1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ci+ en ontwikkelingen; alles op een rij

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door Tommy the cat, 1 jun 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Als het eenmaal zover is dan heb je die vrijheid niet meer. Als bijvoorbeeld RTL4 in de toekomst via CI+ een zapblokkade zou gaan afdwingen, dan kun je geen RTL4 meer ontvangen met een gewone CI CAM.
   
 2. De grote vraag is dus wanneer content providers gebruik gaan maken van de mogelijkheden van Ci+.

  Zover mijn gezonde verstand dat kan inschatten lijkt dit me een meerjarenplan. Immers, een groot deel van de Nederlandse digitale tv kijkers beschikt over 3 jaar nog steeds niet over een Ci+ pakket. Ziggo krijgt m.i. juridisch een probleem als haar zenderaanbod dan ineens vermindert i.v.m. de verwezenlijking van Ci+ beveiliging. Consumenten zouden een nieuwe tv nodig hebben. Ziggo zal deze tv niet voor ze aanschaffen. Mensen zouden hun abonnement ontbinden en Ziggo scoort slechte reclame. Of beter: een groot deel van de consumenten kan het digitale signaal van de zender niet meer ontvangen. Dat wil de zender niet, want dan hebben ze nog minder reclameinkomsten.

  M.a.w.: conclusie van dit alles. M.b.t. 'het normale zender aanbod' geen zorgen voor de komende 10 jaar bij gebrek aan Ci+ ondersteuning?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 1 jun 2009
 3. Dat die hele CI+ bedreiging (zo noem ik het nu maar even) een meerjarenplan is, daar heb je volkomen gelijk in, maar dat maakt het niet minder verontrustend.

  Juridische problemen zullen ze niet krijgen, het is ook niet voor niets dat er vanuit Ziggo steeds maar weer op wordt gehamerd dat niet-gecertificeerde ontvangers 'niet worden ondersteund'. Dan kunnen ze later namelijk altijd zeggen we told you so, oftewel eigen schuld, dikke bult als consumenten in de kou komen te staan.

  Eigenlijk zou er wetgeving moeten komen om dit alles in goede banen te leiden, tot een eenduidige (Europese) standaard te komen en - vooral - om ervoor te zorgen dat bestaande vrijheden en fair use van programmamateriaal door consumenten niet in het gedrang komen.
   
 4. Nogmaals: digitale zenders zouden bij mensen die hun tv nog niet vervangen hebben op zwart gaan, zodat deze zenders ineens niet meer bekeken worden. De belangen van die zender en aanverwanten zijn m.i. te groot om zomaar een kwart van de consumenten af te knijpen.

  Bovendien, als bijna-jurist, denk ik wel zeker dat Ziggo een probleem krijgt tenzij ze zich bij algemene voorwaarden hebben ingedekt. Op de keper beschouwd is het probleem echter niet groot, immers je kunt maandelijks opzeggen en andere kabelproviders zitten met hetzelfde.
   
 5. Nee, zo ligt het ook weer niet. Het hele CI+ verhaal staat namelijk los van de bestaande (gecertificeerde) digitale ontvangers met een geïntegreerde CAM. Deze bestaande ontvangers zullen (weliswaar met een firmware update) blijven werken als CI+ inclusief de extra content protectie effectief in gebruik zou worden genomen.

  Ze hebben zich allang ingedekt. Heb je die algemene voorwaarden wel eens helemaal gelezen? Daar staan overigens ook allerlei dingen in die volgens mij juridisch nooit hard te maken zijn, zoals de bewering dat Ziggo een boete zou mogen opeisen van de klant als zou blijken dat deze de ontvanger of de smartcard zodanig heeft gemodificeerd dat er zonder abonnement naar digitale zenders kan worden gekeken. Ziggo zou echter eerst zelf de wet moeten overtreden om zoiets überhaupt te kunnen constateren, dus dat is een dode letter.
   
 6. Aha. In dat geval hoeft men de tv dus niet te vervangen, echter een settopbox dat Ci+ ondersteunt moeten gebruiken of deze via firmware updaten.
  Alleen de alphacrypt gebruikers zouden dan dus in de problemen komen, zodat zij wel een nieuwe tv of settopbox moeten aanschaffen.

  Ja, dan is Ci+ dichterbij dan ik in eerste instantie aannam. Zenders zouden dan immers voor een significant kleiner deel van de consument zwart gaan.

  Niet gelezen, ben geen klant. Dat ze zich reeds ingedekt hebben lijkt me inderdaad niet onwaarschijnlijk.
  Wat betreft die boete, juridisch-technisch gezien is een boete bij overtreding van de voorwaarden heel goed mogelijk. Hoe ze daar achter komen is een tweede...

  Dan bij deze hartelijk dank voor alle informatie. Het plaatje is helder geworden.
   
 7. Alle fabrikanten melden zich op eigen initiatief om getest / gecertificeerd te worden. In de praktijk betekend dit een traject van 3-6 maanden waarbij het feitelijke certificeren maar een klein onderdeel vormt. Ziggo voert verschillende testen uit t.w.:

  - hardware, tuner, interface, mpeg-2 en h.264 compliancy
  - software, functionele testen, netwerk upgrade adaptatie
  - fieldtesten
  - e-2-e CI+ testen

  In de eerste ronde zitten: Samsung, LG, Sony en Philips.
  In de tweede ronde zitten Panasonic, Loewe, Sharp en JVC

  Over 1-2 weken denken we de eerste modellen bekend te kunnen maken.
   
 8. Je gaat wel erg ver met je fantasie, een dergelijke beperking kan niet worden opgelegd met de CI+ technologie
   
 9. Dát en daarbij zou het betekenen dat als je tijdens het zappen per ongeluk in zo'n beveiligd reclameblok valt, je er niet meer uit kunt (misschien zelfs tot het einde van het programma). Ik denk niet dat er iemand zo gek is om dat in te voeren, omdat zulke maatregelen waarschijnlijk niet geaccepteerd zullen worden door het publiek.
   
 10. Natuurlijk wordt dat zo geïmplementeerd dat de blokkade weer niet geldt als je tijdens het zappen toevallig in een reclameblok terecht komt, maar wel als je al een poos naar het betreffende programma hebt zitten kijken.

  Je bent een beetje naïef. Neem nu maar van mij aan dat dergelijke kwalijke plannen bestaan. En natuurlijk wordt dat niet zo maar en masse ingevoerd omdat de weerstand van het publiek dan veel te groot zou zijn. Nee, dat zal heel geleidelijk en heel geniepig gaan.

  En vergeet niet, dergelijke tactieken bestaan al lang. Denk alleen maar aan de prohibited user operations op DVD's. Als je een DVD in de winkel koopt, dan moet je verplicht eerst een hoop bagger uitzitten aan het begin met propaganda van de filmindustrie. Je kunt dan niet direct doorzappen naar het begin van de hoofdfilm. In de VS is ook al met het systeem geëxperimenteerd in TiVO's (een soort PVR's). Daar kwamen mensen die wat met een TiVO hadden opgenomen erachter dat ze niet de reclameblokken konden skippen tijdens het afspelen van hun opname terwijl fast forwarden door de rest van de opname wel werkte.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina