1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

hdtv

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door martin271159, 27 jan 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Hallo, is het mogelijk om de ene zender te bekijken terwijl je op een andere zender opneemt.

  Martin
   
 2. Hangt van de decoder die je hebt af.

  HD opnemen kan alleen met de Cisco ontvanger (verkrijgbaar in oud-Casema gebied) en de nog niet maar binnenkort verkrijgbare Humax HD PVR.

  Met beide recorders kun je opnemen en een andere zender kijken tegelijk.

  Met alle andere HD decoders kun je niet opnemen, dus ook niet opnenem en kijken tegelijk.

  En ik neem aan dat je HDTV opnemen bedoeld gezien het subforum waar je dit post.

  (ofwel: iets meer info voor je post over welke decoder je bedoeld is ook wel handig :wink:)
   
 3. Hallo ik heb zelf een dvd recorder met harddisc en vraag me af of ik op kan nemen en ook een andere zender kijken ( heb nog geen digitale tv ik sta voor de keuze of ik hdtv zal nemen )
   
 4. OK, dat is duidelijker.

  HDTV opnemen met een DVD recorder gaat sowieso niet werken vrees ik. Hooguit zal je een naar Single Definition gedowngrade versie kunnen opnemen afhankelijk van of je decoder HDTV kanalen over SCART kan laten zien.

  Niet HDTV kanalen kun je wel met een DVD recorder opnemen via SCART, maar wel met kwaliteitsverlies (SCART is geen digitale verbinding maar een analoge verbinding).
  En dan kun je niet naar een andere zender kijken omdat de DVD recorder exact dat opneemt wat jij op dat moment kijkt. Als je zapt neemt de recorder dus ook die andere zender op.
  De DVD recorder kan ook niet zelf zappen, dus als je wilt opnemen zal je je decoder op de goede zender aan moeten laten staan.
   
 5. Deels is het al eens beantwoord maar goed ik had laatst wat tijd te veel en in een ander forum werd iets soortgelijks gevraagd. Ik post hier dan ook even mijn bericht van daar hier even in de copy paste vorm.
  Daar waar ik over Fox-C spreek mag je ook een ander merk / type decoder invullen.
  Voor de HD decoders komt er een opmerking bij. Die geef ik hier alvast even.

  HD decoder opmerking
  Op het moment dat de HDMI uitgang van de decoder gebruikt wordt naar de tv dan zal RGB over de SCART niet gaan. Wil men toch RGB over scart om zo de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden voor opname zal men dit in de decoder opdat moment moeten omzetten. Dan vervalt dus wel de weergave via HDMI.

  Begin opmerkingen:
  - De decoder, uitgaande van de FOX-C, kan maar een zender tegelijk tonen. Zender A opnemen en zender B tegelijk kijken kan niet met deze decoder. Beschouw de decoder maar als een soort dvd speler welke maar een signaal via scart te gelijk kan uitvoeren.
  - Je harddisk recorder beschikt zelf niet over een DVB-C tuner, je recorder kan zelf uitsluitend analoge signalen ontvangen. Scart signalen zijn analoog, ook al komen deze van een digitale decoder. Wel zal de kwaliteit van een zender welk van de decoder via Scart doorgegeven wordt naar de recorder hoger zijn dan die van dezelfde zender ontvangen door de recorder door middel van de analoge tuner.
  - Harddisk wordt normaal afgekort als HardDiskDrive om verwarring met HighDefinition te voorkomen.

  Aansluiten:

  Coax:
  Wand contact doos --> Humax --> Panasonic --> TV
  Naar eigen wens mogen de Huamx en Panasonic ook omgewisseld worden.

  De theorie achter mijn methode is:
  Hoe eerder de decoder hoe minder kans op storing op het digitale signaal.
  De theorie voor anders om:
  In sommige gevallen kan het Guide+ signaal wegvallen uit de coax door deze eerst aan te sluiten wordt dit zo veel mogelijk beperkt.

  SCART:
  Humax ("TV" uitgang) -- (RGB) --> Panasonic
  Panasonic -- (RGB) --> TV

  RGB is een bepaalde instelling in het menu van de Humax, technisch gezien levert dit het beste beeld signaal. Echter niet elke decoder doet dit even goed. Het beste kun je dus voor jezelf even controleren of RGB inderdaad de betere setting is voor jou decoder.
  Als dit niet het geval is kun je dus ook de "lagere" instelling gebruiken. Dan kun je naast de scart tussen de Humax en Panasonic ook een SCART trekken tussen de Humax en de TV. De scart uitgang gemerkt als "TV" ondersteund wel RGB, de ander niet.
  Let er bij je recorder op dat je ook een Scart ingang voor de decoder gebruikt welke een RGB signaal in accepteerd, dit is niet altijd voor alle scart aansluitingen het geval, volgens je handleiding is dit bij de EH65 alleen AV2.

  Voor het vervolg ga ik uit van de eerst genoemde aansluit methode.

  Programma info:

  Guide+
  Guide+ is een elektronische programma gids welke via het analoge kabel signaal wordt meegegeven. In de meeste gevallen treedt Eurosport op als Host zender. De info die in Guide+ zit bevat info over veel zenders, maar lang niet van alle zenders die digitaal doorgegeven worden. Daarnaast zijn de zenders die in de Guide+ staan normaal gekoppeld aan de analoog ontvangen zenders van de recorder.
  Na een standaard installatie van een recorder zijn de meeste analoge zenders opgenomen in Guide+, er zijn echter doorgaans meer zenders beschikbaar. Handmatig na lopen van de zender opties voor Guide+ kan er toe leiden dat je die overige zenders als nog aan het rijtje kan toevoegen. Hoe dit voor jou decoder moet vindt je vast in de handleiding.
  Die zelfde instelling heb je ook nodig om de juiste locatie van de zenders aan te geven. Standaard zal de Guide+ dus gekoppeld zijn aan de onvtangst resultaten van de ingebouwde analoge tuner van de recorder. Je dient nu zelf aan te geven dat bijv. Ned 1 zich niet op positie 1 van de interne tuner bevindt maar op de externe bron aangesloten op AV2, net als elke andere zender, ten minste als je de Guide+ wil gaan gebruiken om opname te programmeren die opgenomen moeten worden vanaf de decoder.

  EPG
  Digitale decoders hebben zelf ook een ElectronischeProgrammaGids zoals de Guide+. In die EPG staan wel alle zenders vermeldt welke te ontvangen zijn via de digitale tv, voor sommige zenders is er echter geen inhoud. Deze EPG is altijd direct gekoppeld aan de juiste zender en kan niet zelf ingesteld of aangepast worden. Als men een "favorieten" lijstje maakt zorgt de decoder er zelf voor dat de EPG correct gekoppeld blijft, ook bij zender wijzigingen door de kabelboer.

  Opname programmeren:

  Er vanuit gaande dat je bovenstaande actie (Guide+) hebt uitgevoerd.

  Recorder:
  Je kunt nu mbv Guide+ je recorder heel gemakkelijk programmeren om een programma op te nemen. Je handleiding spreekt verder nog over een aparte ext-link functie, ik kan de handleiding op dat gebied niet volgen. Om de Ext-link functie te begrijpen zou ik zelf eens moeten spelen en aangezien ik geen pana heb laat ik dit verder weg.

  Decoder:
  Met het programmeren van je recorder ben je er nog niet. Je dient ook ervoor te zorgen dat de decoder op het juiste moment op de juiste zender is ingesteld. De decoder geeft immers de zender die opgenomen dient te worden door aan de recorder.
  Programmeren gaat op haast dezelfde wijze, men kan ook hier de EPG gebruiken om een programma te programmeren. Sommige decoder laten je ook vrij in het kiezen van begin en eind tijd. Dit is wel zo prettig voor als je weet dat de EPG niet klopt.
  Let wel op: Sommige decoders wisselen wel van zender voor de opname maar tonen dit ook een tijdje in beeld. Om te voorkomen dat dit dan ook door het beeld staat dat van belang is, bijv een film, kun je het best in zo'n geval de begin tijd vervroegen. Dus even controleren over dit met de humax het geval is. Sommige decoder geven vanuit stand-by bij programmering alleen een signaal uit via de "VCR" gemerkte scart uitgang. In zo'n geval dien je of genoegen te nemen met de potentieel lagere kwaliteit van deze uitgang (uiteraard deze dan ook verbinden met de pana ipv de "tv" gemerkte uitgang). Als alternatief geldt dat men natuurlijk ook zelf de decoder tijdig kan aanzetten.
  Men hoeft ook niet perse de decoder te programmeren, men kan ook zorgen dat de decoder handmatig op tijd aangezet wordt op de juiste zender.

  Kijken

  Op de aangegeven methode zou je gewoon digitaal moeten kunnen kijken zonder dat de recorder aanstaat, althans bij mijn Philips werkt dit zo. Mocht dit niet zo zijn kun je er voor kiezen om de recorder aan te zetten en als zender AV2 te kiezen.
  Werkt het niet en wil je de recorder niet aanzetten als tuner kun je ook hier als uitweg ervoor kiezen om toch 2 scart kabels te trekken vanuit de decoder.

  Alternatief

  Wil je wel het gemak van een apparaat dat je moet programmeren en het kunnen kijken naar zender a en opnemen van Zender B, en evt. C, dan kun je ervoor kiezen om een PersonalVideoRecorder te nemen van je kabelaar.
  Momenteel heb je dan de Keuze uit 2 modellen welke net als de Humax FOX-C alleen de SD signalen kunnen ontvangen, te weten de Samsung 850R en de Humax iPVR-9200C. Binnenkort komt hier de Humax IRHD5050c bij. Deze nieuwe decoder kan ook de HD zenders ontvangen en ook als zodanig opnemen. Nadeel is wel dat deze decoders niet over een ingebouwde DVD-Recorder beschikken. Het is wel mogelijk om de opnames over te zetten via een pc naar dvd, maar dit is uiteraard meer werk dan met je panasonic, maar de pana neemt dus een analoog signaal op terwijl de PVR decoders het daadwerkelijke digitale signaal opnemen waardoor er geen verlies is.

  Ook bij de PVR modellen is het niet mogelijk om op een externe reocder iets van zender A op te nemen en vervolgens zender B te kijken. Dit is alleen mogelijk als men op de interne harddisk van de pvr opneemt.
   
 6. Ik dacht dat de Humax IRHD-5000 HD-ontvanger wel gelijktijdig HDMI en SCART uitgang levert. Dus zou de opmerking alleen over de Samsung 360 gaan (?)
   
 7. Ik heb zelf helaas alleen de Samsung dus testen kan ik het niet.

  Voor alle duidelijkheid het gaat om tegelijk HDMI en Scart-RGB. Bij de samsung krijg je wel beeld via scart op het moment dat men hdmi heeft gekozen, alleen dus niet in de RGB modus, hierdoor zou je dus wel inleveren op opname gebied.

  Mocht ik er naast zitten wat de Humax betreft hoor ik dat graag en zal ik het aanpassen, en bij volgende keren dat dezelfde vraag komt rekening mee houden.
   
 8. Met SCART RGB lever je ook in op opname gebied (het blijft een analoge conncetie), alleen idd stukken minder als bij standaard zonder RGB.
   
 9. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  De Humax HD decoder(s) kunne inderdaad SCART RGB en HDMI tegelijk uitsturen.
  Ook bieden alle Humax decoders ook een S-Video mogenlijkheid wat al weer een heel veel beter beeld geeft dan standaard composiet SCART.

  Synchro Record/EXT Link
  De meeste DVD/HD recorders hebben tegenwoordig de mogenlijkheid om automatisch van een bepaalde SCART ingang op te nemen zodra hier een videosignaal op komt te staan. Deze functie wordt ook wel Synchro Record (Sony) of EXT Link (Panasonic) genoemd.
  Hierbij start de recorder automatisch een opname zodra er een videosignaal op een van de ingestelde SCART ingangen komt te staan.
  In combinatie met de timer/standby functie van de decoder kun je op deze wijze eenvoudig opnames maken met behulp van de EPG van de decoder.

  Jammer genoeg blijkt echter dat de timer/standby functie bij veel decoders die momenteel in omloop zijn niet goed werkt.
  Vooral de Humax decoders blijken hier heel veel problemen mee te hebben.

  Ziggo-Gebruikers.nl - Vraag: Humax Standby Timer
  Ziggo-Gebruikers.nl: digitale TV zenders instellen via timer HDD-recorder

  Voor het optimaal aansluiten van je DVD/HD recorder op je decoder zie ook deze posts:

  Tegenvallende beeldkwaliteit SCART 2

  Aansluiten apparatuur
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 28 jan 2009
 10. Dank voor de info, ik zal het de volgende ronden meenemen.

  Bij de Philips recorders zit de functie overigens ook, daar heet het iets van sat record of zo.

  Ik heb de Philips SD decoder aan de recorder hangen. Nadeel van die decoder is dat deze bij een timer opname vanuit standby alleen de VCR scart activeert. Opname vanaf RGB scart is er dan dus niet bij. Ook als je gewoon alleen maar wil kijken springt ook de recorder op opname. Kun je hem weer uitzetten omdat anders je hd vol raakt. Ideaal is de oplossing dus zeker niet te noemen. De handleiding van de Pana vond ik echter erg onduidelijk zonder het apparaat erbij te hebben om mee te spelen, vandaar dat ik er niet op in ging.

  Overigens geef ik zelf al aan dat scart analoog is en geef ik aan dat dmv rgb over scart je de kwaliteit toch zo hoog mogelijk kunt houden voor opname, maar goed het doet er nu niet toe wat ik wel of niet al aangeven had.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina