1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Digitale radio via een normale (FM/DAB) tuner?

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door iQwerty, 18 jun 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik krijg binnenkort een nieuwe ouderwetse radio tuner die ook DAB ondersteunt. Hoewel ik vooral via de kabel naar de anologe zenders wil luisteren, zie ik nu ook dat via de digitale zenders BBC radio 1 en 2 te ontvangen is.

  Is er een manier om deze zenders te ontvangen met de tuner?
   
 2. Nee. DAB is iets heel anders dan DVB-C.
   
 3. Even afgezien van het feit dat dit niets met onze kabelboer te maken heeft (tsjonge, ben ik het weer met Riparius eens :cool:) is DAB wel aktief (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting). DAB zou de vervanger moeten zijn van onze analoge radio via de ether en is op een aantal plaatsen (geen idee waar) te ontvangen.

  Gert.
   
 4. Bedankt voor jullie reacties!

  Op zich boeit DAB me niet zo heel veel omdat de bitrates gewoon weg te laag zijn (160 kbps voor klassieke muziek op radio 4 bv....)

  Ditzelfde probleem heeft digitale radio waarschijnlijk ook, maar BBC radio 2 en 1 lijkt me wel leuk om af en toe te horen.

  Het is dus niet mogelijk deze zenders op met een HiFi radio tuner te horen te krijgen?
   
 5. Als je de DAB-tuner kan aansluiten op je set EN als je in het gebied woont waar DAB te ontvangen is wel.

  Gert.
   
 6. Nee. Als je een decoder hebt voor digitale TV dan kun je die via zo'n SCART blokje en een tulpkabeltje wel aansluiten op een lijningang van je versterker. De TV hoeft dan niet aan te staan om naar de door Ziggo geleverde digitale radiozenders te kunnen luisteren. Zie ook hier.
   
 7. Daar had ik helemaal niet aan gedacht!!!

  We hebben nog een ongebruikte decoder liggen (dingen worden tegenwoordig in TV's ingebouwd, vandaar), die kan ik dus in principe gewoon aansluiten?

  Alleen nog een extra smartcard aanvragen dan, als dat gratis gaat.

  En trouwens, is er iets bekend van de kwaliteit van de digitale BBC radio? Qua bitrate/codec?
   
 8. Ja, dat kan. Nadeel is alleen dat de meeste (eenvoudige) decoders geen display hebben, zodat je 'blind' de juiste zender moet zien te vinden (of het kanaalnummer uit het hoofd moet weten) als je de decoder niet tevens op een TV hebt aangesloten.
  Die hoef je niet aan te vragen, die kun je gewoon in de winkel of online kopen. Is ook vaak voordeliger. Het nummer van de kaart moet je vervolgens wel bij Ziggo aanmelden.
  Nee, mij niet bekend. Subjectief beoordeeld vind ik de geluidskwaliteit van de Humax IR-FOX C wel wat beter dan de geluidskwaliteit van een oude Samsung DCB-9401R decoder die ik ook nog heb staan.
   
 9. Wat betreft het aansluiten: als het even kan via de spdif uitgang van de decoder, dat klinkt toch echt beter dan via analoog. (En je kunt dan ook naar het "surround radio" kanaal luisteren zoals het bedoeld is.) Voor wat betreft de bitrate, dat kun je het beste aan Archie vragen, die weet "alles" van de bitrates van de diverse tv- en radiokanalen.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina