1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

NLkabel in actie tegen KPN en OPTA plan.

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door Elsido, 16 dec 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. NLKabel in actie tegen KPN
  [​IMG]
  [​IMG]Volgens NLkabel is het plan om de KPN infrastructuren open te breken mislukt. Daarom zou het ook nonsens zijn om de kabel open te stellen. Volgens Rob van Esch, directeur van NLkabel, stelt KPN ten onrechte dat zijn netwerken open zijn. Als voorbeeld neemt hij de markt voor breedbandinternet. Driekwart van alle alle adsl-internetters zijn weer terug bij KPN omdat het bedrijf de klanten van kleine bedrijven heeft opgekocht. "Het toegangsbeleid is dus mislukt", concludeert Van Esch in een interview. NLkabel verzet zich momenteel fel tegen de geplande openstelling van de Nederlandse kabelmarkt. Partijen als YouCa en Tele2 zouden dan zelf televisiepakketten kunnen aanbieden die over de netwerken van onder meer UPC en Ziggo worden gedistribueerd. De Opta zal dit jaar nog een besluit nemen over het openbreken van de kabelmarkt.


  Het volledige bericht van Rob van Esch:

  Je hoort het regelmatig van KPN zelf en soms ook van beleidsmakers: KPN is open, KPN geeft toegang, KPN moet minder gereguleerd worden omdat gelijke monniken gelijke kappen moeten dragen. Vandaag heb ik in onderstaande tekst, die werd gepubliceerd in het Financieele Dagblad, enkele feiten op een rij gezet die het bovenstaande nogal nuanceren. Lees en oordeelt u zelf!

  "KPN's schone schijn hindert markt

  Naar verwachting krijgt KPN binnenkort toestemming van de Nederlandse Mededingautoriteit om met glasvezelbedrijf Reggefiber een joint venture aan te gaan. De consument wordt daar niet beter van, omdat deze overname veel weg heeft van een defensieve KPN-actie.
  In ons land hebben we één grootaanbieder van elektronische infrastructuren: KPN. Tot zijn verzameling behoort het enige vaste telefonienetwerk, het enige DVB-T-netwerk, DVB-H voor mobiele televisie, twee gsm-netwerken én twee UMTS-netwerken - alles op landelijke schaal. Concurrenten zijn kleiner, beschikken over één infrastructuur, vaak slechts regionaal. Zo heeft het grootste kabelbedrijf, Ziggo, een omzet van €1,2 mrd , een zevende van de binnenlandse omzet van KPN - €9 mrd.
  Kabelbedrijven zijn de kwelgeest voor KPN. In percentage van de omzet gemeten investeren zij het dubbele. Toch is er aanhoudende discussie over de vermeende geslotenheid van de kabel. Dat is verbazend om twee redenen.
  Ten eerste zijn de consumenten in ons land bevoorrecht. Bijna nergens ter wereld is er zo veel breedband als bij ons, zijn de tarieven zo prettig en de snelheden zo hoog. Door felle concurrentie op telefonie houden consumenten in ons land jaarlijks bovendien €250 mln in de knip.
  Ook op de televisiemarkt neemt de concurrentie hand over hand toe; intussen kijken meer dan anderhalf miljoen huishoudens op een andere manier televisie dan via de kabel. Eigenlijk is vriend en vijand het wel eens over de reden van deze digitale bevoorrechting: de concurrentie tussen infrastructuren.
  In de tweede plaats is er de schone schijn van openheid, die door KPN's voorman Scheepbouwer keer op keer wordt beleden. Hoe open zijn de KPN-netwerken eigenlijk? Het enige echte antwoord is: nauwelijks. Neem de markt voor breedbandinternet. KPN heeft systematisch alle aanbieders die via het KPN-net actief waren opgekocht. Daardoor is driekwart van alle huishoudens die via ADSL internetten, ‘gewoon' weer klant bij KPN. Dus na tien jaar ‘openheid' zijn we bijna terug bij af. Het beleid is simpelweg mislukt. Telecomtoezichthouder Opta streefde immers na dat toetreders stapje voor stapje hun eigen netwerken zouden gaan aanleggen? Niet dat ze hun klanten zouden verkopen aan de grote verzamelaar van infrastructuren, KPN
  Nu mag dat bedrijf dus Reggefiber opkopen. De verzameling infrastructuren van KPN wordt, met de zegen van de overheid, wéér groter. Toen het in het begin van deze eeuw moeilijk ging, kwam de overheid al te hulp met een miljarden euro's grote kapitaalinjectie. KPN kreeg daarna ook nog de DVB-T-infrastructuur gratis in de schoot geworpen. Nog voordat de officiële toestemming van de NMa voor de overname van Reggefiber verscheen, meldde KPN al dat nog lang niet besloten is dat er in heel Nederland wordt geïnvesteerd in modernisering van het netwerk. Daarmee krijgt ook de overname van Reggefiber een defensief smaakje.
  Concurrentie tussen infrastructuren is de manier om een land digitaal voort te stuwen. Dat hebben de afgelopen jaren geleerd. Nog meer dan voorheen komt het nu op de kabelbedrijven aan om de concurrentie te bieden die nodig is voor een voorspoedige ontwikkeling van de Digitale Delta Nederland. Dat is geen schone schijn, dat is realiteit.

  Rob van Esch is directeur van branchevereniging NLKabel. KPN is gevraagd een reactie te schrijven, maar heeft daarvan afgezien"
  Bronnen:
  www.coax.nl
  www.nlkabel.nl
  www.webwereld.nl
   
 2. Tja, hoe open is de kabel eigenlijk? Ziggo is wel de duurste kabelboer met eredivisie live. Ik wil graag overstappen op een ander kabelaanbieder met een vaste prijs voor 9,95 maar dit gaat niet.....dus opengooien of de prijzen gelijk maken...
   
 3. gezien de manier waarop Ziggo omgaat met haar klanten, mag het netwerk voor mij wel open voor anderen!

  Er zal er ooit wel eentje tussen zitten die wel weet wat communiceren is

  Hopelijk krijgen we op de kabel een soort XS4ALL van de televisieboeren
   
 4. Wat ik van collega's begrepen heb is XS4all ook niet meer wat 't was. Ook daar heeft de KPN stevig de touwtjes in handen...
   

 5. Tijd voor Nelie Kroes om daar ook eens in te duiken...
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 19 dec 2008
 6. XS4ALL, Planet Internet, KPN Internet, Het Net, Freeler, Tiscali, Telfort en Speedlinq allemaal in het bezit van kpn. Kwa concurrentie blijft er dan nog weinig over voor KPN. Maar dat is lang niet alles wat ze hebben overgenomen de hele was lijst is nog een heel stuk langer.

  Zoals ik het zie is de concurrentie tussen de verschillende infrastructuren tot nog toe nog steeds de beste concurrentie vorm die er is. En heeft KPN zowel de OPTA als de NMA gewoon in de pocket.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 20 dec 2008
 7. Rechter: OPTA-besluit openbreken kabelmarkt terecht


  Donderdag 18 december 2008, 15:52 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft bezwaren van UPC tegen het OPTA-besluit over het openbreken van de kabelmarkt afgewezen.


  De deur voor concurrentie op de kabel staat hiermee een stuk verder open. Het CBb heeft alle bezwaren ongegrond verklaard.
  UPC was onder meer van mening dat de OPTA in het aangepaste marktanalysebesluit van eind vorig jaar niet voldoende heeft onderbouwd dat er behoefte bestaat aan het inkopen van kale netwerkcapaciteit door nieuwe bedrijven. Deze kunnen dan als distributeur radio- en televisieprogamma's aanbieden over de analoge kabel.
  Tijdens de zitting liet UPC weten dat zij vrezen dat nieuwkomers zoals Youca de gehuurde kabelcapaciteit niet voor de doorgifte van het signaal gaan gebruiken, maar voor wederverkoop. Het college kon zich hier niet in vinden, maar liet wel weten dat Youca de plannen goed moet onderbouwen voordat zij deze bij de OPTA indienen.
  De telecomwaakhond wil de kabelmarkt openbreken om meer aanbieders toegang te geven en de regionale monopolies van Ziggo en UPC te doorbreken.

  Steun voor Youca

  Youca, die naast kabelreuzen Ziggo en UPC de Nederlandse analoge televisiemarkt op wil, denkt eind volgend jaar de eerste diensten te kunnen aanbieden. Wel zijn er nog een hoop beren op de weg, zegt mede-oprichter Harry Kramer. 'Het gaat nu nog om de voorwaarden, en ik denk dat daar nog hard om gevochten zal moeten worden', zegt hij tegenover Webwereld. De geplande toetreding heeft Youca nu verschoven naar eind 2009, vanwege de juridische procedures die wellicht nog komen gaan.
  Deze aanstaande zaken ziet hij met vertrouwen tegemoet. 'Bijna iedereen steunt ons: de politiek, de burgers, de OPTA en nu ook de rechter', laat hij weten.
  [​IMG]

  Nieuwe procedures

  De OPTA verwacht dat UPC de mogelijkheden om nieuwe processen te beginnen en de zaken nog meer te vertragen niet onbenut zal laten. 'De belangen zijn groot, dus ik verwacht van wel', zegt OPTA-woordvoerster Cynthia Heijne.
  De telecomwaakhond heeft een nieuwe kabelmarktanalyse opgesteld, waarin onder meer staat hoe de concurrentie bevorderd moet worden. Deze gaat begin januari naar Brussel toe en moet in maart in werking treden, als de huidige besluit verloopt. Onzeker is nog of de Europese Commissie de plannen goedkeurt. De OPTA verwacht van wel, omdat ze met hetzelfde bijltje hebben gehakt bij het openbreken van de telefoniemarkt.
  Tegen het nieuwe kabelmarktbesluit kan UPC weer in beroep gaan.
  UPC was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. De baas van UPC Nederland trok vorige week nog fel van leer tegen de OPTA en de KPN. Ook de vereniging van kabelbedrijven hekelt het openbreken van de kabelmarkt.

  Bron: Webwereld.nl
   
 8. Volgens mij wordt NLKabel nu echt zenuwachtig: OPTA draait in cirkels.
  In het "weblog" van Van Esch staat weer een mooi stukje kabelpropaganda.

  Van mij mogen beide markten helemaal open gebroken worden, dan heb je tenminste echt de keuze voor dezelfde kwaliteit bij een andere aanbieder. Als er dan wordt gesteld "dan zeg je toch op, als het je niet aanstaat" heb je ook echt de keuze voor hetzelfde product bij een andere aanbieder.
   
 9. Ik wil graag de overstap kunnen maken naar kleinere bedrijven als CAI H.I.A. of Caiway om meer te kunnen voor minder. Echter wel zonder on demand e.d. maar daar hebben we al internet voor.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina