1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo zet analoge kanalen vermindering toch door.

Discussie in 'Analoge TV - Algemeen' gestart door G.bruiker, 10 mrt 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Alsof digitale tv geen toegevoegde waarde heeft!
  Analoge radio en tv gaan immers zeer inefficient met bandbreedte om.
  Of luister je ook nog steeds liever radio op de middengolf?
   
 2. @Riparius

  Het ging mij erom aan te geven dat die dingen al bestaan. Het zijn in wezen STB's met een RF uitgang.
  (http://www.afterdawn.com/hardware/category.cfm/dtv_converters?feature_627=1).
  Overigens je opmerking dat er maar 1 kanaal tegelijk wordt omgezet, is niet anders dan wat er ook gebeurt met je huidige STB.

  Het punt dat ik eigenlijk wil maken is dat Ziggo een potentieel aan kijkers kan bereiken die niet meteen een nieuwe TV willen/kunnen aanschaffen. Daarvoor zou je dan een aantal boxen met RF output moeten uitbreiden. Waardoor het daarmee tevens mogelijk zou worden om de analoge handel versneld af te bouwen. Wat aan de andere kant weer meer digitale "ruimte" zou opleveren.

  Ik zou me kunnen voorstellen dat zo'n box voor een heel zacht prijsje, cq zelfs gratis ter beschikking wordt gesteld.
   
 3. Ik zie werkelijk niet in wat de meerwaarde zou zijn van een STB met RF modulator in de Nederlandse situatie. Er zijn nu (ook op dit forum) al mensen die klagen dat het doorlussen van de kabel via de STB naar de TV de analoge ontvangst op de TV stoort (doordat de STB onbedoeld stoorproducten toevoegt aan het doorgeluste signaal), en die klachten zullen alleen maar vermeerderen als je ook nog een RF modulator gaat inbouwen. Verder is het zo dat Europese TV's al zeker 25 jaar een SCART ingang hebben (uitgezonderd wellicht wat kleine 'draagbare' toestelletjes en grijze importen), dus kijkers die nu nog steeds een TV zonder SCART ingang hebben zijn echt een grote zeldzaamheid, en hun TV is zeker rijp voor het museum.

  Mensen die nu geen decoder in huis willen omdat ze analoog willen blijven kijken en tevreden zijn met de kwaliteit en het aanbod (en geen extra kastje en afstandsbediening willen) gaan echt niet overstag als er plotseling een decoder blijkt te zijn met RF output. Sterker nog, de meeste kijkers hebben er waarschijnlijk geen flauw idee van wat dat inhoudt.
   
 4. Dan gaat het idd nog een hele kluif worden om deze mensen over te halen om op digitaal over te stappen. Dat kan dus uitdraaien op steeds meer uitkleden van het analoge aanbod of het aantrekkelijker maken van het digitale aanbod.

  De uitgangs situatie van de VS en Europa verschilt natuurlijk niet. Daar is dus gekozen om het "op te leggen".
   
 5. In de VS gaat het nu om uitschakelen van analoge TV via de ether. Iets wat in Nederland al een tijdje terug is gedaan. Voor kabel is ook daar geen uitschakeling verplicht. Sterker nog, ook daar zijn regels dat als de kabel nog een analoge service heeft, ze verplicht zijn om de local TV stations ook nog analoog aan te bieden, of te zorgen dat alle klanten beschikken over apparatuur om digitaal te kunnen kijken.

  De lokale stations gaan dus digitaal uitzenden via de ether, en de kabelaars zijn verplicht om het signaal om te zetten naar analoog voor kabel.
   

 6. Neej hoor, voor mij heeft het ook toegevoegde waarde want ik kijk al jaren naar het extra pakket van DTV en zou natuurlijk niet meer terug willen naar analoog, ik kijk er ook nooit meer naar dus. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik die mening niet heb..........pure marketing, dat het inefectief met de bandbreedte omgaat ben ik met je eens, met die bandbreedt kunnen ze veel betere zenders in digitale kwaliteit leveren, maar ziggo doet dit natuurlijk in de eerste plaats niet voor de klant, maar voor zichzelf. Ze wiillen een nog groter deel DTV kijkers, want dat leverd extra geld op in het laatje! Vervolgens komt voor ziggo op de tweede plaats de klant.
  Maar hier is ziggo natuurlijk niet de enige in, elk bedrijf die werk uit winstoogmerk doet dit......... alleen om zichzelf financieel groter te maken
   
 7. Beetje kort door de bocht. De tijd gaat nu eenmaal verder, en de paardetram is toch ook uit het straatbeeld verdwenen?:frons: En niet alleen uit winstbejag.

  Er zit dus wel een keerzijde aan dit verhaal!

  Op de Astra1-satelliet bijvoorbeeld zitten nog steeds Duitse analoge zenders, en die zitten er de voortschrijdende ontwikkelingen en behoeften (ruimte) dik in de weg. Maar ja, de Duitse overheid wilde de kool en de geit sparen, en blijven zo lang mogelijk analoog uitzenden, terwijl digitale tuners nog maar een fractie kosten van wat er ooit voor een analoge tuner moest worden neergelegd.Zinloos uitstel van executie en het kost een hoop belastinggeld. Analoog vreet bandbreedte en energie.

  En wat kost momenteel nou nog een simpele Ziggo-settopbox?
  En hoeveel LCD-tv's hebben nog een analoge kabeltuner? Het zijn nog de laatste exemplaren.

  Ook wat de ether betreft: analoge (radio- en tv-) zenders zijn energieslurpers. En wat kost nou nog een Digitenne-setje. Er wordt amper op verdiend.

  Alle eenvoudige digitale ontvangers zijn trouwens tientjeswerk. Waar hebben we het over? En bij Ziggo is het basispakket digitaal geen cent duurder dan het analoge. Je hoeft geen extra pakket(ten) te nemen, je kunt.
   
 8. Ik denk dat je dat wel een beetje moet nuanceren. Satellieten die analoge TV-signalen uitzenden werken evengoed op zonne-energie als satellieten die digitale TV-signalen verspreiden, dus dat energie-argument gaat alleen op voor de aardse zenders, waar analoog inderdaad met forse vermogens wordt (werd) gewerkt. Maar daar stond dan ook een veel grotere reikwijdte tegenover. Nu met Digitenne zijn er veel meer zenders nodig, en nog steeds klagen veel gebruikers over een slechte ontvangst, die tenminste voor een deel is terug te voeren op de lage vermogens waar mee wordt gewerkt. Per saldo schiet je er dus niet veel mee op. Ik vraag me trouwens af hoeveel Duitse TV-kijkers met satellietontvangst nog steeds analoog kijken. Bij distributie via de kabel speelt het energie-argument al helemaal niet.

  En wat de bandbreedte van analoge versus digitale signalen betreft: ook dat moet je nuanceren. Analoge transmissie is niet gecomprimeerd (afgezien van het gebruik van interlacing, waardoor de bandbreedte kan worden gehalveerd zonder verlies van spatiale resolutie maar met verlies van temporele resolutie), maar digitale transmissie is juist heel sterk gecomprimeerd, en dat blijft (helaas) niet zonder gevolgen voor de kwaliteit. Een ongecomprimeerd gedigitaliseerd PAL TV signaal (SD) levert een bitrate op van maar liefst 270 Mbps, en dat is niet bepaald weinig. De besparing wordt dus vooral bereikt door de (sterke) compressie, die met kwaliteitsverlies gepaard gaat.

  Settop boxen zijn inderdaad een uitstervend species. In de nabije toekomst zullen alle nieuwe TV's voorzien zijn van een digitale (HD) tuner die zowel voor de ether (DVB-T) als voor de kabel (DVB-C) geschikt is. In Frankrijk is het overigens al sinds december 2008 wettelijk verplicht voor nieuw verkochte TV's om een digitale HD tuner aan boord te hebben. Aangezien de (hoofdzakelijk Japanse) TV-fabrikanten ook in Frankrijk toestellen willen verkopen, zal dit er toe leiden dat er steeds vaker digitale (HD) tuners in TV's worden ingebouwd.

  Ik denk dat je dat ook niet helemaal goed ziet. Er wordt wellicht niets verdiend op de kastjes, maar wél op de abonnementen. Vergelijk het maar met inkjet printers. Die kosten praktisch niets, maar de inktcartridges kosten je op termijn een vermogen. Dat is trouwens wel weer iets typisch Nederlands. In landen als Frankrijk en Duitsland kunnen TV-kijkers kosteloos een uitgebreid pakket publieke én commerciele zenders digitaal via de ether ontvangen, in Frankrijk sinds november 2008 zelfs in HD. Maar in Nederland moet de portemonnee iedere maand open zodra je via DVB-T meer wil ontvangen dan alleen Nederland 1,2,3 en de regionale zender van je eigen regio.

  Dat is inderdaad een pluspunt voor Ziggo. Bij bijvoorbeeld UPC moet wél maandelijks extra betaald worden om überhaupt digitale TV te kunnen kijken.
   
 9. Lage vermogens? Er zijn toch genoeg Digitenne masten die een flink vermogen de ether in slingeren, tenzij je 50kW een laag vermogen vind.

  Om dit vervolgens weer te nuanceren. Digitale uitzendingen in een goede SD kwaliteit leveren een hogere kwaliteit als de analoge versies ervan. Er mag dan naar jou zeggen flink op de kwaliteit ingeleverd worden, toch is die van de digitale uitzendingen beter.

  Je verhaal is ook heel erg kort door de bocht. Je kan een analoge uitzending en een digitale niet zomaar met elkaar vergelijken. Analoog is al een aantal jaren achterhaald, deze techniek is verder niet ontwikkeld en is op alle fronten al voorbij gestreefd door digitaal. Digitaal is gewoon veel efficienter. Met een (veel)lagere bitrate (direct vergeleken) ken een hogere kwaliteit worden behaald, en stap je over naar HD dan is de bitrate direct vergeleken met analoog nog steeds veel lager, maar de kwaliteit onmiskenbaar vele malen hoger.
   
 10. Klopt, maar even goed verspilling van zowel energie als bandbreedte.

  Doet niets af aan de verspilling. Bij de ene meer de bandbreedte, bij de ander meer de energie, maar per saldo beide.

  Heeft eerder te maken met de hoogte van de mast. Duitse masten op hoge opstelpunten komen behoorlijk ver met duidelijk lagere vermogens dan bij analoog. En tegelijk boeketten ipv indivuele zenders.

  Dus die analoge satellietzenders zijn voor anderhalve man en een paardekop?
  Ik vrees het ook. Maar desalniettemin zijn ze er nog steeds.

  En daarom is het geen energieverspilling?

  En die compressie maakt dat digitale kwaliteit zichtbaar minder is dan analoge? Zo wordt dat visueel niet ervaren.

  Maar dat heb ik nergens willen beweren!

  Dat lijkt er wel op, maar dat hoeft nog niet automatisch te betekenen dat losse settopboxen verdwijnen. Ze zullen wel nog meer een modulefunctie krijgen. Net als losse versterkers, blueray-spelers, etc., als losse elementen waarbij de koper keuze heeft.

  Alleen bij pluspakketten. Niet bij het standaardpakket. Maar dat had ik al betoogd. Er is vrije keus, maar alleen die kost extra.

  Die vergelijking gaat hier dus niet op.

  In genoemde landen betalen de burgers zich blauw aan kijkgeld! In Duitsland zijn trouwens alleen tv-zenders DVB-T te ontvangen, en de commerciele zenders slechts zeer beperkt omdat de overheidssubsidie erop allang is gestopt.

  Klopt. De vraag is hoelang dat vol te houden is als het analoge pakket verder wordt uitgekleed (Wat niet tegen te houden is).
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina