1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Is de aanschaf van een Full HD tv een kwestie van prijs of van subjectiviteit?

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door catastrofus, 26 jun 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Zoals het onderwerp al aangeeft. Is de aanschaf van een full hd lcd een kwestie van letten op de prijs of speelt de interpretatie van de beeldkwaliteit ook een rol? Want ik heb zelf geen idee. Gewoon naar de winkel lopen en datgene kopen wat er goed uit ziet en waarvan de prijs ok is of moet ik nog op andere zaken letten?

  Gert.
   
 2. Lastig dilemma, zoals bij vele zaken "met een snoertje" gaat het niet alleen om prijs of specs. Net zoals een bepaalde populaire dslr camera van 6 megapixel redelijk eenvoudig menig 10+ megapixel pocketcameraatje in de schaduw zet, is "ik heb lekker meer megapixels full-hd" alleen zeker niet bepalend. Eigenlijk is de door jouw genoemde subjectiviteit het allerbelangrijkst: Wat vindt je zelf het mooiste. Vergelijk dus meerdere apparaten met elkaar maar dan op een objectieve basis: met een gelijk signaal en vergelijkbaar met wat je zelf gaat kijken. Ga je vrijwel uitsluitend bluray schijven kijken dan zul je snel op een andere tv uitkomen dan gewoon op de bank hangend de laatste soepseries. Ook lijkt bijvoorbeeld een 52" in de winkel een stuk kleiner dan thuis aan de muur.
  Maak een voorselectie op basis van reviews, vooral lettend op voor jou belangrijke kenmerken die het apparaat dient te hebben. Kijk minder naar "smaakgebonden" oordelen. Kijk alleen naar de apparaten die binnen je budget vallen, daar heb je al genoeg werk aan. Kijk critisch wat je het mooiste vind en laat je leiden door wat je zelf vind en niet door wat anderen vinden.
   
 3. Thnks, zowiezo ben ik al gebonden aan een limiet van (pak 'm beet) 32 inch vanwege de beschikbare ruimte voor zo'n ding. Dus dat staat vast. Wat ik ook hoopte wat er gezegd zou worden is ook datgene wat je hebt gezegd: Gewoon kijken welke teevee, binnen de prijsklasse, naar mijn gevoel het beste beeld geeft zou een verantwoorde keuze zijn. Niet?

  Gert.
   
 4. Buiten prijs, specs etc. houd ik momenteel in mijn achterhoofd:
  wat gaat enerzijds Ziggo bieden op digitaal gebied en anderzijds:
  gaan de fabrikanten op zeer korte termijn inspelen op gewijzigd aanbod/mogelijkheden?
  Als je het forum volgt: ja dus.
  Persoonlijk: ik wacht even tot Philips met CI+ komt, met ingebouwd (draadloos) internet.
  Ned, 1,2,en 3 in HD, dat geeft uitdaging voor andere kanalen.
  Kijk je in de winkels: prijzen zakken, dus: er komt een andere generatie tv's aan.
  Zeer spoedig

   
 5. Ik vind persoonlijk de specs belangrijker dan de prijs...... maar je kiest natuurlijk wat icm van deze twee
   
 6. Wat ik wil is een een full hd voor mijn 'niet gecertificeerde' ontvanger, in dit geval een een dm8000 dus v.w.b. CI+ mogelijkheden ben ik niet in geinteresseerd vanwege de anwezigheid van een softcam. :cool: Maar ik worstel een beetje met de vraag of de ultieme 32 " nu gekozen moet worden op basis van subjectiviteit of op basis van objectieve kenmerken... Het antwoord dat MrDroopy geeft is dat die tv gekocht kan worden waarvan ik het gevoel heb dat die (simpel gezegd) het beste beeld geeft en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.

  Gert.
   
 7. Als je een lijst heb met opties die je echt belangrijk vindt en minder kan je het makkelijker maken.
   
 8. Nee, ik heb geen lijst met opties voor deze aanschaf. Gaat puur om het beeld eigenlijk. M'n decoder doet de rest.

  Gert.
   
 9. Ik kan je een een heel simpel (objectief) antwoord geven, ik zou nooit een HDTV kopen waarvan de paneelresolutie niet gelijk is aan 1920x1080. De reden hiervoor is heel simpel. Uitzendingen in 720p zijn eigenlijk al een gepasseerd station (hoewel op het Ziggo netwerk Sport1 dit nog gebruikt). De NPO gaat definitief werken met 1080i zoals ook de andere momenteel beschikbare HD zenders doen, en nieuwe HD zenders zullen dat voorbeeld volgen, eenvoudig omdat veruit het meeste HD materiaal met 1080 lijnen wordt geproduceerd of aangeleverd. Ook Blu-ray werkt met 1080 beeldlijnen, maar dan progressief. Een TV met een paneelresolutie van 1920x1080 pixels is altijd in het voordeel bij de weergave van 1080(i/p) materiaal, omda er dan niet geschaald hoeft te worden. In alle andere gevallen (i.e. bij andere resoluties van het weer te geven signaal of andere native paneelresoluties) moet er wel geschaald worden, met onvermijdelijk enig verlies aan beeldkwaliteit.
   
 10. Maar voor een deel is je antwoord wel degelijk subjectief.("Ik zou nooit.."):wink:.

  Er zijn al veel discussies geweest over verschillen tussen 720p en 1080i. Daarin wordt steeds weer duidelijk dat elk zijn eigen voor-en nadelen heeft.

  In de praktijk blijken de beide resoluties op de verschillende merken toch uiteenlopend uit te pakken, en niet alleen als er gescaled moet worden.

  Het blijkt dat - zeker op meer dan een meter of 3 afstand - de verschillen vaak niet (meer) herkenbaar zijn. Als twee verschillende merken met dezelfde panelgrootte naast elkaar staan, de ene HD-ready en de andere Full HD, is regelmatig het verschil niet (snel) te zien, of niet groot. Of is de waarneming misschien wel tegenovergesteld aan de werkelijkheid. In de winkels met 10 tv's op een rij is het allerminst simpel in een oogopslag te zien welke tv welke maximale resolutie aankan, ervan uitgaand dat ze allemaal even op Discovery HD staan.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina