1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Beeldkwaliteit 5050c

Discussie in 'Humax iHDR5050-C (HD-PVR)' gestart door Rhodanos, 18 mrt 2009.

?
 1. Slecht

  16 stem(men)
  7,1%
 2. Redelijk

  35 stem(men)
  15,5%
 3. Goed

  120 stem(men)
  53,1%
 4. Uitmuntend

  55 stem(men)
  24,3%
Niet open voor verdere reacties.
 1. En als de tuner nou ook gevoelig is voor inspelen? Dan zie je dat juist aan verschillende opnamen enige tijd na elkaar.

  Maar wat maakt het eigenlijk uit? Hij gaat sowieso beter weergeven (en niet slechter) als ik het zo lees en terug in de tijd kun je toch niet :D
   
 2. De plannen voor het beoordelen van inspeelgedrag van deze decoder zijn leuk, maar niet werkbaar op bovenstaande manier.
  Als je het fenomeen niet kent of nu nog niet hebt herkent bij de eerste speeluren van je decoder, stop er dan mee, want je zult dan niets herkennen of gaan zien. Het maken van foto's is ook bijna zinloos.

  Als je de nieuwe decoder aansluit is het beeld in het begin bijna "grotten" slecht voor degenen die daar gevoelig voor zijn. Tijdens het eerste half uur/uur blijft het beeld duidelijk waarneembaar verbeteren. Na het eerste speeluur neemt de progressie af, maar de beeldkarakteristiek blijft veranderen gedurende de eerste 100 uur.
  Deze ervaring heb ik opgedaan met o.a. twee Humax 5000 decoders.

  Nog aanvullend op de ervaring van een aantal Humax gebruikers in deze topic :
  De kleuren van de Humax zijn in het begin te "dynamisch" en uitgesmeerd zonder nuances. Na een tiental speeluren verbetert dit langzaam en worden meer details en nuances zichtbaar. De randscherpte neemt toe en er komt meer diepte, maar de diepte haalt nooit het niveau van de Samsung. Het Humaxbeeld heeft gewoon een andere karakteristiek dan de Samsung en de iets warmere kleuren en "dynamische" beeldweergave zal zeker veel kijkers aanspreken. Bij HD maakt de Humax meer indruk dan de Samsung op sommige zenders, maar het beeld is niet beter, maar anders in zijn weergave. Persoonlijke voorkeur dus.

  Daarnaast over de voedingen :
  De Samsung lijkt juist de gevoeligere decoder te zijn op dit vlak. Achter een speciale audiogroep beloont deze decoder je ietsje meer dan de Humax. Onder slechtere omstandigheden lijkt hij ook iets minder te presteren. De voeding bij de Humax is geintegreerd in de printplaat en niet uitwisselbaar, bij de Samsung kun je bv. de zekering vervangen door een audiofiel exemplaar of de voedingsprint vervangen.
  Voor juiste polariteit zijn beide decoders in hele lichte mate gevoelig. Dit komt het meest naar voren bij audiogebruik via een HT set.

  Niet elke keten is in staat het bovenstaande weer te geven en gebruikers die geen verschil in beeldkwaliteit zien tussen b.v. warme en koude decoder, moeten er ook niet naar zoeken. Mijn reactie heb ik geplaatst omdat er in deze topic gebruikers op zoek zijn naar veranderingen, verbeteringen met hun decoders. Misschien hebben sommigen er iets aan. De verschillen zijn minimaal en vaak alleen belangrijk voor fanatieke gebruikers, dus als je niets ziet......

  In dat geval gewoon lekker TV kijken en genieten van het mooie beeld dat Ziggo ons biedt :) !
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 5 apr 2009
 3. Goede analyse Snowmaster!
   
 4. Maak je zelf nu niet wijs dat de digitale stroom wordt veranderd. Dan zou je het echt ook bij HD moeten zien.
  Daar het alleen bij SD wordt waargenomen, zal het dus in het upscalen van SD naar HD moeten zitten.
  Verder wordt gezegd dat via SCART het wel goed is. Dan kan het dus niet in de tuner zitten. Of denk je dat voor SCART een andere tuner wordt gebruikt?
  :wink:

  Ook is op dit forum aangegeven dat het weergeven van de datastrream op een DVD speler goede resultaten gaf.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 5 apr 2009
 5. Het signaal op de kabel is op zich analoog. In dat analoge signaal zit de digitale data gecodeerd of gemoduleerd: QAM64. De data is daarbij in 64 analoge niveau's gecodeerd wat uiteindelijke 6 digtale bits oplevert. Hoe goed die 6 bitjes uiteindelijk ongeschonden te voorschijn komen hangt wel degelijk van het front-end af (en de kwaliteit van het kabelsignaal natuurlijk). B.v. storing op de voeding kan daarbij best roet in het eten gooien.

  Is het eenmaal verderop een echt harde digitale stream, ja dan zie ik eigenlijk niet wat er verder mis kan gaan. Het gaat goed of het gaat niet goed maar niet half goed. Nee, ik geloof ook niet zo in digitale rekenmachines de nauwkeuriger gaan rekenen als ze warmer worden of langer aan staan zoals al ergens eerder genoemd.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 5 apr 2009
 6. Op dit forum aangegeven dat het weergeven van de datastrream op een DVD speler goede resultaten gaf. Dat geeft aan dat het probleem niet in de datastream zit. Als de datastream niet goed wordt ontvangen zou het beeld via SCART ook slecht moeten zijn.
  Blijft dus over het upscalen. Dat gebeurt geheel digitaal. SCART is goed en dat is juist analoog.
  Het blijft dus toch wel een vreemd verschijnsel.
   
 7. Je vergeet te vermelden dat er ook een foutcorrectie op het signaal zit. Daardoor zullen eventueel omgevallen bitjes hersteld kunnen worden. Of dat aan de hand is kan je zien aan de BER (Bit Error Ratio) Het getal geeft aan de verhouding tussen fout en goed ontvangen bits. Bijvoorbeeld een BER van 1E-6 (normaal zou je dat schrijven als 0,000001) geeft aan dat één op de miljoen bits foutief ontvangen is. Door de foutcorrectie kan een aantal foute bits hersteld worden. Voor een 'foutloze' (quasi-error-free) werking mag het signaal ongeveer 1E-4 (1 op 10000) fouten bevatten. Dan kan de decoder de fouten nog herstellen. Als je BER op 0 staat treden er dus nagenoeg geen fouten op in de overdracht. Dat zal je dan ook niet zien.
   
 8. Het signaal op de kabel is natuurlijk niet analoog, maar digitaal.
  Je verwart de modulatie frequentie met analoog, maar dat is een "draagfrequentie" Na demodulatie, gaat bij analoog en digitaal op dezelfde manier, krijg je het "schone" digitale signaal.
   
 9. Hmmm, ik bedoel niet analoge TV. De informatie die overgedragen wordt is idd digitaal. Maar de manier waarop dat gebeurt is wel op een 'analoge' manier en daarmee gevoelig voor verstoringen.

  @digitalekabeltelevisie:

  Ja, ik weet dat er error correctie info mee gaat. Maar die is niet erg uitgebreid volgens mij. Laatst had ik behoorlijk storing op alle zenders, bleek de antenneplug er niet goed in te zitten dan wel niet goed contact te maken. De doorlus naar de TV gaf echter nog wel een storingsvrij analoog beeld op de TV. Dus die error correctie heeft ook zo zijn beperkingen.
   
 10. Natuurlijk heeft foutcorrectie beperkingen. Maar je hebt wel meteen het effect gezien van foutieve bits, behoorlijke verstoringen (of als het nog iets erger wordt helemaal geen ontvangst). Als je BER op 0 staat komen (nagenoeg) alle bitjes goed aan. Daar zal geen betere voeding (of inspeeltijd, of rechtsdraaiende kabels, of ge-epibreerde pluggen) iets aan verhelpen.

  Fouten in ontvangst leiden tot duidelijk zichtbare problemen, niet tot net iets onscherpere beelden.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina