1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Nederland 1, 2 en 3 in HD ! ! !

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door pboes, 16 jun 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Even een gewetensvraag:

  wat heb je liever:

  een redelijke gemaakt programma in HD

  of

  een goed programma in SD?

  Want HD is wel leuk, maar de kwaliteit van de inhoud van de programma's wordt daar natuurlijk niet beter van. Ik zie nog veel ruimte om budget te besteden aan de inhoudelijke kant.
   
 2. Je gaat hier van uit dat ze voor elk programma een nieuwe HD camera moeten kopen.
   
 3. Nee, lees het verhaal gepost door Bartje een paar berichten hoger er maar eens op na. De productiekosten voor HD zijn hoger dan voor SD. Er speelt meer dan alleen "een camera", wat dacht je van montage apparatuur e.d.?
   
 4. DE NPO heeft al flink geïnvesteerd in apparatuur voor opname en postproductie in HD, dus die apparatuur zal nu ook echt gebruikt gaan worden, die staat geen stof te happen in een magazijn of zo.
  Ik denk het niet, de situatie is heel anders dan met de overgang van het 4:3 naar het 16:9 beeldformaat.

  Zolang de meeste kijkers nog geen breedbeeld TV hadden leverde gebruik van 16:9 voor 'gewone' kijkers alleen maar nadelen op omdat 1/4 van het beeldscherm werd ingenomen door de zwarte balken. Bij analoge transmissie is breedbeeld ook geen onverdeeld succes omdat er vanwege de benodigde compatibiliteit met analoge 4:3 toestellen in 4:3 letterbox formaat moet worden uitgezonden. Daardoor moet een breedbeeld toestel bij analoge ontvangst van een 16:9 programma inzoomen met als onvermijdelijk resultaat een verlies van verticale resolutie. Medio jaren '90 werd daarom het analoge PALPlus systeem ontwikkeld, waarbij in de twee zwarte balken extra beeldinformatie was verstopt zodat een breedbeeld toestel met een PALPlus decoder een scherper plaatje kon produceren zonder verlies van verticale resolutie. Maar dit systeem is, hoewel het in veel Europese landen werd gebruikt, nooit een groot succes geworden, misschien omdat de PALPlus toestellen significant duurder waren dan 'gewone' CRT breedbeeldtoestellen en 'het grote publiek' kennelijk ook niet goed begreep wat PALPlus nu precies inhield. Het systeem is terziele gegaan met de opkomst van digitale TV, die anamorfe 16:9 transmissie praktisch bruikbaar maakte, omdat alle decoders zijn voorzien van een schakeling om het beeld desgewenst om te zetten in 4:3 (letterbox of center cut out) ten behoeve van de compatibiliteit met oude 4:3 toestellen.

  In tegenstelling tot bij de overgang naar breedbeeld zijn er nu voor programmaproducenten geen hindernissen op over te gaan op HD, omdat kijkers die (nog) niet in staat zijn de HD versies van bestaande zenders te ontvangen daar geen hinder of nadeel van zullen ondervinden.

  Verder is ook de situatie bij de kijkers thuis niet vergelijkbaar met de situatie ten tijde van de introductie van 16:9 uitzendingen medio jaren '90, toen vrijwel niemand over de vereiste hardware beschikte om die uitzendingen ook optimaal te kunnen bekijken.

  Digitale televisie - sowieso een voorwaarde om de nu startende HDTV programma's van de NPO te kunnen ontvangen - is aan een opmars bezig, en de meeste kijkers hebben inmiddels een 16:9 toestel, en alle nieuw verkochte grootbeeld TV's zijn minimaal al geschikt voor de weergave van 720p en 1080i signalen. De opkomst van Blu-ray zorgt er bovendien voor dat full HD toestellen (die signalen met 1080 beeldlijnen zonder scaling weer kunnen geven) aan een opmars bezig zijn. Dit alles zal drempelverlagend kunnen werken voor een snelle acceptatie van HDTV door het publiek.
   
 5. Ik kan me voorstellen dat omroepen de apparatuur huren bij de NPO om montage e.d. te doen. En dan zou het goed kunnen dat het huren van HD spullen duurder is dan SD. De NPO moet tenslotte ook de kosten eruit halen. Is er iemand van de omroepen op dit forum actief die weet hoe dit zit?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 29 jun 2009
 6. En zelfs daar zou ik niet teveel van uit gaan, de AVRO heeft vorig jaar op de HD-update vertelt dat ze één aflevering van Kunst en Kitsch als experiment in HD hadden opgenomen.

  Ik heb nergens gehoord dat ze dat structureel gingen doen.
   
 7. Je vergeet alleen even dat opnemen in hd vele malen duurder is dan in sd.
  Ook al is de apparatuur aanwezig, de kosten zijn toch vele malen duurder.
  En als dan een klein precentage maar de uitzendingen kunnen zien, zit men nog niet te springen om in hd op te nemen en uit te zenden.

  De nos heeft diverse toppics terug al aangegeven dat ze wel willen, maar dat het budget er niet voor is en ook de BNN gaf al aan om nog geen plannen te hebben om in hd op te nemen en uit te zenden.
   
 8. Maar de NOS schreef ook:  Dus series en films die dat zijn zullen wel in HD komen. De eigen gemaakte programma's misschien wat minder, maar voor een talkshow is het ook weer niet zo belangrijk om de puistjes van de presentator te zien tussen de makeup.:wink:
   
 9. Ben ik met je eens, maar men moet wel goed begrijpen dat het HD aanbod nog niet ruimschoots is, op wat aangekochte series en wat eigen produkties na. Dat er programma's in HD zullen worden uitgezonden geloof ik wel, anders start je geen HD zender, maar er zal denk ik niet meer dan 10% in HD worden uitgezonden. ( pure gok, de tijd zal het leren ) Maar dat is mijn vermoeden en als je zelf meer verwacht en dat blijkt dan niet zo te zijn dan kan het zwaar tegen vallen.

  Dat is maar wat ik wil zeggen.
   

 10. Er is eerder gemeld dat circa 15% hd zal zijn en de rest geupscaled beeld. De komende jaren zal de verhouding meer naar echt hd gaan.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina