1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Welke router kiezen ?

Discussie in 'Internet - Eigen netwerk' gestart door keessiekezman, 12 feb 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Je zult er vast wel verstand van hebben, maar ik wil het toch even duidelijk maken. Al is het maar voor mensen die meelezen en het niet zo begrjjpen. De snelheid van je netwerkkaart zal dan ook maar 54Mbit zijn geweest. De eigenschappen van de verbinding die tot stand is gebracht hangt af van de laagste waarde. Niet van de single- of dualband modus.

  Voorbeeld 1:

  1. Router is 100Mbit/s, PC heeft Gigabitpoort: op de PC wordt gewoon 100Mbit aangegeven, terwijl deze dus wel degelijk meer aan kan, namelijk Gigabit.

  2. PC heeft 100Mbit-netwerkaansluiting, de router heeft een Gigabitpoort. De Gigabitpoort werkt wel degelijk volledig, maar zal zich aanpassen aan de netwerkaansluiting van de PC. Daarom werkt een Gigabitnetwerk ook pas volledig als alle netwerkaansluitingen (router, PC's en UTP kabels) van het type Gigabit zijn. Je kunt echter gewoon een 100Mbit-PC/laptop naast een Gigabit-PC/laptop aansluiten op een Gigabit-router. De router houdt rekening met de snelheid van de netwerkkaart van de onderlinge apparaten.

  Voorbeeld 2:

  Router: Gigabit
  PC 1: Gigabit
  PC 2: Gigabit
  PC 3: 100Mbit

  PC 1 <> 2 kunnen onderling bestanden overzetten met hoge snelheden, gemiddeld zo'n 500Mbit/s (afhankelijk van de router natuurlijk; je hebt ze van 400Mbit overdrachtsnelheid LAN <> LAN, maar ook van 850Mbit/s).

  PC 1/2 <> 3 kunnen onderling maar max 100Mbit/s halen dus, al zal dat in de praktijk ook wat lager uitvallen omdat je weer afhankelijk bent van de praktische overdrachtsnelheid ipv de theoretische.

  Alle N-routers zijn backwards compatible (b en g) en zal zich dus aanpassen aan de snelheid van het apparaat dat verbinding maakt/heeft.

  Excuses als het er onbegrijpelijk staat, maar soms is het niet altijd even makkelijk uitleggen (ben meer iemand van logische tekeningen ;))
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 7 mei 2009
 2. Mijn laptop heeft een Intel 4965AGN WiFi kaart, en bij de single band Netgear router liet deze een snelheid van 54Mb zien. Nu met de dual band Apple router heeft diezelfde kaart een snelheid die nu op 216Mb staat, en eerder ook wel 270Mb liet zien. Dit laatste verschil zal met ontvangstomstandigheden te maken hebben.

  Bij je verhaal over switches met 1Gb aansluitingen etc. zie je over het hoofd dat ieder aangesloten apparaat zijn eigen discrete aansluiting heeft. De hardware van de switch zorgt er middels buffering voor voor dat de snelheid verschillen tussen de poorten opgevangen wordt. (store and forward principe).

  Bij een WiFi verbinding ligt de zaak fundamenteel anders. De router heeft één frequentie in gebruik waarop uitgezonden en ontvangen wordt. Alle apparatuur die met die router gebruikt wordt moet kunnen 'begrijpen' wat er gecommuniceerd wordt, en dat kan alleen als de laagste gemeenschappelijke sneheid gebruikt wordt. Een g apparaat kan niets met data die op n snelheid wordt uitgezonden. Let wel, het maakt niet uit dat die data niet voor dat apparaat bedoeld is. Het g apparaat moet ook kunnen 'lezen' dat die data voor een ander apparaat bedoeld is en dus niet verwerkt hoeft te worden. Op n snelheid uitgezonden data zal overkomen als ruis, en het g apparaat zal 'denken' dat de verbinding verbroken is.

  Je hebt gelijk dat een n router backwards compatible is, en dat houdt dus in dat de router zich op de laagste gemeenschappelijke snelheid zal instellen.
   
 3. Waarom vraag je het dan?
  Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 2_2_1 like Mac OS X; nl-nl) AppleWebKit/525.18.1 (KHTML, like Gecko) Version/3.1.1 Mobile/5H11 Safari/525.20
   
 4. een single band router betekent dat hij of op 2.4Ghz werkt of 5Ghz werkt(de meeste singe band routers werken op 2.4Ghz),
  ze kunnen allemaal a/b/g aan en n als ze ook n ondersteunen.
  maar het is afhankelijk waar je je route rop insteld omdat je hem ook bv op g only of n only kan zetten.(de meeste routers zijn fabriek af ingesteld op alle netwerken zodat iedereen eerst kan connecten zodat je hem kan instellen)
  dan komt het nog kijken naar de hardware van je pc/laptop.
  als daar een g kaart in zit zal hij nooit op n kunnen werken,
  dan moet er ook een n kaart in zitten.
   
 5. Dit alles is natuurlijk bekend. DE feitelijke vraag is de volgende:


  • we hebben een single band n router
  • we hebben ook een laptop met een n kaartje er in
  • en we hebben een b/g apparaat.
  Dit alles zetten we aan. Op welke snelheid gaat het WiFi netwerk nu draaien? Volgens mij 54Mbps.
   
 6. Don't buy a draft 11n router and then run a mix of draft 11n and 802.11b/g clients. The current crop of Draft 2.0 routers provide reduced performance for both 802.11n and b/g clients when running a mixed network. See this article for more details.
  Keep your existing 11g router (or buy a new one) for your 11b/g clients and run a separate draft 11n router for those clients. Just decide which one you'll use as your main router and convert the other to an access point, using the article referenced above.

  BRON
   
 7. Dit artikel stamt uit 2007, sindsdien is er veel gewijzigd...

  Hoe dan ook, ik zou altijd een dual band router nemen, één band (2,4 Ghz) reserveren voor de langzame spullen, en de ander (5 Ghz) voor de n spullen.
   
 8. In feite dezelfde oplossing zoals het artikel stelt. De G router zorgt voor de G clients en draait slechts als AP (ipv router) achter de N router die de N clients voorziet van verbinding.

  Enige waarvoor je zorg moet dragen in deze configuratie, is dat de G router zonder DHCP server draait, of ip adressen uitgeeft in een andere range dan de N router.

  Mocht de N router geen 5 Ghz ondersteunen, dan is het raadzaam om de routers beide op een ander kanaal te draaien. De keuze kan dan het beste gemaakt worden tussen kanaal 1, 6 of 11 aangezien dit de drie kanalen zijn die elkaar niet overlappen.

  Verder is het goed om te weten dat de N technologie nog steeds geen standaard is. Vandaar de 'draft' toevoeging op de producten.
  Dit betekent dat de N producten als het ware 'beta' producten zijn, waarbij fabrikanten tot een goede standaard proberen te komen.
  Dit feit heeft als nadeel dat de verschillende routers soms conflicten of problemen hebben met de verschillende netwerkkaarten.
  Het is dus verstandig om bij de router een netwerkkaart te gebruiken die compatible / ontworpen / ge-optimaliseerd voor die betreffende router.
  Dat fabrikanten hiervan (financieel) profiteren is duidelijk.

  Voor alsnog staat medio 2009 gepland om de N draft vast te gaan stellen naar N standaard. Dit wil zeggen dat vanaf dat moment alle routers en netwerkkaarten volgens deze standaard moeten gaan werken, willen ze aangemerkt worden als N product.
  Eerder genoemde compatibiliteitsproblemen zouden dan moeten gaan afnemen to nihil, wat de consument meer vrijheid geeft in de keuze van zijn netwerkkaart icm de router.

  Als je op dit moment nog geen N apparaten (nodig) hebt, is het verstandig om nog even te wachten met de aanschaf daarvan totdat N inderdaad standaard is.
   
 9. Technisch zit het iets anders in elkaar. De router heeft een WAN poort naar het internet, en een LAN poort naar een switch circuit. Op datzelfde switch circuit zijn ook beide WiFi zenders aangesloten, alsmede de RJ45 LAN switch poorten. De DHCP server wordt gebruikt voor zowel de WiFi poorten als de normale LAN poorten.
   
 10. Feit blijft dat het resultaat hetzelfde is:

  De Dual-band router is zichtbaar als 2 AP's, namelijk de 5Ghz en de 2,4 Ghz. Dit gaat alleen op als de router simultanious dual-band is (bijv. de WRT610N)
  De twee routers achter elkaar (cascade opstelling) geven je ook 2 AP's, afhankelijk van de specificaties 1x 5Ghz en 1x 2,4 Ghz of als 2x 2,4Ghz.

  Echter in de cascade opstelling is het draaien van een DHCP server alleen mogelijk als beide routers (dus DHCP servers) in een andere ip-range werken. Of, veel eenvoudiger als alleen de hoofdrouter (snelste doorvoersnelheid) de DHCP server draait en deze dus ook doorgeeft aan clients die verbonden zijn op de tweede router.

  Ik had deze optie aangegeven als mogelijke goedkopere oplossing, dan het aanschaffen van een Simultanious dual-band router.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina