1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Met router smtp.ziggo.nl niet bereikbaar

Discussie in 'Internet - Email' gestart door go-out, 15 mei 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Sinds 8 mei kan ik geen mail meer versturen als fritzbox is aangeloten. Met een PC direct op het ziggo kastje lukt het wel.
  Met de PC direct op het ziggo kastje krijg ik als ik op watismijnip.nl kijk het ip adres 83.87.240.xx van CASEMA.NL en kan ik wel mail versturen.
  Met de Fritzbox er tussen krijg ik op watismijnip.nl 94.210.71.x van ZIGGO.NL en lukt mail verturen niet. Maakt niet uit wat ik in outlook in voer smtp.ziggo.nl en smtp.casema.nl werken allebij dan niet.

  Hoe kan weer mail verturen met de fritzbox aangesloten?
   
 2. je vergist je in zoverre dat beide IP bloks staan toegeschreven aan casema (alhoewel bij de 94.210.71.x wat meer ziggo genoemd wordt).
  Het lijkt erop, dat de ziggo mailserver (smtp.ziggo.nl), het 94.210.71.x adres niet als "eigen" erkent. Dat kan een instellingsfout op de ziggo-server zijn, maar daar schiet je op korte termijn niets mee op.

  Ik heb 3 vragen:
  1. Staat de Fritzbox WAN poort geconfigureerd voor DHCP of staat dat 94.210.71.x adres er manueel (fixed) ingezet. In dat geval moet je waarschijnlijk naar DHCP overschakelen. Ziggo kent geen echte vaste IP adressen, (voormalig) casema mogelijk wel.
  2. Was je oude smtp-server echt smtp.casema.nl? Zowel vergeet dit dan, zoniet dat oude smtp adres ook proberen (ook met de oude casema aanlog/password waarden).
  3. Heeft de Fritzbox geen poorten dichtstaan; test eens met met de eventueel ingebouwde firewall helemaal uitgeschakeld.

  Wanneer de Fritzbox zonder firewall en DHCP geconfigureerd staat (dat kan omdat casema twee IP adressen uitdeelt en die vanwege de overschakeling in verschillende blokken kunnen liggen!) en andere smtp/aanlog/password combinaties ook niet helpen, rest je alleen de moeizame gang langs de helpdesk. Dat zal even tijd kosten om die er van te overtuigen dat de fout niet aan jouw kant ligt!

  Mees de Roo
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 15 mei 2009
 3. Vermoedelijk is dat ip-adres dan geblokkeerd doordat de vorige eigenaar van het ip-adres spam of virussen heeft verzonden. Je kunt het beste een email sturen naar abuse@ziggo.nl en het IP-adres even doorgeven en vragen of ze dit kunnen checken.

  Een work-around is om het MAC-adres van je PC in de Fritsbox in te voeren. Misschien kun je een mac-clone doen in de fritzbox. De fritzbox neemt dan het mac-adres van je pc over en als je daarna modem en router reset zou je fritzbox hetzelfde ip-adres als je pc moeten krijgen en zal je probleem verholpen zijn.

  Maar meldt ondanks die work-around het ip-adres even bij de abusedesk, anders heeft de volgende eigenaar van dit ip hetzelfde probleem.
   
 4. CeeS,

  Het is natuurlijk mogelijk dat je gelijk hebt, maar in dat geval maak ik me grote zorgen over je opmerking. Dit kan eigenlijk alleen wanneer het een overblijfsel is uit de casema-tijd en wanneer daar fixed ip-adressen uitgedeeld werden. In dat geval moet dat overblijfsel als geheel, en niet per toevallig uitgevonden ip-adres uitgeschakeld worden. Bij ziggo, waar ip-adressen variabel uitgedeeld worden (en in de praktijk inderdaad flink wisselen) is het blokkeren daarvan op deze manier gekkenwerk (blokkeer dan liever MAC adressen, al is dat ook niet waterdicht). Dat mag hoogstens als een uiterst tijdelijke noodmaatregel om een stroom spam te stoppen en MOET dan onmiddelijk gevolgd worden door verdere acties bij/tegen de veroorzaker van de ellende. Je krijgt anders over het hele ziggo-net zwervende geblokkeerde ip adressen met bijbehorende klachten, terwijl de veroorzakers vrolijk doorgaan op een nieuw ip-adres.

  Mees de Roo
   
 5. Er zijn een aantal gevallen bekend (zie het forum) waar mensen geen mail konden versturen waar bleek dat het ip geblokkeerd was bij de mailserver. Eerst werd ook gedacht dat het hele blok nog niet in de mailserver ingevoerd was, maar als men een ip gebruikte of kreeg die 1 nummer hoger of lager was (dus wel in hetzelfde subnet) was verzenden wel mogelijk. Of die automatisch na een bepaalde tijd weer vrijgegeven worden weet ik niet. Lijkt me inderdaad niet slim om dit vast te laten staan. Echte abusers worden dacht ik met het modem afgesloten.....

  Ip-adressen zijn weliswaar dynamisch, maar veranderen in de praktijk nooit (ik heb al meer dan 2,5 jaar hetzelfde) omdat als je netjes je ip verlengt via je dhcp client je steeds hetzelfde ip krijgt. In de DHCP servers blijft het mac-adres bewaard en krijg je aan de hand daarvan een lease met een ip. Tenzij je geen renew doet binnen de geldigheidstijd van je ip adres. Vroeger bij Multikabel was de leasetijd 42 dagen en kon je dus de PC 41 dagen uit laten staan en toch nog hetzelfde ip terugkrijgen. Tegenwoordig is de leasetijd 7 dagen en ben je het ip dus kwijt als je 2 weken op vakantie gaat en je router en modem niet aan laat staan.
   
 6. CeeS,
  Ik herinner me inderdaad van Multikabel, dat IP-adressen aardig permanent bleven. Van ziggo kreeg ik die indruk niet; ik heb al zeker 4x een nieuw IP-adres gehad in de laatste 2 weken, maar ik ben nu gloednieuw en misschien moet dat nog settelen.
  Het lijkt me desondanks geen goede procedure; werkelijke abusers kunnen naar mijn gevoel zeer eenvoudig via o.a. MAC-adres wisselingen nieuwe IP-adressen forceren, en het afsluiten van één IP-adres zonder aansluitend vervolgtraject doet m.i. meer kwaad dan goed.
  Overigens zeer bedankt voor deze informatie. Het is bij probleemoplossing zo essentieel dat je er bijna een FAQ van zou moeten maken!

  Mees de Roo
   
 7. probleem is opgelost

  Ik heb het mac adres van de pc de wel werkte. Ingevoerd in de Fritzbox.
  En kan nu wel mail versturen.

  Maar nu kan ik mijn MySQL database niet bereiken. Omdat het ipadres soms wisselt bij Ziggo. Gaat dat via dyndns.org. Maar werkt dat niet meer
   
 8. Dat is niet onverwacht, maar kan nauwelijks een blijvende oplossing genoemd worden; jij of iemand anders kan immers elk moment dat oude adres weer terugkrijgen. Bovendien hebben er nu 2 apparaten in je netwerk het zelfde MAC adres; dat kan eenvoudig tot allerlei problemen leiden. Je zou nu minimaal het MAC adres van je PC ook aan moeten passen (de wet van behoud van ellende).

  Wat betreft je nieuwe probleem:
  wanneer je een whois doet op dat dyndns.org adres krijg je dan wel het juiste IP adres (= het IP adres dat ook de WAN poort van je fritzbox gekregen heeft)?
  En zijn in je fritzbox de voor mysql benodigde poorten opgenomen in de port-forwarding tabel van die fritzbox en wijzen ze door naar het juiste locale IP adres?

  Mees de Roo
   
 9. Ben ik niet met je eens, want die netwerk-poorten zullen nooit in hetzelfde netwerk zitten, op de router is het de WAN poort. Elke consumentenrouter heeft standaard zelfs die mogelijkheid om een mac-clone te doen omdat bij sommige providers je niet van MAC mocht wisselen en dus altijd het MAC van je ethernet kaart in een router moest overnemen.
   
 10. Maar binnen die router staan interne en externe adressen in één arp tabel, en dan hangt het maar net van de toevallige software af of die gebouwd is op MAC-clones en wat die er mee doet.
  Het zou me zelfs niet eens erg verbazen, wanneer go-out's forwarding probleem er ook mee te maken hadden, al zet ik voorlopig mijn geld op mijn twee eerdere vragen.:oyeah:
  Je moet niet vergeten dat het hele MAC gebeuren van origine juist zo is opgezet en gespecifieerd, dat er op de hele wereld geen twee netwerkapparaten met hetzelfde MAC adres zouden moeten voorkomen, dus de specificaties van MAC adressen kennen geen dubbelingen. MAC-clonen is een kludge, en dat moet het blijven ook tenzij de specificaties wijzigen. Voor debuggen, sniffen een (soms zelfs onmisbaar) hulpmiddel, maar in een productieomgeving mag het niet blijvend gebruikt worden.:no:

  Mees de Roo
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 15 mei 2009
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina