1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo: programmaraden stagneren onze ontwikkeling

Discussie in 'Analoge TV - Algemeen' gestart door Bullet NL, 9 jun 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ziggo: programmaraden stagneren onze ontwikkeling- Emerce

  Ziggo mag de adviezen van programmaraden om buitenlandse publieke zenders op te nemen niet meer negeren. Het Commissariaat van de Media heeft bepaald dat de kabelaar op advies van de raden bepaalde zenders weer moet opnemen in het analoge pakket.
  Er speelden twee dingen voor het Commissariaat van de Media. Ten eerste, de ontheffing die Ziggo aanvroeg om niet meer het advies van de programmaraden op te hoeven volgen. Ten tweede het handhavingverzoek van een aantal programmaraden dat Ziggo hun adviezen moesten opvolgen. Het Commissariaat besliste op beide punten in het voordeel van de programmaraden.
  Programmaraden zijn met een handhavingverzoek naar het Commissariaat gestapt. De uitspraak heeft consequenties voor kijkers in Noord-Holland (voormalig Multikabel) en Noord-Brabant (Breda en omstreken). Veel andere programmaraden hebben inmiddels ook een handhavingverzoek ingediend.

  Pakketverkleining
  Gradus Vos, voorlichter bij Ziggo, geeft aan dat de uit spraak de pakketverkleining van het analoge pakket niet ongedaan maakt. "Mensen krijgen bij ons nu 60 zenders, waarvan ze 30 analoog kunnen kijken. Dat blijft zo."
  Hij vervolgt: "De programmaraden hebben aan ons zenders geadviseerd die bij Ziggo onderaan de lijst van kijkdichtheid staan." Ziggo verkleint het analoge pakket om ruimte te maken om digitale zenders door te geven. "De meest bekeken zenders willen we analoog houden", aldus Vos.

  Wettelijke taak
  Programmaraden hebben een wettelijke taak om te zorgen voor een divers aanbod op de kabel. Volgens Kabelraden, de overkoepelende organisatie voor de programmaraden, ging de discussie vooral over de manier waarop de kabelexploitant met het advies van de programmaraad omging. Ziggo meent dat zij de adviezen opvolgt door de zenders door te geven in het digitale pakket. Programmaraden vinden dat het advies bedoeld is voor het analoge pakket en daarmee voor alle kijkers.
  Het gaat hierbij om Franse, Spaanse en Italiaanse zenders die weer in het analoge pakket moeten worden opgenomen. Vos: "Dat betekent dat een aantal andere zenders nu moet verdwijnen." De programmaraden hebben de mogelijkheid om advies uit te brengen over het basisgedeelte van het analoge pakket. Dat zijn 15 zenders waarbij Ziggo wettelijk verplicht is Nederland 1, 2 en 3 en VRT 1 en 2 en een lokale en regionale zender door te geven. Er blijven zeven zenders over waar de programmaraden iets over kunnen adviseren.

  Contracten
  Ziggo heeft met een aantal andere zenders, die niet in de eerste 15 staan, langlopende contracten. Deze kunnen moeilijk geschrapt worden uit het analoge pakket. "Nu moeten we dus mogelijkerwijs beter bekeken zenders gaan verwijderen", aldus Vos. Ziggo wil immers, koste wat het kost, het analoge pakket op 30 zenders houden."Dat betekent dat we wellicht zenders uit de eerste 15 gaan schrappen. En daar zijn de programmaraden het vast ook weer niet mee eens." Het tweede deel van het analoge pakket met zenders, de resterende 15 zenders, bestaat immers uit zenders waar Ziggo meerjarige contracten mee heeft afgesloten. "Dat wordt puzzelen geblazen", zegt Vos.
  "De zenders die de programmaraden er weer op willen hebben, die zijn er nu al een tijdje af. Wij hebben er nauwelijks klachten over gehad. Toen we Tell Sell verwijderden, een verkoopkanaal, hebben we meer klachten gekregen." Volgens Vos kijken ‘Frans georiënteerde mensen' toch al vaak digitaal. "Ze willen dan meteen meerdere Franse zenders ontvangen."

  Bezwaar
  Op dit moment beraad de kabelaar zich of er bezwaar wordt aangetekend. "We moeten hoe dan ook iets doen. Kijken welke zenders er weg moeten, want het advies van het Commissariaat moeten we opvolgen. En die verandering moeten we vervolgens weer communiceren."
  Vos: "De reden dat wij analoog afbouwen is omdat digitaal de toekomst heeft. Voor elk analoog kanaal dat komt te vervallen, kunnen we er 8 digitaal doorgeven. We kunnen natuurlijk meer capaciteit creëren, door meer lijnen aan te leggen, maar dan gaat de prijs weer omhoog en dat wil de consument niet."

  Digitalisering
  Hij vervolgt: "We zitten in een verschuivingproces. De programmaraden dwingen ons eigenlijk nu tot iets waardoor de digitalisering minder snel gaat." Volgens de voorlichter waren de programmaraden ‘ten tijde van schaarste nog van belang'. "Anders kozen de kabelaars gewoon voor de zenders die het meeste geld opbrachten." Maar het gaat toch nog steeds om geld? Vos beaamt dat: "Wij zijn een commercieel bedrijf, maar je zoekt naar een evenwicht in digitaal en analoog. Bovendien is er nu, vergelijken met vroeger, meer concurrentie. Wil je geen kabel, dan neem je digitenne of satelliet."

  Bron: www.kabelraden.nl


   
 2. Hierin geef ik Ziggo toch wel gelijk.

  Het is toch niet meer van deze tijd dat ze verplicht kunnen worden om analoge zenders door te geven waar geen hond naar kijkt.

  Kijk dat de basis 15 analoog moeten blijven nog komende jaren snap ik..
  Er zijn nog mensen die nog niet digitaal kijken..
  1 Ding staat vast.. analoog kijken neemt af.. digitaal kijken neemt toe...
  Dus weg met die programmaraden (mijn mening)
   
 3. Geef hier Ziggo ook absoluut gelijk.

  Iedereen die per sé TV6, TVE of TRT wil ontvangen kan tegen geringe meerkosten (vaak zelfs erg weinig meerkosten gezien de vele acties) deze zenders digitaal kijken. Niemand hoeft van deze zenders verstoken te blijven.

  Door de eis deze zenders digitaal te blijven doorgeven wordt juist de keuzemogelijkheid voor exotische zenders ingeperkt omdat het digitale pakket door teveel analoge zenders vol zit.

  Ik denk echt dat de techniek het instituut programmaraden heeft achterhaald. Programmaraden waren altijd al clubjes van wereldvreemde elitaire mensen, maar nu hebben ze elke relevantie verloren. Afschaffen.

  Kunnen we daar geen petitie over starten: afschaffen die programmaraden?
   
 4. Ziggo doet zielig (eigen schuld, dikke bult)

  Wat een krokodilletranen van Ziggo. Ziggo heeft het zichzelf lastig gemaakt, de programmaraden doen gewoon hun werk zoals dat in de wet is vastgelegd. Ziggo heeft bewust geprobeerd de mediawet te negeren.

  Programmaraden geven een zwaarwegend advies over het basispakket van 15 zenders. Daarvan zijn er 7 verplicht (Ned123, Belg1+2, lokale en regionale omroep). Blijven er nog 8 zenders waarover de programmaraad adviseert en wat Ziggo in principe moet opvolgen. Dat is al jaren de situatie, en daar moet Ziggo gewoon rekening mee houden.

  Ziggo geeft nu 30 analoge zenders door. Ziggo kan nog 15 analoge zenders weghalen, en daar hebben de programmaraden niets over te zeggen. Dat zegt ook het CvdM "Ziggo verspreidt boven het analoge wettelijk minimumpakket nog 15 omroepnetten voor televisie. Ziggo heeft wettelijk de mogelijkheid dit pakket te verkleinen en dus ander programma-aanbod uit het analoge pakket te halen."

  Alleen Ziggo is zo dom geweest met een (te groot) aantal zenders langlopende kontrakten af te sluiten voor analoge doorgifte. Daardoor zou er binnen hat analoge deel geen ruimte meer zijn voor de de zenders zoals door programmaraden verplicht.

  Het is te vergelijken met een vliegmaatschappij die meer stoelen verkoopt dan er aanwezig zijn in het vliegtuig. Dat gaat meestal goed als niet alle passagiers komen opdraven. Maar als ze wel allemaal komen is het probleem dat ontstaat dan opeens de schuld van de passagiers?

  Je kan nog een discussie houden dat het advies van de programmaraden niet goed zou zijn. Maar hun opdracht is er voor te zorgen dat er een pluriform (gevarieerd) aanbod is. Ze hoeven dus niet alleen de populairste zenders te selecteren.

  Daarnaast is er vaak een overeenkomst tussen de zenders van RTL en SBS en de kabelmaatschappijen dat de programmaraden deze zenders niet eens mogen adviseren (De zenders zijn dan niet beschikbaar voor opname in het basispakket). Dan moeten programmaraden wel andere zenders gaan adviseren.

  Maar gelukkig is het voor de mensen die de populaire zenders (die nu opeens dreigen te verdwijnen) willen blijven kijken mogelijk om tegen geringe meerkosten een decoder en smartcard aan te schaffen....
   
 5. Helemaas mee eens. De programmaraden zijn er JUIST om het aanbod gevarieerd te houden, en niet alleen te kijken naar populariteit. Dat kunnen commerciele bedrijven heel goed zelf.

  En voor alle digitaal fanboys: ik vind dat Ziggo rekening moet houden met het overgrote deel van de klanten dat nog analoog kijkt. De cijfers (van Ziggo zelf) geven duidelijk aan dat het nog te vroeg is om analoog geforceerd af te knijpen.
   
 6. Gewoon direkt terugbrengen naar 15 zenders...en subsidie geven evt samen met de rtl/sbs-en op een digi ontvanger...van al het geur af...en die analoge contracten dan maar upgraden naar de digicontracten...(evt door ze een mooie zenderplaats te garanderen...)
   
 7. Waar ik voornamelijk moeite mee heb is de manier waarop bedrijfsfantast Gradus Vos loopt te dreigen en probeert om de digitale klanten op de hand van Ziggo te krijgen door aan te geven dat hun toekomst plannen voor digitale TV zo gevaar lopen. Hij weet donders goed dat als er een analoge frequentie wordt vrijgegeven dat deze frequentie veelal niet wordt opgevuld door Transport Stream voor digitale TV. Deze zelfde bedrijfsfantast heeft vroeger continu de Casema klanten wijs lopen maken dat er bij Casema geen ruimte meer was op de kabel voor uitbreiding van de digitale TV kanalen en er dus altijd digitale kanalen moesten verdwijnen voordat er weer nieuwe kanalen konden worden toegevoegd. Casema wordt samengevoegd met Multikabel en @Home en opeens kunnen er zomaar 6 Transport Streams bij worden geplaatst op die "volle" frequentie band van Casema. Ra ra, hoe kan dat?

  En zie je Ziggo ergens de klanten tegemoet komen om de acceptatie van digitale TV te vergemakkelijken of te bespoedigen? Ik niet. Ze zouden net als bij Caiway ervoor kunnen kiezen om het volledige digitale basis pakket zonder encryptie door te geven. Dat zorgt ervoor dat klanten die niet geïnteresseerd zijn in al die extra kanalen (veelal de klanten die nu alleen analoog kijken) ook geen veel te dure smartcard van 30 euro hoeven aan te schaffen. Vroeger was die smartcard 10 euro en dat was al meer dan de kostprijs. Bijkomend voordeel van een basispakket zonder encryptie is dat de geïntegreerde DVB-C tuner die tegenwoordig in steeds meer TV's zit gebruikt kan worden en dergelijke klanten dus niet ook nog eens een losse kabel ontvanger moeten aanschaffen. Daarmee verdwijnt dan ook weer één van die door Ziggo opgeworpen drempels voor de acceptatie van digitale TV omdat veel klanten nu eenmaal dat gedoe met zo'n losse ontvanger niets vinden. En als klanten dan toch persé rechtstreeks via hun TV digitaal willen ontvangen dan hoeven ze voor het digitale basis pakket ook geen dure standaard DVB CI CAM (bijvoorbeeld de AlphaCrypt Classic CAM) of een te dure CI+ CAM aan te schaffen. Die CI+ CAM is ook weer zoiets waar Ziggo een slaatje uit probeert te slaan met een veel te hoge prijs en wat dus weer de acceptatie van digitale TV niet ten goede zal komen. Bij Caiway, waar in tegenstelling tot Ziggo de tevredenheid van de klant voorop staat, kan dit doorgeven zonder encryptie van de digitale kanalen uit het basis pakket wel en is er dus veel minder verzet tegen het inleveren van analoge kanalen. Maar bedrijfsfantast Vos zal namens Ziggo wel even de zwarte Piet aan de kabelraden toespelen als ze als een stel kleuters hun zin niet krijgen.
   
 8. Hoe je er ook tegenaan kijkt, ik denk dat het verstandig is dat langzamerhand de analoge kanalen afgebouwd en uitgefaseerd worden. Dat hoeft niet in een keer, maar er moet ooit mee begonnen worden anders zit je over 30-40 jaar nog met de analoge kanalen opgescheept en is er nog niets veranderd.

  Of er nog dit jaar begonnen word met het langzaam afbouwen, of over 3 jaar, weerstand zal er altijd tegen zijn, en er zullen altijd mensen klagen, dat word er echt niet minder om. De techniek "analoge tv" is al zeer sterk achterhaald. En waarom blijven we zo krampachtig vasthouden aan de sterk gedateerde analoge techniek?

  Het argument van de oudere generatie is een goed punt. Toch denk ik dat daar veel te zwaar aan word getild. Het zappen met een afstandsbediening van een tv of met de afstandsbediening van een decoder verschilt in wezen weinig van elkaar. Als de oudere generatie nu een nieuwe tv nodig heeft omdat de oude kapot is gegaan zit daar ook een nieuwe afstandsbediening bij, en daar leert men ook wel weer mee omgaan, dus waarom zou men niet kunnen leren omgaan met de afstandsbediening van een decoder? Ik denk dat de meester er niet zoveel zin in hebben om er nog energie in te steken en geen verandering willen, maar dat ze het, al dan niet met wat oefening en hulp van familie/vrienden, zeker wel kunnen.
   
 9. Dergelijke stemmingmakerij in dit topic en het andere topic getuigt niet bepaald van enig technisch inzicht. Technieken die via analoge transmissie perfect functioneren, zoals teletext, Guide+, RDS, etc., worden via de digitale ontvangers niet geboden of zijn slecht geïmplementeerd. Om digitale TV te kunnen ontvangen heb je door de opstelling van het kabelbedrijf een externe ontvanger nodig waarvan de kwaliteit zeer onder de maat is. Mensen schaffen dure TV's aan met allerhande functionaliteit die moet worden overgenomen door buggy middle of the road ontvangers die bij wijze van spreken nog goedkoper zijn dan de kabels die gebruikt om het signaal van de ontvanger naar de TV te krijgen. En dat uiteindelijke signaal voor de TV is dan veelal net niet goed passend voor de karakteristieken van de TV zodat je additionele problemen krijgt met HDMI aansluitingen, verschoven beeld, SCART aansluitingen met overspraak, lipsync problemen, resolutie problemen en ga zo maar door. En laten we vooral ook niet het geklooi van ons kabelbedrijf niet vergeten als top veroorzaker van digitale radio en TV ergernissen zoals het gedoe met E-19 problemen, te laat gesignaleerde signaal problemen, gedoe met kanalen, klanten verplichten onnodig extra kosten te maken om uberhaupt digitaal te mogen en kunnen kijken, klanten verplichten om hun analoge gebruikersgemak in te leveren door een digitaal houtje touwtje kastje op te dringen, etc.

  Echt wat je noemt een vooruitgang die digitale doorgifte van kanalen t.o.v. de analoge doorgifte. Vreemd dat niet alle klanten dat willen...
   
 10. Nog even voor de gecertificeerde modules er zijn...
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina