1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Grotere harddisk plaatsen in Humax IRHD5050-C

Discussie in 'Humax iHDR5050-C (HD-PVR)' gestart door GolfTouch, 1 mrt 2009.

?
 1. Ik heb al een grotere harddisk geplaatst.

  15,0%
 2. JA, op korte termijn.

  26,8%
 3. JA, op langere termijn.

  16,9%
 4. JA, als de garantietermijn voorbij is.

  13,8%
 5. NEE, ik vind hem groot genoeg.

  23,3%
 6. NEE, ben bang dat de garantie dan verloopt.

  3,7%
 7. NEE, andere reden.

  3,3%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Nee, ik verwacht ook geen problemen. Heb de schijf al besteld en die werd ook prompt binnen 36 uur geleverd. Heb nog geen 5050, maar heb al wel besloten dat ik die toch wil hebben. Zit alleen nog in dubio of ik even zal wachten met de aanschaf omdat Humax kennelijk toch kleine hardware revisies doorvoert bij modellen die in productie zijn. Dat laatste moet ik wel concluderen uit zeer positieve ervaringen met een Humax IR-FOX C die ik via een Ziggo actie heb gekregen en die beslist niet de op dit forum genoemde timerproblemen heeft, hoewel de firmware revisie toch precies hetzelfde is als bij mensen die wel problemen hebben.

  Bij de specs van de beide Seagate schijven die je geeft heb ik toch lichte twijfels over de betrouwbaarheid daarvan, hoewel ik er niet aan twijfel dat je de gegevens correct hebt overgenomen. Je kunt zien dat het 'idle' gebruik bij de 1 TB schijf hoger ligt, en dat het gebruik in stand by of 'sleep' mode ook een fractie hoger ligt bij de 1 TB schijf, maar in gebruik zou de 1 TB schijf dan juist zuiniger zijn, en dat is dan toch wat vreemd. Overigens is het 'idle' gebruik nauwelijks relevant voor de Humax, omdat de 5050C in gebruik voortdurend een programma (als buffer) opneemt.

  Als iemand dat wel kan vinden dan graag een linkje. Ik heb wel verhalen gelezen waaruit bleek dat men gekozen had voor een normale (maar wel 'groene') WD desktop schijf, omdat de WD AV-GP WD10EVDS niet leverbaar was, maar dat moet je dus inderdaad niet doen. Een schijf in een desktop PC is het grootste deel van de tijd 'idle', en de schijf in de Humax juist (vrijwel) nooit.

  Als ik ervaringen heb opgedaan (positief dan wel negatief), dan zal ik ze hier zeker posten. Mijn plan is om eerst één of twee avondjes met de Humax te gaan 'spelen' om ermee vertrouwd te raken en zeker te weten dat er geen evidente problemen zijn, en dan zo snel mogelijk de 1 TB schijf erin te gaan zetten.
   
 2. GolfTouch

  GolfTouch Forum Member

  Graag je ervaringen plaatsen. Daar helpen we elkaar weer mee.

  De specs komen van Seagate zelf dus zullen moeten kloppen.

  Problemem met de ir-fox zijn bekend. Ik heb daar geen last van.
   
 3. Suf! Ik had juist 't idee dat de WD10EVDS slecht leverbaar was (in tegenstelling tot de EADS, die de V features ontbeert...). Heb er een maandje terug naar gezocht maar geen winkel/webshop in NL kunnen vinden die 'm leverde. Tweakers geeft nu 3 sites.

  note: EADS/EVDS/EVCS A= desktop, V= video/stp, D=5400rpm, C=Intelli power. Zie ook deze pdf van WD.

  Maar mogelijk is de EVCS EOL en vervangen door de EVDS. Op de WD site wordt de EVCS niet meer genoemd.
   
 4. Volgens het document dat je geeft zegt de één na laatste letter niet alleen iets over de omwentelingssnelheid (RPM) maar ook over de grootte van de cache. De WD10EVDS heeft een cache van 32 MB. De WD10EVCS wordt nog wel genoemd op de site, maar dan bij de legacy producten. Deze laatste is dus uitgefaseerd.
   
 5. Hoe vol zit je schijf inmiddels?
  Ik vraag dat omdat ik in het verleden wel gemerkt heb dat het plaatsen van een grotere harde schijf in eerste instantie geen problemen leek te geven maar toen de schijf wat voller raakte toch raar ging doen. Ik moet zeggen dat dat een IDE-schijf in een Topfield tuner was met eerst een 160 GB zonder problemen maar een 320 GB met problemen, wellicht dat SATA-controllers hier minder moeite mee hebben.

  Maar ik ben er toch wel benieuwd naar. Zelf heb ik pas sinds vandaag een 5050 dus een nog volstrekt lege schijf, maar mezelf kennende is die in notime vol.
   
 6. De SATA controller is het punt niet. De specificaties van SATA liggen vast en die controller kan het aan. De vraag is of de firmware in de Humax zelf ook meewerkt. In de handleiding van de Humax (p.7) staat een disclaimer die te denken geeft:

  De leverancier is niet verantwoordelijk voor problemen die worden veroorzaakt door het installeren van harde schijven van meer dan 320GB.

  Deze disclaimer maakt het voor Humax bijvoorbeeld mogelijk om bij een volgende firmware update een restrictie toe te voegen die de goede werking van schijven van meer dan 320 GB saboteert en vervolgens de handen in onschuld te wassen.
   
 7. GolfTouch

  GolfTouch Forum Member

  Mijn ervaring met grotere ide schijven in de 9200 en P850R, beide 500GB DB35 schijven hebben geen enkel probleem opgeleverd tot nu toe. En geloof me, ik moet regelmatig wissen omdat de schijf te vol zat.
  Het enige wat ik merkte was dat na lange tijd het beeld wel eens blokte maar dat had ik ook met de 160GB schijf toen hij vrijwel vol was.

  Mijn schijf, 1TB, zit nu voor 53% vol. Geen problemen tot nu toe.

  Wat Riparius aangeeft met evt. aanpassing van de firmware zou kunnen maar dat zullen ze nooit doen. Was het een Sony geweest had ik dat niet zo zeker geweten.

  Ik zou er een 1TB inzetten als je ook een grote opnemer bent.
   
 8. Mijn schijf zit inmiddels voor 23% vol.
  Tot op heden heb ik nog geen rare dingen meegemaakt met mijn Humax 5050C dus ik ben dik tevreden.

  En waarom zou Humax dat doen?
  Als blijkt dat wij zonder problemen een grotere harde schijf kunnen plaatsen is dat misschien voor Humax wel een reden om binnenkort een 5050C met een 1TB harde schijf op de markt te brengen.

  De disclaimer is er meer eentje van stop je poedel in niet in de magnetron om te drogen.
  Het is voor Humax puur een formaliteit om claims tegen te gaan wanneer de inbouw van een grotere harde schijf bij iemand problemen geeft.
  Dit is dus ook de reden waarom die 1 TB Seagate zo gewild is omdat die in specificaties bijna niet afwijkt van de 320 GB Seagate.

  Ik ben in ieder geval een heel tevreden gebruiker van een Humax 5050C met 1 TB harde schijf. :D
   
 9. Je geeft zelf al het antwoord op je eigen vraag: commerciële redenen. Als Humax staks meer modellen uitbrengt die alleen verschillen in de capaciteit van de harde schijf, dan zullen de modellen met een hogere capaciteit uiteraard duurder zijn, dat zal je niet verbazen. Maar dat prijsverschil zal groter zijn dan het prijsverschil tussen de gebruikte schijven, en dan wordt het al snel lonend om het goedkopere model te kopen en er zelf een grotere schijf in te zetten. Een aantal jaren geleden (in 2004) speelde dat bijvoorbeeld ook bij de eerste DVD/harddisk recorders van Sony voor de Europese markt. Er waren toen twee nagenoeg identieke modellen, een RDR-HX900 met 160 GB harddisk, en een RDR-HX1000 met 250 GB harddisk, die echter honderden euro's duurder was. Dit maakte het al meteen lonend om een 900 te kopen en daar dan een grotere harddisk in te zetten. Maar dát had Sony al aan zien komen, want dat ging dus mooi niet door vanwege restricties in de (niet vrij beschikbare) firmware.

  Dat ook natuurlijk, de juristen moeten ook tevreden gehouden worden, maar dat is zeker niet de enige reden.

  Dit lijkt me niet een reden. Op de website staat namelijk ook dat aanspraak op garantie komt te vervallen als het toestel blijkt te zijn open gemaakt of er veranderingen in zijn aangebracht. Je staat dus sowieso met lege handen als je komt klagen.

  Dat geloof ik graag, maar Humax kan dus een einde maken aan je plezier als ze dat (nogmaals, om commerciële redenen) zouden willen. Er schijnt in ieder geval al een restrictie (van 1 GB?) in de firmware te zitten op de grootte van de te gebruiken harddisk, want experimenten met nog grotere harddisks zijn tot nog toe niet succesvol gebleken.
   
 10. Gelukkig is Humax geen Sony. ;)

  Mijn ervaring is dat dingen die lekkere "tweakable" zijn verkopen als een tierelier.
  Maar goed laten we hopen dat het feestje van de grotere harde schijf gewoon blijft doorgaan. :)
   

Deel Deze Pagina