, dus afhankelijk van de pagina die je bekijkt, en de items die erop staan of zaken die in de database gezet moet worden zie je het aantal queries. Dat is iets wat dus 'vast' staat en is geen prestatieindex of zo.
   
 6. Da's niet iets wat vast staat. Hoeveel van deze queries zijn informatie die bijna nooit veranderd ? De lijst met fora onderaan elke pagina bijvoorbeeld, ik vermoed dat dat nu een query kost, de user-info bij elke post kan het e.a. aan gecached worden, het aantal gelezen/ongelezen berichten rechtsboven is vast ook een query, er zijn maar +/- 500 users actief op piek-momenten, als je het aantal berichten van de laatste 1000 users die ingelogged zijn geweest cached levert je dat weer een heleboel queries op. Dit zou zelfs in PHP te regelen moeten zijn met memcached bijvoorbeeld.
   
 7. Caching en andere optimizers zijn al standaard in gebruik. Een forum als dit kost gewoon heel veel processortijd, lees maar eens rond. Zeker als er veel grootverbruikers en snelklikkers (zoekmachines en andere bots) rondhangen.
   
 8. Waarom zijn er dan 12 queries voor deze pagina nodig ? Ik weet niet precies hoe 't gedrag van users op een forum is, maar ik kan me voorstellen dat er maar een beperkt aantal topics zijn (de meest recente) en een bepaald aantal users (de huidige actieve) die 80% van je DB lookups kosten, deze kan je allemaal in het geheugen houden.
  Ligt er aan, als de forum software ontworpen is met schaalbaarheid en performance in het achterhoofd dan hoeft het haast geen CPU tijd te kosten. I/O is veel vaker de bottleneck.
   
 9. Misschien moet je je eerst wat meer verdiepen in hoe forumsoftware werkt. Google zal je meer info kunnen geven als je wat moeite doet.

  Die queries zijn niet alleen om de informatie op je scherm te toveren, maar ook om zaken bij te houden zoals of iemand het bericht al gelezen heeft en om variabele data te tonen die je op elke pagina ziet staan, zoals hoeveel pb's er voor je zijn en hoeveel er ongelezen zijn etc. Veel van die individuele data kan dus nooit gecached worden omdat het voor iedereen anders is, en zelfs voor 1 persoon verandert bij elke klik.
  Plaats je een bericht dan gebeurt er nog veel meer onder de motorkap, niet alleen je bericht wordt opgeslagen, maar ook zaken waardoor het zoeken op je bericht mogelijk is, waardoor zoekmachines er beter mee overweg kunnen, topic en threadinfo en nog veel meer. Schaalbare forumsoftware is vele malen complexer dan bijvoorbeeld een standaard website of blog.
   
 10. Ik ben niet helemaal achterlijk, ik heb een heel aardig beeld wat er bij zo'n stuk forum software komt kijken.
  Dat kan je prima cachen, je houdt b.v. de laatste 10000 actieve gebruikers in het geheugen, updates doe je naar de in-memory datastructuur en schrijf je asynchroon weg naar de database. (het is iets complexer dan dat, aangezien je wilt kunnen clusteren en je dan mogelijk wat concurrency issues moet oplossen bijvoorbeeld m.b.t. cache invalidation op andere nodes. Nog steeds geen rocket science)
  Inderdaad, het is complex, maar complex is niet hetzelfde als moeilijk. Ik zeg ook niet dat het snel op te lossen is, of dat het überhaupt mogelijk is het sneller te krijgen met de huidige middelen. Mijn enige punt is dat je met vergelijkbaar presterende hardware veel meer performance kan halen, niet dat dat hier een optie is. Beter schaalbare software zal een hoop geld kosten en waarschijnlijk niet eens draaien op je huidige hosting pakket.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina