1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Beeldkwaliteit 5050c

Discussie in 'Humax iHDR5050-C (HD-PVR)' gestart door Rhodanos, 18 mrt 2009.

?
 1. Slecht

  16 stem(men)
  7,1%
 2. Redelijk

  35 stem(men)
  15,5%
 3. Goed

  120 stem(men)
  53,1%
 4. Uitmuntend

  55 stem(men)
  24,3%
Niet open voor verdere reacties.
 1. Bedankt voor je antwoord!

  IR fox c vind ik op CRT echt super beeld, de commerciele (en vroeger ook de publieke) zien er gewoon als dvd uit :)
  Die "shift" heeft hij inderdaad, heb ik iets bijgesteld bij geometrie in het servicemenu van de tv. Plasma/lcd zal wel iets digitaals daarvoor hebben.

  Op de plasma tv van mijn ouders is het beeld inderdaad wel erg soft, maar dat kan ook aan de upscaler van die tv liggen.
   
 2. De beeldkwaliteit van de Humax IR-FOX C is zeker goed te noemen, maar in vergelijking met de oude Samsung valt het verschil wel op, en zeker in vergelijking met de ingebouwde DVB-C tuner van mijn Sony Bravia, die levert onmiskenbaar het beste beeld van de digitale zenders. Vergelijkingen met DVD vind ik altijd problematisch, omdat de beeldkwaliteit van DVD's, en niet te vergeten DVD spelers, ook enorm uiteen loopt.

  De horizontale positie van het beeld kan ik met mijn Sony TV bijstellen, de verticale echter niet bij gebruik van 4:3 of WIDE (=16:9 anamorf). Bovendien ontbreken bij de Humax bij gebruik van de RGB output ook echt een aantal beeldlijnen: als ik een screen capture maak zie ik onderin het 720x576 frame een horizontale zwarte strook die het gevolg is van de verticale verschuiving van het beeld.
   
 3. Die verticale verschuivng maak ik niet mee op humax . . . . .
  Op een 4/3 tv met deze decoder op 16:9 (de tv perst het zelf samen naar 4/3) zit zowel boven als onder een even grote balk . . . . .

  Is logisch dat de tuner in je tv beter beeld geeft, dan hoeft er geen A/D omzetting meer plaats te vinden, maar dat had je wrs al door ;)

  Ging mij erom dat ik met deze PVR niet een kastje in huis haalt, met eenzelfde schakeling wat de NPO nu grootschalig toepast ;)
   
 4. Kijk maar eens naar de positie van de zenderlogo's van zenders die in 4:3 full frame uitzenden en vergelijk het met het plaatje van je analoge tuner in je TV. Dan zul je zien dat de Humax (bij gebruik van de RGB output) het beeld wel degelijk naar boven toe opschuift.
  Ja, hoewel er ook zichtbare (!) verschillen schijnen te zitten in de kwaliteit van de ingebouwde DVB-C tuners in TV's. Heb daar al eens iets over gelezen in een Duits testbericht waar werd gesteld dat bijvoorbeeld de DVB-C tuner in de nieuwe Sony W5500 serie minder van kwaliteit was dan die in de oudere W4000 serie.
  Ja, dat begrijp ik. Maar dat is niet het geval. Als de Humax een SD signaal (576i) ontvangt dan wordt dat echt niet eerst onderworpen aan de-interlacing, upscaling, downscaling, en re-interlacing voordat het naar de SCART uitgang wordt gestuurd. Dat zou alleen maar kostenverhogend werken dus dat doen ze niet. De werkwijze bij de NPO is juist kostenbesparend. Overigens lijkt het erop dat de (Broadcom) videochip die in de Humax 5050C wordt gebruikt is geoptimaliseerd voor HD. Dat zou mede de toch wat tegenvallende SD prestaties van de Humax 5050C kunnen verklaren. En dat is dan wél weer een gevolg van kostenbesparing natuurlijk.
   
 5. Dus voor mij gaat toch de SD-kwaliteit iets achteruit i.v.g. met de IR fox? Of geld dat alleen met SD over component/HDMI?
   
 6. Dat kun je beter vragen aan iemand die beide Humax apparaten in bezit heeft en ook aangesloten heeft staan. Maar als ik bijvoorbeeld de commentaren hier lees dan word ik daar niet vrolijk van. Voor mij reden om nog even af te zien van aankoop en af te wachten of de - al lang geleden beloofde - firmware update hier enige verandering in gaat brengen.
   
 7. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.674
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer..
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Ik heb dit kort geleden eens uitgebreid zitten testen met mijn Siemens M750, Humax IR-FOX en twee Panasonic DMR-E55 DVDrecorders. :wink:
  Ter vergelijk dezelfde frames uit de opnames van DVD-RAM:

  Humax IR-FOX, RGB opname met Panasonic DMR-E55
  [​IMG]

  Siemens M750C, RGB opname met Panasonic DMR-E55
  [​IMG]

  Niet alleen is het beeld bij de Humax verschoven naar boven en naar rechts, ook ontbreekt er gewoon een stuk bij de Humax in vergelijking met mijn Siemens M750!
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 9 okt 2009
 8. Dank voor het posten van de screencaps. Dat is precies wat ik zelf ook al had geconstateerd bij een vergelijking van de Humax IR-FOX C en de Samsung DCB-9401R. De Humax doet het duidelijk niet helemaal goed. Trouwens, nemen jouw DVD recorders op met 704x576 of heb je cropping gebruikt? Die van mij (Sony) doen 720x576 (althans bij de bruikbare kwaliteitsstanden).
   
 9. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.674
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer..
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Inderdaad, het verschil is eigenlijk best wel groot nu ik twee RGB opnames met elkaar kan vergelijken.
  Ik heb langdurige parallel opnames gemaakt ook om de A/V sync te testen tussen de beide type decoders.
  Echter ik ben er nog niet echt aan toe gekomen om de resultaten te verwerken/vergelijken.

  Deze (oudere) Panasonic recorders nemen inderdaad op in het 704x576 formaat, wat natuurlijk ook gewoon voldoet aan de DVD standaard.
   
 10. Aha, dat is precies wat ik ook nog en keer wilde doen, maar ik ben er nooit toe gekomen. Als je de twee opnames van datzelfde programma nog hebt dan zou je bijvoorbeeld van beide een stuk in VirtualDubMod kunnen laden (kan direct overweg met .VOB bestanden met AC3 audio) en dan op het frame nauwkeurig van beide opnames eenzelfde fragment opslaan en vervolgens (gaat ook weer met VirtualDubMod) uit beide fragmenten de audio extraheren en opslaan als .WAV. Vervolgens kun je dan in een audio editor (bij voorkeur Adobe Audition, maar met Audacity zal het ook wel gaan) kijken naar het tijdsverschil tussen beide audio tracks. Dan kan onweerlegbaar worden aangetoond dat bij de Humax ook de AV sync niet helemaal correct is.
  Ah zo.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina