1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

wellicht vind ik hier de oplossing

Discussie in 'Internet - Eigen netwerk' gestart door rijkaart, 30 apr 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Het is jammer dat je van die meerdere problemen geen betere bevestiging kunt verkrijgen dan een mogelijk niet geheel objectieve monteur. Toch lijkt me de situatie, zeker wanneer het je niet lukt zelf te sniffen, voldoende richting Ziggo (DHCP-server) te wijzen, om erop te kunnen staan dat er een ziggo-monteur langskomt. Die zou zelf in staat moeten kunnen zijn om dat sniffen uit te voeren, en indien niet, dan hebben ze je de verkeerde gestuurd!

  Probeer je nog wel even een paar keer om de verbinding tot stand te brengen. Dit liefst ook met een koude start (die één keer gewerkt heeft), waarna je zo vlug mogelijk gaat kijken wat je als WAN IP,mask,gateway,DNS1,DNS2 e.d. krijgt (voordat alles weer op 0 staat).
  Verder natuurlijk via "renew" en dan vlug pagina verversen om te zien of de nullen echt steeds blijven.

  Mees de Roo
   
 2. Ik verkondig u grote blijdschap....

  de Nullen... blijven gewoon staan.

  Het is me ook niet meer gelukt om de twee minuten verbinding te reproduceren.
   
 3. Dan houdt het voor mij nu even op. Alleen de tijd dat het modem aan/uitgestaan heeft (warm/koud/vasthouden van tabellen op de server) kan dan nog van invloed zijn geweest, maar zonder trace komen we daarmee ook niet veel verder. Op naar de helpdesk, vrees ik

  Sterkte,

  Mees de Roo
   
 4. Nog eens teruglezende, is het een idee om of van de router of van het modem DHCP uit te zetten?

  Wellicht dat deze vorm van "dubbelop" niet zo lekker loopt?
   
 5. Die "dubbelop" loopt bij mijn weten overal anders wel goed. Hooguit zou je in het voormalig casema domain de DHCP op het modem uit kunnen zetten in de hoop dat de bridging functie daardoor (wat meer) geforceerd wordt. De WAN DHCP van de router is een must wanneer je IP adres (en aanverwanten) automatisch wilt verkrijgen.

  Je kunt, zoals je al eerder gedaan schijnt te hebben, de router het fixed IP-adres geven, wat je losse (=routerloze) PC wel goed krijgt als je verbinding maakt. Het risico van een veranderend IP-adres ken je (maar merk je meteen); volgens CeeS zou dat trouwens erg mee moeten vallen (hij kan het weten en praat in termen van jaren). Let er wel op dat je in dat geval niet alleen het IP-adres maar ook netmask,gateway,DNS1,DNS2 correct moet overnemen en instellen.

  De modem DHCP zou ik in dat geval alleen weghalen wanneer dat nodig blijkt om de verbinding goed te laten verlopen. Ik heb er, zonder sniffen, geen idee van in hoeverre de bridging logica daar (ook en/of tijdelijk) gebruik van maakt.

  Je blijft echter zitten met een in principe niet-stabiele situatie die in een later stadium weer voor problemen kan gaan zorgen; het enige voordeel is dat je vrij bent in je keuze van tijd en plaats waarop je dit met ziggo (helpdesk/monteur) definitief regelt.

  Mees de Roo

  P.S.
  Verder nadenkend over dit modem, dat in principe (ontwerp en uitvoering) ook router mogelijkheden bezit (wanneer die door casema/ziggo niet opzettelijk geblokkerd zijn) zou je ook het volgende kunnen proberen:

  Modem standaard; DHCP uit (maar zou niet uit moeten maken)
  Router WAN fixed instellen:
  IP adres 192.168.100.2
  Netmask: 255.255.255.0
  Gateway: 192.168.100.1
  DNS1: overnemen van PC
  DNS2: overnemen van PC

  Let op: gebruik hier externe DNS servers; voorbeelden:
  83.80.1.236 (ziggo advies; liever maar niet gebruiken slechtste die ik ooit getest heb!)
  213.132.189.250 (ex- multikabel; ziggo domain; snel)
  213.73.255.52 (ex-multikabel; ziggo domain; snel)
  195.241.77.54 (Green BV universeel bereikbaar en snel)
  195.241.77.53 (enz.enz. je ziet maar)

  Als alles klaarstaat is een volledige koude start waarschijnlijk nodig.
  Voordeel van deze instelling zou zijn dat hij niet meer afhankelijk is van je externe IP-adres en dus als stabiel moet worden aangemerkt!:grin:
  Een tweede voordeel is dat de dubbele NAT een extra goede beveiliging naar buiten biedt. Maar er zijn ook nadelen. Het modem als router biedt nauwelijks instelmogelijkheden en zaken als portforwarding (nodig voor b.v. servers, zeer wenselijk voor b.v. P2P) kun je dus wel vergeten.:sad:
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 16 mei 2009
 6. Ah, misschien heb ik het niet helemaal duidelijk geschreven of ben ik verkeerd begrepen, maar je mag *nooit* zelf een vast ip-adres invoeren in je router. Dat gaat gegarandeerd mis, want als je dit adres niet meer laat vernieuwen door de dhcp server van ziggo zal ziggo dit adres weer opnieuw gaan uitgeven en heb je een ip-conflict wat zou kunnen resulteren in het helemaal niet meer werken of blokkeren van je modem.

  Wat ik bedoelde was het overnemen van het MAC-adres van je PC in je router zodat via dhcp je het ip-adres van je pc krijgt. Je mag dus het mac adres in je router wel wijzigen, maar dus geen vast ip-adres kiezen.

  Verder is het modem niet voorzien van enige router-werking, het is puur een bridge. De enige reden dat er een dhcp-server in de modems zit, is dat wanneer je internet 'down' is, je aangesloten computers toch een (lokaal) ip-adres zullen krijgen waardoor een eventueel thuisnetwerk zou blijven werken. In de praktijk heb je daar niets aan, omdat je toch maar 1 ip-adres (bij Casema nu nog 2) kan krijgen, dus een huisnetwerk kun je zowiezo niet met alleen het modem maken.

  Ik kan me trouwens wel nog een aantal forumberichten herinneren een tijd terug van mensen in Casema gebied die ook problemen hadden met dhcp en bepaalde routers die een verbetering hadden indien ze de dhcp-server in de modem uitschakelden. Dat kun je dus straffeloos doen want die gebruik je niet. De DCHP server voor de lokale kant (LAN) van je router moet je wel aan laten staan omdat anders je lokale computers geen ip-adres meer krijgen.
   
 7. Geloof t of niet maar als ik dit zit te tikken ben ik online met 2 pc's via de router. Nu afwachten of t zo blijft. Op een bepaald moment zit ik te pielen. Een mens moet wat proberen immers. Ik zette toen de listen modus op rip 1. Geen idee wat dat inhoud. Wellicht dat iemand t me kan vertellen. En of ik de supply modus nog moet behandelen? Zie plaatje hieronder. Een uur aan de lijn met ziggo. Die vertelde dat het modem echt een ip verzond naar de router. Dus ik met mn boeren verstand dat dat ie dan niet goed luisterde en probeerde eens wat.

  http://img407.imageshack.us/my.php?image=dynamisch.jpg
   
 8. Eerst even twee opmerking voor CeeS.

  Natuurlijk weet ik dat een fixed IP ongewenst is (zeker als blijvende oplossing); ik waarschuw rijkaart er zelfs voor ("je blijft echter zitten met een in principe niet-stabiele situatie die in een later stadium weer voor problemen kan gaan zorgen; het enige voordeel is dat je vrij bent in je keuze van tijd en plaats waarop je dit met ziggo (helpdesk/monteur) definitief regelt") en suggereer een netwerk-technische betere oplossing. Maar een mens moet toch wat, en wanneer die mens geen hulp van ziggo krijgt en toch wil internetten dan is elke lelijke oplossing, zolang je je de beperkingen en tijdelijkheid maar realiseert, beter dan geen oplossing.

  Ik heb niet onderzocht wat ziggo en/of casema in de modems hebben geblokkeerd; omdat zij de ftp-server beheren kunnen zij elke gewenste verandering aanbrengen. Wel weet ik zeker dat in een (vroeger surfboard) standaard modem de door mij voorgestelde configuratie die gebruik maakt van het 192.168.100.0/24 blok gewoon werkte; ik heb dat in de multikabel tijd namelijk uitgeprobeerd (en weer weggedaan omdat met firewall/routerpoorten klooien tenslotte mijn hobbie is). Dat is ook niet verwonderlijk want zonder (primitieve) router capaciteiten zou bridgen van meer dan één ip-adres ook nooit lukken.

  rijkaart, je oplossing is voor zover ik kan zien van de zotte. Het enige wat dat protocol bij mijn weten doet is een aantal pakketten op port 520 sturen/ontvangen die (mbv een algorithme) de snelste/beste verbinding over het net zoeken. Voor DHCP wordt bootp (port 67-68) gebruikt. Binnen een netwerk-struktuur waar maar één verbinding aanwezig/mogelijk is, zou het RIP protocol niets kunnen doen en dus volstrekt overbodig zijn. Dan kan je aan 2 dingen denken:

  1. die pakketten werken zoals vroeger het pingen om een verbinding open te houden; ik geloof daar niets van, want de huidige netwerk-activiteit van een moderne PC is zelfs in rust zo groot dat dat overbodig is, zeker op een lijn die niet eens zou mogen sluiten.

  2. Er is een ernstige misconfiguratie op je externe netwerk net voorbij de router, waardoor die router denkt dat er meer dan één router/gateway, en dus meer dan één DHCP server, naar internet beschikbaar is en verkeerde keuzes maakt. Dit kan van alles zijn, van kapotte componenten (b.v. 10.0.0.0/8 pakketten doorlatende loadlevellers) via verkeerd geconfigureerde of niet uitgeschakelde ziggo-boxen tot andere klanten die al dan niet opzettelijk router/modem karakteristieken en adressen gebruiken of zelfs spoofen om te kunnen sniffen (man in the middle). Dit router protocol zou die extra router dan "ontmaskeren" omdat hij in verhouding tot de "echte" niet snel/goed genoeg was. Dit is niet in strijd met de helpdesk die zegt dat een DHCP aanvraag gehonoreerd is; wat zij niet zien zijn de andere/meerdere honoreringen van andere bron die de zaak verzieken, want zij kijken naar de verzender, niet de ontvanger.

  Punt (2) toont m.i. duidelijk aan, wat ik al eerder gezegd heb: het is nu tijd om te sniffen wat daar werkelijk gebeurt. Het is leuk dat je het netwerk aan de gang gekregen hebt, maar de blijvende waarde van dat succes is uiterst twijfelachtig.

  Mees de Roo
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 19 mei 2009
 9. Ok, dus afwachten of t goed of fout gaat. Maar hoe kan ik dit in Jip en Janneke taal aan de helpdesk uit gaan leggen?
   
 10. Dat lijkt me zonder die trace in de hand onmogelijk. Het verhaal boven probeert alle verschijnselen m.b.v. logica uit te leggen maar blijft speculatie zonder dat harde bewijs.

  In zekere zin ben je er zelfs op achteruitgegaan; de helpdesk zal jou oplossing maar al te graag zien als een indicatie dat er geen probleem is/was.

  Mees de Roo
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina