1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ci+ en ontwikkelingen; alles op een rij

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door Tommy the cat, 1 jun 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik heb momenteel films opgenomen staan van vele maanden geleden. Die wil ik nog steeds kunnen kijken, dus als dat geblokkeerd gaat worden, dan gaat ook dat eruit. En dat met die reclame is helemaal ergerlijk. Als ik verplicht door die reclames heen moet, dan hoeft het voor mij niet meer. Dus ik ben het volledig met je eens, dat soort gerotzooi daar gaan de klanten echt niet blij van worden en gaat ze omzet kosten.
   
 2. Allemaal pure speculatie en stemmingsmakerij.


  Om iets "duurzaam te archiveren" (of als "reserve kopie van je origineel" :oyeah: )kan je makkelijker alles downloaden, heb je geen irritante logo's en je kan ook zelf ondertitels kiezen :oyeah:.
   
 3. Precies. Hallo, paradox: hoe meer restrictieve maatregelen, hoe aantrekkelijker downloaden wordt. Zie daar het falen van de contentproviders die niet met hun tijd meegaan.
   
 4. Er is van alles mogelijk, maar om je nu al druk te maken over zaken die misschien wel nooit zullen gebeuren gaat me wat ver.
   
 5. ??

  Situatie: Ik heb helemaal geen verstand van al die moeilijke termen.
  Ik wil gewoon weten wat ik moet doen (in Nederlandse taal).

  Ik heb een sonyz4500 gekocht. Komt er binnenkort een kaartje uit dat ik in de tv kan steken en waar ik vervolgens digitale tv mee heb + de HD-zenders?
  Of moet ik voor die HD-zenders (zoals Eurosport) sowieso een extra kastje kopen?

  Ik hoop dat iemand in simpele taal een helder antwoord kan geven, zodat ik weet wat ik moet doen; wachten of een kastje gaan kopen?

  Alvast bedankt!
   
 6. Wat te doen:


  • Wachten op ziggo die met een lijst gaan komen waarop staat welke toestellen er geschikt zijn voor CI+. (Wanneer die lijst komt weet niemand)


  • Als je toestel op de lijst staat bestel je via Ziggo een zgn CI+ CAM, dat een soort houder die je in de zijkant van je toestel kan doen, in die houder komt dan de card voor digitale televisie.


  • Dan kan je dus Digitaal en HD kijken zonder los kastje.

  Staat je toestel niet op de lijst dan koop je een los kastje die ook geschikt is voor HD.
   
 7. Of een niet ondersteunde Alphacrypt CAM.
   
 8. Óf, als je een model hebt dat gecertificeerd is, maar niet de juiste software heeft (zoals mensen die pas een nieuw toestel hebben gekocht), je koopt een CI+ CAM in de winkel, kijkt of ie toch werkt met jouw software en is dat niet zo, dan breng je 'em terug.

  Overigens, Riparius: ik had je al eens eerder gevraagd om bronnen voor de doemscenario's die je schetst. Dat er opnamerestricties mogelijk zijn, weten we. Maar die verhalen over zapblokkeringen, houdbaarheidsdatums en totale onbruikbaarheid van externe apparatuur hoor ik alleen van jou. En verwijs aub niet weer naar een document van 250 pagina's (waarvan je hanndigerwijs weet dat niemand het helemaal zal doorspitten), maar kom desnoods met wat citaten, de bewijslast ligt bij jou. Bangmakende verhalen helpen niet echt mee aan de beeldvorming hier.
   
 9. De bewoording van Gradus Vos was net even anders. Hij zei dat hij zich niet kon voorstellen dat de Alphacrypt binnen afzienbare tijd onbruikbaar wordt. Afzienbare tijd definieerde hij als anderhalf tot twee jaar. Dus de Alphacrypt blijft nog minimaal anderhalf jaar werken, waarschijnlijk langer. Onderaan zie je een paar quotes uit het interview op http://www.hardware.info/nl-NL/video/wmGTZMRkaA/Ziggo_TV_special_CI_en_Interactieve_TV/

  Om de Alphacrypt in CI slot uit te schakelen zal Ziggo een wijziging in de encryptie (Irdeto2) moeten doorvoeren.
  Vraag: Is er iets te zeggen van wat de levensduur van die Alphacrypt methode zal zijn?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 25 jun 2009
 10. Ik ben echt niet de enige kritische geest op dit forum die wil waarschuwen voor allerlei beperkingen en het uithollen van bestaande rechten die contentproviders en kabelexploitanten aan consumenten willen gaan opleggen. Het doet ook niet terzake dat ik voor jou misschien de enige ben van wie je dit soort dingen hoort. Waarheid is nu eenmaal iets dat niet democratisch wordt bepaald. Als 999 mensen op dit forum hun kop in het zand willen steken en zeggen dat iets niet zo is, en ik zeg dat het wel zo is, dan kun je daar niet uit concluderen dat ik geen gelijk heb.

  Als jij geen zin hebt om technische documentatie door te gaan worstelen of zelfstandig research te gaan doen (op internet bijvoorbeeld, maar dat niet alleen), dan moet je dat zelf weten natuurlijk, maar je kunt van mij niet verlangen dat ik jouw werk ga doen.

  Alle scenario's die ik hierboven heb geschetst met betrekking tot het gebruik van een (door de kabelexploitant gecertificeerde) PVR zijn allang realiteit in die zin dat alle genoemde beperkingen al zijn ondervonden door Amerikaanse gebruikers van TiVO's. En het is helemaal geen geheim dat bijvoorbeeld in de (door Ziggo gecertificeerde) Humax 5050C een voorziening zit om programma's desgewenst versleuteld op de harddisk op te slaan, FTP en USB transfer van versleuteld materiaal onmogelijk te maken, en Macrovision in te schakelen op de analoge uitgangen bij weergave van dergelijk versleuteld materiaal. Op dit moment wordt er door Ziggo geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheden, maar het kan dus wel en die mogelijkheden zitten niet voor niets in het apparaat. Vroeg of laat zal van die mogelijkheden gebruik worden gemaakt. Je kunt je verder afvragen wat er nog meer voor ongedocumenteerde mogelijke beperkingen in de gecertificeerde PVR's zitten. Zowel Ziggo als Humax weigeren openheid van zaken te geven door de volledige certificatieprotocollen en -rapportages openbaar te maken, waaruit je zou kunnen afleiden dat ze iets te verbergen hebben.

  Maar dat Ziggo (en natuurlijk niet alleen Ziggo, dat moge duidelijk zijn) werkt aan uitholling van rechten en inperking van gebruiksmogelijkheden die klanten nu nog hebben is duidelijk. Ik geef één voorbeeld, dat ook goed past in dit topic, omdat het hier tenslotte over CI+ ging. Bij de huidige Sony Bravia CI+ TV toestellen uit de W5500 serie is het voor de gebruiker mogelijk om de digitale kanaalnummers volledig vrij te bepalen, net zo goed als dat bij de analoge kanaalnummers mogelijk is. Dat deze mogelijkheid bestaat hoef je natuurlijk niet van mij aan te nemen, dat kun je ook gewoon nalezen in de handleidingen van de betreffende toestellen die je zo kunt downloaden. Welnu, Ziggo vereist echter dat in de door haar te certificeren ontvangers de basisvolgorde (i.e. de kanaalnummers) niet door de gebruiker kan (c.q. kunnen) worden gewijzigd. Dat betekent dus dat voor certificatie de firmware van de Sony Bravia toestellen zal moeten worden aangepast, zodanig dat deze nu nog bestaande mogelijkheid niet meer aanwezig is. Verlies van bestaande functionaliteit dus, waar werkelijk geen enkele gebruiker op zit te wachten. Ziggo zal t.z.t. waarschijnlijk firmware updates voor de gecertificeerde toestellen via het netwerk gaan verspreiden. Per default staan de betreffende Sony toestellen zo ingesteld dat deze automatisch nieuwe firmware versies die via het (kabel)netwerk worden aangeboden kunnen downloaden en installeren. Dat betekent dus dat trotse maar nietsvermoedende bezitters van deze toestellen een boze verrassing kunnen gaan beleven, namelijk dat de kanaalvolgorde plotseling is gewijzigd naar de door Ziggo voorgeschreven volgorde en dat ze deze ook niet meer terug kunnen zetten. Alweer een doemscenario dacht je? Nee hoor, gewoon realiteit. De kabelexploitant gaat zich dus bemoeien met wat een klant met een door hem of haar zelf gekocht TV-toestel mag doen en gaat eigenmachtig bestaande mogelijkheden van het toestel saboteren. Anoniem heeft dat overigens hier al in zoveel woorden toegegeven.

  Tot slot nog even twee linkjes naar de EFF (Electronic Frontier Foundation), die je hopelijk eindelijk de ogen zullen openen:

  Who Controls Your Television?

  The Digital Video Broadcasting' Project Content Protection and Copy Management: a stealth attack on consumer rights and competition.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina