1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Geluidsvolume-bereik en kleur niet af te stellen?

Discussie in 'Humax IR-FOX C (SD-Tuner)' gestart door Pieter7, 15 mei 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Volume

  Als je het volume met de ouderwetse afstandsbediening flink hoog zet, kan ik me niet voorstellen dat je met de afstandsbediening van de decoder je het volume niet harder dan "praatniveau" krijgt.

  Sorry dat ik het zeg, maar ik heb de indruk dat je een beetje klaagt om het klagen. De beeldkwaliteit ten opzichte van analoog is er echt op vooruitgegaan. En daar gaat het de meeste mensen om.

  Over "plug and play" gesproken.... Een kwestie van de kabels aansluiten en ja...Ik kon gewoon verder met TV kijken (incl. Eredivisie live, Sport 1 etc. gedurende ca. 2 maand)

  Bovendien is het normaal dat je bij elk nieuw apparaat even moet uitzoeken hoe het werkt.

  pvd
   
 2. Die beeldstoring die je hier eerder beschreef lijkt op overspraak van het composiet signaal dat de TV afgeeft via de SCART aansluiting. Dat wijst op een ondeugdelijke SCART kabel. Koop gewoon een goede SCART kabel met dubbele afscherming. Dat houdt in dat de signaalvoerende kabeltjes in de bundel afzonderlijk zijn afgeschermd en de verschillende signaalvoerende leidingen in de kabel elkaar daardoor niet, of althans veel minder, beïnvloeden. Als je echt cheap bent en geen nieuwe SCART kabel wil kopen dan kun je ook nog de SCART stekker die nu in je TV zit openmaken en daar pinnetjes 1, 3 en 19 onderbreken. Dan heb je gegarandeerd geen overspraak meer vanuit de TV.

  De decoder levert via de SCART uitgang regelbare audio met een nornaal lijnniveau. Controleer om te beginnen eens de volumeregeling van de decoder zelf. Op het scherm verschijnt dan een balkje dat een indicatie geeft van het uitgangsniveau.
  Vergeet het maar, dat is nooit zo geweest. Ook 30 jaar of langer geleden niet. Als je toen een TV kocht was je er nog niet, want je moest vaak ook nog een antenne op je dak (laten) zetten want er was nog (vrijwel) geen kabeltelevisie in Nederland. Als je dan dichtbij zee woonde dan kon je er gewoon op wachten totdat dat ding door het zout zover was gecorrodeerd dat je een baggerbeeld had en weer een nieuwe antenne kon laten plaatsen. En de kosten daarvan (incl. arbeidsloon) waren niet mals.
  Je hebt er duidelijk geen idee van hoe het nog niet eens zo heel lang geleden was. Toen had nog nooit iemand van Plug & Play gehoord ...
  Ik denk dat je heel gek zou staan te kijken als je nu even terug werd getransporteerd naar 1959. Toen was er in Nederland één net, alleen zwart-wit, een TV toestel kostte zo'n 1000 gulden (verscheidene maandinkomens voor de meeste mensen), de meeste beeldschermen waren kleiner dan wat mensen nu als monitor op hun bureau hebben staan, en ze waren zo bol en rond dat ze meer op een vissekom leken.

  Ik weet ook nog goed dat in 1964 het tweede net van start ging. Dat betekende dat mensen weer voor hoge kosten kwamen te staan, want er moest een nieuwe antenne worden bijgeplaatst op het dak. Weer die dure monteur laten komen dus, of je kon met gevaar voor eigen leven letterlijk het dak op. En was je dan klaar? Nee, want de meeste wat oudere toestellen bleken niet in staat om UHF te ontvangen. Dat betekende dat je ook nog voor veel geld (zo'n 139 gulden herinner ik mij) een converter aan moest schaffen. En dat allemaal voor één extra net. Geloof je dit allemaal niet? Nou, lees het hier dan maar even na ...
   
 3. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Zelfs met dubbel afgeschermde kwaliteits SCART kabels kan het beschreven overspraak probleem voorkomen.
  Ik heb dit vaak genoeg meegemaakt.
  Bij gebruik van Composiet(CVBS) video kan je ook nog een andere SCART aansluiting van de TV proberen (mits aanwezig).
  Meestal is alleen op de eerste SCART aansluiting van de TV een uitgaand videosignaal aanwezig.
   
 4. Vreemd, ik heb vaak genoeg overspraak gezien bij gebruik van de in de doos van een decoder meegeleverde SCART kabel, maar nooit bij gebruik van kwaliteitskabels.

  Ik heb wel gemerkt dat Samsung bij de oude DCB-9401R decoders een heel bedenkelijke oplossing had bedacht voor het problem van de overspraak. Daar liggen bij SCART AV1 (maar niet bij SCART AV2) de pinnetjes voor audio in en composiet video in aan massa. Dat is geen probleem zolang je AV1 rechtreeks op een TV aansluit, maar toen ik AV1 (vanwege de RGB output) op mijn DVD/HDD recorder had aangesloten (en de recorder weer via een SCART op de TV) ontdekte ik dat het geluidsvolume bij afspelen van opnamen wel heel laag was, totdat ik de recorder weer loskoppelde van de Samsung. De verklaring lag voor de hand: de audio out van één van beide SCARTs van de recorder werd door de Samsung kortgesloten. Ik heb daarop de betreffende pinnetjes aan één uiteinde van de SCART kabel tussen de Samsung en de recorder onderbroken, en daarmee was het euvel opgelost.

  Dat is inderdaad de eenvoudigste oplossing voor Pieter7, maar dan moet de betreffende TV wel méér dan één SCART aansluiting hebben. Maar het is sowieso niet aan te bevelen nog met composiet te gaan knoeien.
   
 5. Goed, ik kijk het even aan en dan ga ik wel dingen proberen.
  Op analoog hebben we volgens mij die storing van dat zwevende beeld niet (nooit heeft ons iets geërgerd anders was het al alng opgevallen op analoog) terwijl de kabels hetzelfde zitten..
   
 6. Natuurlijk had je die storing bij analoog niet, want zoals gezegd ontstaat de storing door overspraak in een niet goed afgeschermde SCART kabel. Als je analoog TV kijkt dan gebruik je de interne tuner van de TV zelf en dan speelt die hele SCART kabel geen enkele rol.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina