1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

wellicht vind ik hier de oplossing

Discussie in 'Internet - Eigen netwerk' gestart door rijkaart, 30 apr 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. ik heb alles al op tig verschillende manieren aangesloten eindconclusie blijft; pc's zien de router, router ziet de pc's. Modem ziet de router, router zegt geen ip te krijgen van modem.

  Router aangesloten op andere lokatie... in een keer doen zonder verdere installatie/firmware etc etc.

  Ik denk dat mijn modem gewoon weigert een ip te geven aan een router en wellicht dat zelfs de DNS dienst weigert omdat mijn buurman precies hetzelfde heeft.
   
 2. Clone het mac adres van een van de pc's die werken eens in de router (vrijwel alle routers ondersteunen dit, ik vermoed de Sitecom dus ook). Jij zegt dat je modem geen ip wilt geven aan je router, dan lijkt me dit een goeie kans van slagen.

  Heb je ook je pcs geprobeert op die andere lokatie waar het wel werkt? Dus het hele zaakje inclusief pcs en router naar die andere lokatie verhuizen.

  Waar het ook nog aan kan liggen is de NETBIOS naam van je router/pcs. Wellicht dat daar conflicterende dingen in zitten? Je wilt niet dezelfde namen gebruiken, ongeacht aan welke kant van het netwerk ze zitten.


  Zomaar een paar dingen die bij mij in mn gedachten schieten als ik je verhalen zo lees.
   
 3. Twee opmerkingen.

  1. Geef eens precies aan welk MAC-adres, IP-adres en IP-mask aan het modem, de WAN poort van de router, de LAN poort van de router, en de PC's worden/zijn gegeven wanneer je communicatie faalt. Kijk ook welke Gateway (IP-adres), welke DHCP-server (IP-adres) en welke DNS-server (IP-adres) je router en je PC daarbij verwachten!

  2. Het Surfboard modem bridged (= geeft zijn van de ziggo DHCP server verkregen IP adres door) of zou moeten bridgen naar het erachter gelegen apparaat (= PC of router; dat zou niet uit moeten maken).
  De PC gaat goed; de router niet. Verschillen tussen PC router kunnen zijn:

  2.1. De PC is erg DHCP gevoelig (d.w.z. controleert zijn IP vaak en vraagt bij twijfel snel om een nieuw IP adres). Sommige routers zijn uitgesproken DHCP lui. Gaat je router het b.v. ook na een uur, of voor mijn part een hele nacht niet doen?

  2.2. De PC gebruikt IP adressen direct.De router 'vertaalt' (=NAT) pakketten die het van ziggo krijgt op je via DHCP verkregen IP adres naar locale IP adressen. Voorwaarden voor die lokale adressen zijn:

  2.2.1. Zij mogen niet op internet voorkomen. Om daar zeker van te zijn moeten zij in de blokken 10.0.0.0/8 (Class A), 172.16.0.0/12 (Class B) of 192.168.0.0/16 (Class C) zitten.

  2.2.2. Ziggo gebruikt voor een aantal netwerk functies binnen haar domain Class A pakketten (die komen daardoor dus aan de 'verkeerde' WAN-kant van het modem voor). Vergeet die dus liever voor je thuis-netwerk, dat kan apparaten in de war maken.

  2.2.3. Ziggo gebruikt voor het Surfboardmodem 192.168.100.1 (een Class C adres). Maak daar dus nooit gebruik van in je thuis-netwerk en maak voor alle zekerheid liever geen gebruik van het hele 192.168.100.0/24 blok.

  2.2.4. Voor een zekere test krijg je dan de volgende instellingen:

  2.2.4.1. Surfboard modem standaard instellingen (reset desnoods met de paperclip methode, al kost dat de nodige tijd), DHCP aan.

  2.2.4.2. Router WAN automatisch verkregen IP adres (geeft ook Ziggo router en Ziggo DNS-server adressen door); Dus WAN DHCP aan. LET OP! eventuele MAC-adres kopiën van PC's terugzetten naar de default MAC voor deze router (anders krijg je problemen met MAC's die in het netwerk twee keer voorkomen).

  2.2.4.3. Router LAN instellen op Class B dus b.v. IP = 172.16.0.1 netmask = 255.255.255.0. LET OP! een netmask = 255.255.255.255 kent alleen zichzelf en kan dus geen PC's bedienen. Sommige routers willen hier ook een default-gateway adres hebben; vul daar voorlopig 0.0.0.0 in. DHCP (DHCP <server>, wanneer je zeker weet dat er niet nog iemand anders zoals een NAS staat te DHCP-en) voor de PC's inschakelen (b.v. van 172.16.0.100-172.16.0.199). Let er in ieder geval op dat de door DHCP uitgegeven adressen binnen het LAN blok vallen!

  2.2.4.4. PC's IP laten geven via DHCP of fixed instellen in b.v. de range 172.16.0.2-172.16.0.99. LET OP! Bij fixed instellingen moet ook het Gateway adres (in dit geval 172.16.0.1) en minstens één DNS adres (in dit geval 172.16.0.1 of, wanneer deze router dat niet support het externe IP-adres van een (Ziggo) DNS-server. LET nog eens OP! Het is mogelijk om je PC via DHCP zijn IP-adres te laten krijgen, maar toch fixed Gateway en/of DNS adressen in te vullen. Zorg er vooral voor dat dit niet het geval is, of dat ze dan in ieder geval goed ingesteld staan (zie boven).

  2.3. Sommige routers hebben een ingebouwde firewall; zorg in ieder geval tijdens het testen voor dat die uitstaat.

  Als dat klaar is hoor ik je graag weer!

  Mees de Roo
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 mei 2009
 4. Das een puist info. Ik ga een poging wagen. Echter, eerlijk gezegd is het natuurlijk absurd dat ik dit soort fratsen uit moet halen. Ik ben geen pc expert namelijk. Voor een gewone cunsument (ik wellicht een heel klein pietsie erboven) is dit niet te doen.

  Hier een link naar het topic in tweakers met wat ik al uitgehaald heb.

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1344539
   
 5. Jou modem is een bridge, dit betekent dus dat alles wat binnenkomt op het modem direct wordt doorgestuurd dus zo ook het IP-adress die je krijgt van ziggo. Je zit in oud casema gebied zie ik en als ik het goed heb krijg je daar 2 publieke IP adressen. Wat je nu moet doen is het volgende:

  modem >>> router >>> PC 1 , PC 2

  Zet wel eerst het modem uit voordat je er aan begint en reset hem desnoods even want anders heeft jou modem nog een MAC adres in zn tabel staan waar een IP adres aangekoppeld is (de pc die je aangesloten had). zodra de mac-table leeg is kun je je router aansluiten en krijgt die ook een publiek IP adress.

  Als dit allemaal niet helpt blijft jou lease waarschijnlijk beperkt tot de pc en blijft die op de 1 of andere manier hangen waardoor je geen IP adres meer kan krijgen, alleen dan je pc.
   
 6. De zojuist voorgestelde schakeling waarbij twee externe adressen worden doorgegeven aan twee verschillende PC's zou alleen mogelijk zijn wanneer ook de router in staat zou zijn tot bridging en dat nog wel voor twee poorten tegelijk. Je zult mij niet horen zeggen dat zoiets niet bestaat, maar bij een particulier .......
  Overigens zijn er ook (veel meer) routers aan wie meer dan één extern ip-adres toegewezen kan worden (en die op dat ip-nummer hun routing tabellen kunnen aansturen). Zelfs die zal je niet snel bij een particulier aantreffen. Bovendien blijft het ook achter die routers nog steeds een lokaal (NAT) netwerk. Tenzij je in het bezit bent van een heel ip-blok, maar als particulier.......

  Mijn advies blijft nog steeds het netwerk op te zetten adhv. de eerder geschetste opzet. Dat heeft het grote voordeel dat, in geval het geheel niet of slechts gedeeltelijk blijkt te functioneren, per interface makkelijk zichtbaar wordt wat er is gebeurd versus wat had moeten gebeuren.

  Ik wacht met spanning op het volgende rapport,

  Mees de Roo
   
 7. goed, ter verduidelijking van mesdroo heb ik een tekeningetje gemaakt hoe ik mijn netwerk opgezet heb.

  [​IMG]
  zoals je ziet heb ik een switch achter de bridge (motorola) gezet en daar achter mn server en de router om te natten.
   
 8. Dat werkt op dit moment bij jou nog omdat Casema 2 ip-adressen kan uitdelen. Bij de rest van Ziggo is dat maar 1 IP-adres, dus je hebt grote kans dat dit in de toekomst niet meer werkt. Je server zul je dan dus ook achter je router moeten zetten en dus geen switch na de modem gebruiken.
   
 9. Zeer bedankt voor het mooie plaatje, dat alles in 1x goed duidelijk en overzichtelijk maakt.:thumb up: Met een switch ertussen werkt het inderdaad ook; die optie had ik nagelaten te vermelden, omdat ik uit je eerste bericht een heel andere configuratie afleidde.
  Deze schakeling is binnen het voormalige Casema domein bovendien betaalbaar en uitvoerbaar voor particulieren, al wijst CeeS er terecht op dat dit (ook door het nijpende tekort aan ipv4-adressen en het uitblijven van ipv6-implementatie) helaas wel eens van heel korte duur zou kunnen zijn.

  Misschien moet ik, mede in het licht van dit plaatje, mijn voorkeur voor adressen in het 172.16.0.0/12 (Class B) blok even toelichten. Het is absoluut namelijk níet zo dat die technisch gezien beter zijn dan adressen uit het 192.168.0.0/16 (Class C) blok.
  Maar het is wel zo, dat veel apparaten aan een network vaak voor-ingesteld zijn/worden op Class C adressen (zie b.v. het modem en de door ziggo meegeleverde routers). Dan is het daardoor eenvoudig mogelijk dat sommige apparaten in het blok 192.168.0.0/24 anderen weer in de blokken 192.168.1.0/24 of 192.168.100.0/24 terecht komen; ook een aantal PC-programma's maakt zich trouwens aan dergelijke voor-instellingen schuldig.

  Bovenstaande is nauwelijks een bezwaar wanneer je ter plaatse aanwezig bent om een network op te zetten of een network-probleem uit te zoeken, maar via een forum of nog erger via de telefoon wordt dat een heel ander verhaal.

  Dwing ik nu echter het netwerk naar class B, dan springen alle Class C adressen er meteen uit als niet/gedeeltelijk/verkeerd/vergeten geconfigureerde network-apparatuur/programmatuur (dat geldt zelfs in sterkere mate bij het nalopen van logfiles, tenzij je daar de moeite neemt allerlei filters te installeren). Mijn voorkeur voor class B is dus vrijwel uitsluitend diagnosties en niet technisch.

  Mees de Roo
   
 10. Ziggo heeft inmiddels toegegeven dat er een probleem is. Dus er is meer aan de hand. Men onderzoekt dit...

  Daarnaast heeft mijn buurman de router vervangen door een switch en dat lijkt nu al 3 dagen goed te gaan. Kan dit kloppen of is dit van korte duur?
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina