1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

CAIW overweegt eind 2010 te stoppen met doorgifte analoog signaal

Discussie in 'Analoge TV - Algemeen' gestart door Ed, 2 jan 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Het is natuurlijk wel zo dat Ziggo voor bv Ned 1 maar één keer betaald of het nu analoog of digitaal is. Kortom: bij uitschakelen van analoog verandert er voor de doorgifte kosten van die zenders helemaal niets.

  Dus zo gek is het niet dat ook zonder analoog de maandkosten niet omlaag gaan:
  - infrastructuur kosten zullen vrijwel hetzelfde blijven;
  - voor alle zenders die nu analoog zijn verschuiven die doorgiftekosten gewoon naar het digitale pakket waar Ziggo nu niet dubbel voor analog en digitaal hoeft te betalen, je bent die kosten dan niet opeens kwijt.
   
 2. Juist, prima gezegd :applause:

  Tegen de tijd dat analoog helemaal verdwenen is zou wel het 'infrastructuur-bedrag' gescheiden kunnen worden van het 'content' bedrag. Nu kun je dat niet omdat om de infrastructuur voor digitale TV en internet/telefonie beschikbaar te hebben je altijd ook analoge TV kunt zien (omdat dit ongecodeerd is) en dus moet betalen voor de content.
   
 3. Als je wat ouder bent heb je al het nodige meegemaakt :wink:
  Zwart/Wit TV ---> Kleuren TV
  Eigen antenne ---> CAI / Kabel TV
  4:3 Beeld ---> Breedbeeld
  Analoge TV ---> Digitale TV
  SD TV ---> HD TV
  ....en je raakt ook wel weer snel aan gewend.
  tenslotte leven we ook niet meer in het steenkolentijdperk
  Helaas blijven er toch altijd Don Quichot's rond dwazen :sleep:
   
 4. Lekker denigrerend... Ik zou het liever mensen noemen die tevreden zijn met wat ze hebben, en niet op kosten gejaagd hoeven te worden voor wat sommigen beschouwen als "vooruitgang", maar waarvan het maar de vraag is voor wie het een vooruitgang is. Het kan een heel bewuste en logische keuze zijn.

  Bij elke overgang die je noemt kon je nog steeds je oude TV blijven gebruiken, zonder extra onhandige apparaatjes zoals decoders. Behalve dan overschakeling naar digitaal en HD. In principe kan je nu nog met je TV uit de jaren 60 kijken naar het huidige analoge kabelsignaal.

  Analoog is onbeperkt te verdelen over zoveel toestellen als je maar wilt.
  Analoog is te gebruiken met de AB van de TV (wat meestal als voordeel heeft extra functies zoals PIP en/of meer teletext geheugen.
  Analoog is voor de meeste mensen goed genoeg.
  Analoog heeft geen extra energie verspillende settopbox nodig.
  Analoog kun je makkelijk en onbeperkt opnemen op je vcr/dvdrecorder, terwijl je iets anders kijkt.

  Bij uitschakelen analoog zal er toch aan een aantal voorwaarden voldaan moeten worden zodat trouwe analoge kijkers niet op kosten gejaagd worden. Dat houdt in het gratis ter beschikking stellen van decoders aan gebruikers die er nog geen hebben.

  UPC heeft ooit een aantal kanalen uit het verplichtte basispakket (de 15 zenders waarover de programmaraad een bindend advies geeft) verplaatst naar andere frequentiegebieden (S-band) die met oudere TVs niet te ontvangen waren. UPC werd toen verplicht door het commissariaat voor de media om alle klanten die zo'n een oudere TV hadden gratis een convertor ter beschikking te stellen. Deze verplichting bleef bestaan tot de niet geschikte toestellen 10 jaar oud waren.

  Ik denk dat het Cvdm grote bezwaren zal hebben tegen het zomaar uitschakelen van analoog zonder goede overgangsregeling. Caiw heeft iedereen een gratis decoder aangeboden, dus ik denk dat die er mee weg komen. Verder is hun basispakket niet gecodeerd, dus op een onbeperkt aantal toestellen te ontvangen zonder smart-card.

  Daarnaast schieten de kabelbedrijven zichzelf in de voet als ze zomaar analoog uitschakelen, en mensen naar de decoder dwingen. Als je toch zo'n ding moet kopen kan je net zo goed overstappen naar Digitenne, scheelt weer heel wat per maand.
   
 5. Dat onbeperkt het signaal kunnen verdelen is ook maar relatief wanneer er geen sprake is van een investering. Naar 2 of 3 aansluitingen gaat wel, maar wanneer je het zoals jij zegt onbeperkt wil gaat splitsen zul je toch in de beurs moeten gaan tasten voor de benodigde hardware.

  Daarbij, het digitale signaal is in die visie ook onbeperkt te verdelen, je hebt alleen bij elk aansluitpunt een decoder nodig, het signaal, ook digitaal, is gewoon te verdelen binnen je woning. :wink:

  Daarbij zullen er wel een aantal randvoorwaarden gesteld moeten worden bij het uitschakelen van het analoge signaal, maar daarnaast ben ik ook van mening dat je niet oneindig ondersteuning kan blijven bieden op " oude" hardware van bv 10jaar of ouder.

  Daarbij als je als provider rekening moet houden met iedereen die het wel best vind en niet openstaat voor vernieuwing kan je als provider nooit innoveren en nieuwe technieken gaan exploiteren. Je bied tenslotte een dienst aan, en het is aan een ieder om de keuze te maken om die dienst wel of niet af te nemen.

  Wel is het aan de provider om bij de overgang de mogelijk aan te bieden om tv te kunnen blijven kijken, hierbij kan je denken aan de verstrekking van een decoder tegen sterk gereduceerd tarief, noem een leuk prijsje van 10euro. Wanneer mensen dat niet willen en niet digitaal willen kijken dan houd het op. Er is een mogelijkheid geboden, die willen ze niet, dan kunnen ze opzeggen en zonder tv verder. Het is aan niemand verplicht klant te blijven, en tevens is tv kijken nog steeds geen basis behoefte. Ook het analoge ether signaal is al verdwenen, hier zijn opties voor aangeboden, dit was een DVB-T decoder met NL1, NL2 en NL3 meende ik, wilden mensen dit niet hield het op, konden ze geen tv meer kijken.

  Ook zijn er buiten ziggo genoeg andere mogelijkheden in de vorm van DVB-S of DVB-T dus mensen hoeven echt niet zonder tv te zitten als ze dat niet willen, het vergt hooguit een kleine omschakeling.

  En over de wat oudere mensen onder ons, mijn vriendin haar oma is ondertussen 78, bijna 79, maar het lieve mens heeft zelf de stap gemaakt internet en digitale tv te gaan nemen (toevallig ook ziggo) en ze kan tegenwoordig mailen en digitaal tv kijken. Het gaat niet altijd in een keer goed, maar ze weet zich heel goed aan te passen en zich er heel goed mee te redden en kan er steeds meer mee. De basis dingen van (digitaal) tv kijken als aan/uitzetten, zappen en volume gingen vanaf dag 1 eigenlijk gewoon goed, ze moest alleen even naar de juiste knopjes zoeken op de nieuw AB omdat ze die nog niet zo goed kende. Ik denk dat het bij een deel van deze groep ook een kwestie van willen is.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 9 jan 2009
 6. Met als groot verschil dat bij digitaal de provider door de smart-card bepaalt op hoeveel toestellen je kan kijken tegen welke prijs. Dus niet onbeperkt. En het maakt nog wel een verschil of je één antenneversterker moet kopen, of een aparte decoder voor elke TV, als je er bijv. 4 hebt (wat in een gezin niet onwaarschijnlijk is).

  10 jaar was ook de grens die het CvdM aanhield bij UPC met het gebruik van de S-Band. Dus 10 jaar nadat alle verkochte toestellen voorzien zijn van een geschikte DVB-tuner hoeft een kabelbedrijf analoge toestellen niet meer te ondersteunen. Alleen jammer dat (op een paar uitzonderingen zoals JVC en Humax na) de nu verkochte toestellen niet geschikt zijn voor gebruik bij Ziggo. Zelfs als er een DVB-C tuner in zit support Ziggo de CI interface niet. Dus ik denk dat de overgangstermijn van 10 jaar in gaat als alle DVB-C toestellen voorzien zijn van een CI+ interface...

  De kabelbedrijven hebben wel een aanmerkelijke marktmacht (mooi woord voor monopoliepositie), dan kan je niet zomaar doen wat je wilt.

  Als je die 10 euro administratiekosten noemt is dat precies wat Caiw gedaan heeft. Maar waarom niet gewoon gratis? Weegt toch wel op tegen de besparing die de provider heeft door alle vrijgekomen bandbreedte?

  DVB-S is echt niet voor iedereen een optie, je moet wel zicht op het zuiden hebben en de oprukkende schotelverboden helpen ook niet. Maar als Ziggo te snel analoog uitschakelt zal Digitenne daar inderdaad sterk van gaan profiteren.

  En sommige mensen willen het niet. Omdat het voor hun geen voordelen biedt. Dat mag toch?

  Mijn punt is dat digitaal niet alleen voordelen heeft, maar ook nadelen. En mensen maken daar hun eigen keuzes in. Om mensen die geen belang hebben bij digitaal af te schilderen als sukkels of Don Quichottes gaat mij te ver.
   
 7. Dat klopt niet. Toen destijds "Het Tweede Net" (Nederland 2) werd ingevoerd, had je om daar naar te kunnen kijken, wel degelijk een kastje nodig dat bestond uit een UHF converter. Tenzij je beschikte over een gloednieuwe TV, met zowel een VHF als UHF tuner.
  (Hier spreekt opa ;))
   
 8. Sinds wanneer heeft Ziggo een monopoliepositie op de tv markt? Er zijn tegenwoorden aanbieders zat via allerlei verschillende media, dus op dat gebied hebben ze zeker geen monopoliepositie.

  Och ik zie het probleem niet, is beetje middelen tussen beiden. En veel besparing heeft de provider niet omdat de rechten om de kanalen toch wel moeten betalen, of dit nu via analoog of digitaal gaat.

  Natuurlijk mag dat, maar naar mijn mening hoeft een provider geen rekening te houden met deze groep. Of digitaal kijken, of gewoon geen tv meer kijken.
   
 9. Daar denkt de OPTA een stuk genuanceerder over.

  De meeste kabelkijkers kijken nog steeds analoog (uitzondering misschien bij CAIW) Natuurlijk mag een provider meer dan 60% van zijn trouwe klanten schofferen of wegjagen. Of dat zakelijk gezien slim is.....
   
 10. De OPTA heeft wel eens meer een wat vreemde mening, daar kan KPN over meepraten! ;)
  En wat het kabelmonopolie betreft, je kan toch ook naar Digitenne, CanalDigitaal, Tele2, KPN Interactief en wellicht zijn er nog aanbieders meer via de telefoonlijn of glasvezel.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina