1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Av2 uitgang DCB-B270R

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door basics, 11 apr 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Hallo


  Hallo, het gaat om de Samsung DCB-B270R
  Ik constateer dat het beeld uit de uitgang van AV2 niet zo goed is als AV1, het beeld is minder goed.

  Het uitgangssignaal van AV2 is niet RGB, zoals AV1 constateer ik ( dat zie ik aan het icoon op de sony TV die verschijnt na selectie av kanaal, er staan geen 'stipjes' achter)
  Klopt mijn veronderstelling?

  En Waarom is dit zo gedaan en hoe krijg ik 2 x een goede uitgang ( ivm opname/weergave)?
   
 2. Je veronderstelling klopt helemaal, AV1 levert een RGB signaal (als je dat tenminste in het setup menu van de decoder aan hebt staan), maar AV2 niet.

  Het is niet mogelijk de decoder zo in te stellen dat ook AV2 een RGB signaal zou leveren. En inderdaad krijg je zo met een DVD/HDD recorder die RGB signalen kan opnemen ook een inferieure beeldkwaliteit van je opnamen.

  De reden dat dit zo is gedaan ligt besloten in de SCART specificatie. Bij het ontwikkelen van SCART eind jaren 70 van de vorige eeuw is er geen rekening mee gehouden dat er nog eens behoefte zou ontstaan aan een RGB retourkanaal. Daarom is RGB bij SCART unidirectioneel. Een citaat over de technische achtergronden hiervan uit de Duitse Wikipedia:

  RGB im SCART-Standard ist untrennbar auch mit den Planungen zum frühen Satellitenfernsehen TV-SAT Anfang der 1980er Jahre verbunden, die Farbinformation sollte bei TV-SAT nicht mehr per PAL, sondern im MAC-Verfahren im Scart-Kabel über RGB übertragen werden. Als Relikt von TV-SAT kann auch angesehen werden, dass im Scart-Stecker als einziges im Gegensatz zu allen anderen Leitungen RGB nur unidirektional ausgeführt ist, es war ja nie geplant, dass ein Fernseher sein Bild an TV-Sat zurücksenden hätte sollen.

  SCART aansluiting AV2 op de decoder levert dus geen RGB signalen, maar accepteert wel RGB signalen als input. Die worden dan doorgelust naar AV1 als de decoder uit staat. Dit maakt het mogelijk een DVD speler aan te sluiten op aansluiting AV2 van de decoder. Zo is het mogelijk zowel de decoder als de DVD speler te gebruiken op een TV die maar over één RGB SCART ingang beschikt. Een andere mogelijkheid is om een VHS videorecorder aan te sluiten op AV2. Videorecorders maken immers geen gebruik van RGB maar van composiet. SCART aansluiting AV2 is daarentegen niet bedoeld voor aansluiting van een DVD/HDD recorder die RGB signalen kan opnemen, hoewel veel mensen dat toch doen (en dus genoegen nemen met kwalitatief minderwaardige opnamen).

  Als je hoogwaardige opnamen wil maken dan moet je SCART uitgang AV1 van de decoder verbinden met de SCART ingang op je recorder. De meeste DVD/HDD recorders hebben twee SCART aansluitingen, waarvan er één RGB signalen als input accepteert en één RGB signalen als output levert (vooropgesteld dat dit alles in het setup menu van de recorder correct is ingesteld). De twee SCART aansluitingen van een DVD/HDD recorder lussen RGB signalen ook door, zodat de RGB signalen van de decoder ook op de TV zijn te bekijken, in ieder geval als de recorder uit staat, en doorgaans ook wanneer de recorder weliswaar aan staat, maar niet iets afspeelt.

  Helaas heb ik bij proeven met de door jouw genoemde Samsung DCB-B270R decoder moeten constateren dat de doorgifte van RGB signalen via SCART aansluiting AV1 niet altijd goed gaat wanneer er gebruik wordt gemaakt van de timer in de decoder om deze in te schakelen. Maar bij handmatige inschakeling levert de decoder keurig een RGB signaal via AV1.
   
 3. Heel erg dank voor je uitleg!

  Inmiddels hebben we de settings ook gevonden.

  Andere vraag/probleem (..)
  Hier zitten we ook de hele middag al mee te klooien..

  Door het beeld is er storing. Specifiek: Het is (alsof?) er een andere zender op de achtergrond als schim vaag doorloopt. Het trekt langzaam van links naar rechts of omgekeerd. Soms een lijn.
  Soms kun je de tekst (bijna) lezen en het lijkt erop dat het een andere zender is, alsof de analoge kabel aansluiting 'lekt'?

  ( digitale decoder is aangesloten op HDD recorder, analoog ook doorgelusd)
   
 4. Waarschijnlijk gebruik je slechte kwaliteit SCART kabels. Die zijn intern niet dubbel afgeschermd waardoor er overspraak in de kabel optreedt tussen het signaal uit de TV of de analoge tuner van de DVD/HDD recorder en het signaal uit de decoder. Remedie: beide SCART kabels (tussen decoder en recorder en tussen recorder en TV) vervangen door (volledig bedrade) kabels met dubbele afscherming.
   
 5. aha
  dank

  we zijn niet geheel 'leken' :wink:, en hebben zeker aan de kwaliteit kabels gedacht en ze ook al es bekeken en open geschroefd, maar Wat bedoel je precies met 'dubbel afscherming'?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 11 apr 2009
 6. Een SCART kabel bestaat uit een bundel dunne(re) kabeltjes. Bij een dubbel afgeschermde kabel zijn elk van de kabeltjes uit de bundel ook nog eens afzonderlijk van een geaarde mantel voorzien.
   
 7. Er ook al aan gedacht om de SCART kabel andersom aan te sluiten?
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina