1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Intern geen private IP maar extern IP

Discussie in 'Internet - Algemeen' gestart door tcbakker, 22 apr 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik dus mijn pakket binnen gehad maandagmiddag. Dinsdagavond de boel gaan installeren volgens de handleiding, eerst even netjes kabels getrokken en vervolgens het modem aangezet en kijken wat er gebeurt. Eerst gebeurde er niks, kreeg een activatie-IP alleen kon de activatie pagina niet bereiken, modem een keer een reset gegeven, toen kreeg ik het IP: 192.168.100.2/24 maar geen default gateway. Kon het modem dus ook niet bereiken. Heb toen maar even static een IP ingevuld met de gateway: 192.168.100.1. Goed ik kon het modem in, stonden grote rode letters OFFLINE. Ik denk nee dat is natuurlijk niet goed, dus software-matig de instellingen terug gezet en vervolgens opnieuw opgestart. Static-IP weggehaald en ik kreeg weer een activatie-IP. Ik kwam er niet meer uit gisteravond dus maar even gewacht tot vanmorgen, Ziggo gebeld en moest even naar de pagina: www.ziggo.nl. En JA daar was de activatie pagina, goed nou alles netjes geactiveerd en het modem vervolgens opnieuw opgestart.

  Vervolgens doe ik een ipconfig /release, ipconfig /renew. en wat voor IP-address komt daar uit? eentje in de 94.0.0.0 reeks (weet niet de precieze getallen op dit moment). Ik had wel internet dus dat zat in ieder geval goed. Ik kijken op een andere pc in ons huis en die kreeg een IP-address in de 82.0.0.0 reeks. Dus in plaats van normale interne IP-addressen toewijzen aan de pc's in het netwerk door het modem, krijgen alle PC's nu een extern IP address toegewezen in verschillende ranges. Ook het modem is nu niet meer te bereiken op: 192.168.100.1 en ook als er een tracert uitgevoerd wordt naar bijvoorbeeld www.nu.nl komt die niet langs het modem maar direct op het ziggo netwerk.

  Static IP invullen kan wel, ik kan dan ook het modem bereiken, maar voor de rest is er geen internet. Ik heb ook geen instellingen aan het modem veranderd. dus ik heb hem niet in bridge gezet ofzo. Achter het modem heb ik een simpele switch hangen waardoor ik meerdere pc's kan aansluiten. Dus geen routers of iets dergelijks erachter.

  Direct de pc op het modem geeft ook hetzelfde IP-address in de 94.0.0.0 reeks. Dus de switch kunnen we ook al uitstellen

  Wat kan hier aan de hand zijn?

  Abbonement: Alles-in-1 extra
  Modemtype: Motorola SBV5120E
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 apr 2009
 2. En daar gaat het fout. Het is beter deze te vervangen door een echte router en die te koppelen aan het modem.
   
 3. Oke maar hoe verklaar je dan dat er een DHCP server in de Motorola zit als er maar 1 apparaat aangesloten kan worden. Als ik de router er op aansluit wordt de router dus de DHCP server. en kan ik nooit meer het modem bereiken op het IP: 192.168.1.100

  Dus iedere onwetende gebruiker die Ziggo aanschaft en de gelukkige is om een Motorola modem te morgen ontvangen en vervolgens een switch erachter zet met weet ik veel hoeveel poorten helpt mee aan het probleem met de IPv4 adressen. Ik denk niet dat Ziggo zoiets wil.

  Stel dat een huishouden 5 pc's heeft. Vervolgens heeft dat huishouden ziggo met een Motorola modem en daarachter een 8 poorts switch. Dat zou betekenen dat er tenminste al 5 externe IP-adressen worden toegewezen aan de pc's in mijn geval.

  Als iedereen dit doet is het voor Ziggo dus alleen maar nadelig omdat die steeds meer IP-addressen moeten aanschaffen en het op een gegeven moment opraakt.

  Dus als je het niet erg vind geloof ik het verhaal van dat je beter een router achter de motorola kunt zetten niet.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 apr 2009
 4. Het kabelmodem heeft geen router functionaliteit, en fungeert ook niet als DHCP Server, en ook niet als Gateway voor jouw netwerk.

  Standaard is het modem gewoon gebridged(volgens mij), standaard kan er maar 1 MAC adres achter het modem 'zitten'. In jouw geval zijn dat er dus meerdere. Wel apart dat deze dan alsnog een Public IP nummer krijgen.
  In het kabelmodem kan je overigens ook weinig instellen, je kan waarschijnlijk alleen wat informatie uitlezen.

  Als je meerdere apparaten op het internet wilt hebben, dien je echt een router te hebben, en geen switch. De router zal dan aan de "WAN" kant een public IP krijgen, en inderdaad zullen je interne hosts een IP krijgen van de router. Door middel van NAT/PAT zullen de interne hosts gewoon naar het internet kunnen.

  Je zal dan het modem gewoon nog kunnen bereiken op IP adres 192.168.100.1 mits je hetzelfde subnet niet gebruikt voor je interne netwerk.
   
 5. Het modem moet je kunnen bereiken onder ip adres 192.168.100.1 account: admin ww: motorola

  Maar goed, sinds mensenheugnis zet men achter het modem een router (met ingebouwde switch) om de internetverbinding goed te kunnen delen met meerdere PC's. Dus ja, je hoeft mij niet te geloven, maar wedden dat je gelijk internet hebt als je er gewoon een router tussenzet en deze goed instelt?

  Het modem is niets anders dan een 'doorgeefluik' en de router achter het modem zorgt voor de uitgifte van interne IP adressen. Er zijn vast wel mensen die dit veel technischer uit kunnen leggen.

  Maar wat je nou bedoeld met je 5 externe adressen? Je modem heeft 1 extern adres, je feitelijke IP adres verbonden met het WWW... daarachter komt de router die zijn eigen interne adressen geeft aan elke apparaat verbonden met de router (bekabeld of draadloos), zoals je zelf al zegt: 192.168.x.x òf 10.x.x.x. Dan blijft er nog steeds maar gebruik van 1 extern adres hoor.

  Één en ander simpel uitgelgd!
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 apr 2009
 6. Oke goed, dus dat betekent dat de Motorola fungeert als Bridge & dat ik er achter nog een router moet zetten om meerdere pc's online te krijgen. Betekent dus ook dat ik in principe 2 public IP-addressen heb. Of zou dit niet van Ziggo mogen?
   
 7. Hoe kom je er nou steeds bij dat je meerdere public-adressen hebt?

  Je hebt er maar 1. De router deelt intern (in je netwerk dus!!!) private adressen uit. Router zit aangesloten op het modem en maakt dus gebruik van 1 public adres.

  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 apr 2009
 8. Brammetje bedankt voor je reactie,

  Ik heb net even contact gehad met ziggo. De medewerker bij Ziggo begon eerst inderdaad erover dat ik maar 1 public IP adres had, totdat die het even ging nazoeken en tot de conclusie kwam dat ik wel degelijk 2 Public IP adressen had. Ik was geen oud orange klant ofzo dus ik had 2 public adressen.

  En dit klopt ook wel want als ik de configuratie heb:

  ................................>>PC1
  modem >>> switch >>>
  ................................>>PC2


  Dan krijg ik op PC1 een IP adres: 82.x.x.x
  En op PC2 krijg ik een IP adres: 94.x.x.x

  Beide pc's kan ik tegelijkertijd internetten. Dus in principe heb ik dan 2 Public IP-adressen. Dit komt eigenlijk wel goed uit omdat ik thuis zelf een server host dus dan zet ik de volgende configuratie neer:

  ................................ >> Server
  Modem >>> switch >>>
  ................................. >> Cisco 1841 >> PC1
  ..................................................... >> PC2
  ..................................................... >> PC3

  Dus dan krijgt de server bijvoorbeeld het 82.x.x.x adres
  En de Cisco 1841 krijgt aan de WAN het 94.x.x.x adres welke vervolgens met NAT Overload omgezet gaat worden naar interne IP-adressen in de reeks van 192.168.100.x/24.

  Dus Brammetje we hadden eigenlijk gezien allebei een beetje gelijk.
  Excuses.
   
 9. Normaal krijgt maar 1 werkend public adres. Als je in de help pagina's van de modem kijkt (op 192.168.100.1) staat er wat uitleg waarom het motorola modem ook een DHCP server bevat. Dit is voonamelijk om wat dingen mogelijke te maken als het modem niet online is.

  Maar voor de duidelijkheid: het modem is dus geen router en doet dan ook geen NAT.
   
 10. Same here, maar zoals Om1 ook al zegt: normaliter heb je er maar 1. Vandaar de verwarring. Ik heb evengoed nog wel een routertje voor je hehe... :schater:
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina