1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

4:3 en breedbeeld

Discussie in 'Humax iHDR5050-C (HD-PVR)' gestart door LeoV, 15 mei 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik heb de 5050 via HDMI aangesloten op een Philips 32PFL9613.
  Bij analoge ontvangst kan de T.V. een mooi beeldvullend plaatje maken van een 4:3 uitzending zonder teveel horizontale vertekening.
  Met de Humax lukt het mij niet om van een 4:3 uitzending net zo'n mooie beeldvulling te krijgen.
  Alle mogelijke combinaties van "Wide"en "V-Format"en "Wide"van de T.V. geprobeerd.
  Of de ondertiteling valt gedeeltelijk weg of horizontaal teveel uitgerekt.
  Heeft iemand nog verdere suggesties ?
   
 2. Dat uitrekken zonder al te veel vervorming die je ziet doet de philips TV, die rekt dan het linker en rechter deel van het beeld meer op dan het midden zodat het lijkt of het minder vervormd.

  Met HDMI doet de TV zelf niets meer met het video formaat en toont het zoals de ontvanger het doorgeeft. De zoom functies op de meeste andere merken (zo ook humax) werkt wat anders en laten meer vervorming zien of er vallen stukken van ingebouwde ondertitels weg (DVB of teletext ondertitels blijven wel in beeld).
  Misschien is het eventjes wennen, maar ik kijk tegenwoordig de 4:3 uitzendingen gewoon met zwarte balken links/rechts en dus onvervormd. Is toch wel een stuk mooier dan die ei-vormige hoofden die je anders krijgt, zelfs op een philips. Maar zoals gezegd dus wel even wennen.
   
 3. Ik vindt de huidige mogelijkheden voor het fullscreen tonen van 4:3 content (zoom en fill) niet om aan te zien.
  Bij zoom valt de ondertiteling buiten beeld en fill vervormt te veel.

  Wat blijft is pillarbox maar dan heb je weer rondom zwarte balken bij Discovery en Animal Planet.

  Via scart heb je dat probleem niet omdat TV's dan een extra mogelijkheid bieden (bij Sony heet dat 'smart'), een soort compromis tussen zoom en fill.
  Echter in tegenstelling tot SCART wordt er via HDMI geen aspect informatie doorgeven, maw de TV weet niet of het om 4:3 of 16:9 content gaat en kan dus ook niet automatisch omschakelen.

  De beste oplossing is een 'smart' optie voor 4:3 content in de Humax.

  Zie ook mijn 'bug & wishlist' post.
   
 4. Via HDMI zet hij het beeld zoals het wordt uitgezonden. Dus met balken.
  Maar bij 16/9 op 4/3 zie je een zwarte rand. (ligt aan de zender die het uitzend).
  HD heb je alleen via HDMI.
  Via scart kan je tv het beeld uitrekken, vind ik zelf erg lelijk.
  Vandaar alles via HDMI.
   
 5. Alleen in de stand "stand: auto"

  Da's natuurlijk onzin, HDMI ondersteunt gewoon SD

  Hangt helemaal af welke methode je gebruikt, scale & fit is niet om aan te zien (uitgerekte gezichten) maar de meeste TV's hebben ook een niet lineare zoom optie en die levert een 16:9 beeld op zonder storende vervormingen.

  BTW Uitrekken kan ook via HDMI, alleen niet automatisch door de TV zoals bij SCART.

  Letterbox balken vindt ik niet erg maar pillarbox balken storen mij mateloos.

  Ik heb m'n Humax op 1080i auto (4:3 pillarbox) staan en schakel de TV handmatig naar 'smart' tijdens een 4:3 uitzending.
   
 6. Ik heb in dit topic ook geklaagd over dit verschijnsel: http://ziggo-gebruikers.nl/forum/showpost.php?p=167750&postcount=187

  Na nog wat proberen, heb ik ontdekt dat als je de Humax op 720P of 1080i zet dat de Smart zoom van mijn Philips dan wel werkt zoals via SCART. :pompom:
  Het is dus kennelijk zo dat bij deze instellingen ook via HDMI de AR-informatie wordt doorgegeven naar de TV.

  Iemand anders ook deze ervaring?
   

 7. Mijn ervaring in combinatie met een Sony TV is weer precies omgekeerd. Ik heb weliswaar geen Humax 5050 maar wel een Sony DVD/HDD recorder waarmee ik 4:3 full frame en 16:9 anamorfe opnamen kan maken vanaf een via RGB SCART aangesloten decoder. De recorder zelf kan ik via HDMI aansluiten op de TV. In het setup menu van de recorder kan voor weergave via HDMI gekozen worden voor 576p of upscaling naar 720p of 1080i.

  Welnu, als de recorder is ingesteld op 576p output (geen upscaling dus) dan schakelt de TV automatisch om tussen 16:9 en 4:3 (c.q. 'smart', indien ingesteld) afhankelijk van de betreffende opname (4:3 full frame of 16:9 anamorf). Ook switchen binnen één opname (bijvoorbeeld een 4:3 programma van RTL met daartussenin 16:9 reclameblokken) gaat automatisch en correct. Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat via HDMI wel degelijk informatie over de aspect ratio kan worden overgedragen.

  Stel ik de HDMI output van de recorder daarentegen in op 720p of 1080i (dus met upscaling), dan ontvangt de TV een HD signaal. De TV gaat er logischerwijze vanuit dat een HD signaal altijd een aspect ratio van 16:9 heeft, en dus vindt er dan geen omschakeling meer plaats door de TV. Bij ontvangst van een HD signaal staat de TV automatisch altijd op 'wide' en is de stand 4:3 niet beschikbaar. Wel blijven dan de standen 'zoom' en 'smart' handmatig beschikbaar. Niettemin kan een opgenomen 4:3 full frame signaal automatisch correct worden weergegeven als 4:3 omdat de recorder over een voorziening beschikt om 4:3 full frame signalen bij weergave met upscaling via HDMI automatisch om te zetten naar 16:9 pillarbox.

  Ik geef zelf de voorkeur aan weergave met upscaling naar 1080i via HDMI, vooral omdat de TV bij HD signalen de overscan uit kan schakelen zodat de volledige beeldinhoud zichtbaar wordt. Het feit dat er dan geen automatische overschakeling naar 'smart' mogelijk is bij de weergave van 4:3 materiaal mis ik in het geheel niet, omdat ik sowieso een hekel heb aan de (onvermijdelijke) vervorming dan wel het verlies van een deel van de beeldinhoud en beeldscherpte wanneer een 4:3 plaatje via 'smart' of 'zoom' beeldvullend wordt weergegeven op een 16:9 display.
   
 8. 1ste
  Dat weet ik en dat bedoel ik niet.
  Wanneer de zender het signaal in 4/3 uitzend en het is eigenlijk een breedbeeld 16:9 uitzending, dan zie zowel boven, links, onder en rechts een balk. Dat bedoelde ik.


  2de
  Het opblazen van een beeld vind ik alleen acceptable als het beeld in alle richtingen evenveel (percentage) wordt uitgerekt. Zodat de vormen 100% natuurlijk zijn.
   
 9. Het is dus de TV die bepaalt hoe hij er mee omgaat en of hij nog steeds de 'auto-mode' die je van SCART gewend bent ondersteund. Helaas zul je die informatie niet in de handleiding van de TV vinden meestal en moet je daar proefondervindelijk achterkomen... :?
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina