1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Wanneer Nederlandse zenders in HD ?

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door HD_Albert, 10 dec 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Vind het knap dat je beelden in 1080P ziet. Elke HD zender zend maximaal in 1080I uit. P kost echt te veel bandbreedte, daarvoor heb je toch echt een Bluray (of download) nodig.
   
 2. Nee hoor 16/19 Mbit is meer dan genoeg voor 1080p. Helaas is er content te weinig.
   
 3. 35mm of andere formaten zijn ook fixed resolutie. Alleen een paar malen hoger dan 1080p.

  Die handhelds zijn over het algemeen wel $7000 HDV camara's van SONY.
  The deadliest catch vervlond er 50 per seizoen.
  Seizoen 4 hiervan b.v. werd in the US wel in HD uitgezonden.
   
 4. Nog steeds geen woord over wanneer de publieke omroepen beginnen met hun HD uitzendingen...
   
 5. Heb je haast? Maakt het veel verschil of dat nu in januari, februari of maart is dat deze zenders er in HD bijkomen? Sneller is beter, maar je lijkt er te zitten wachten alsof van alles vanaf hangt.
   
 6. ned 1,2,3 HD

  Pas eind eerste kwartaal komen Ned 1,2,3 als HD op de kabel. Maar dan stelt het nog niet zoveel voor. Het meeste is dan nog gewoon van SD kwaliteit. En zal een upscaling krijgen die iets beter en mooier beeld geeft dan gewone SD.
  Enpas eind 2009 zal er op primetime in HD worden uitgezonden op de drie publieke netten in 15 MB.

  Van ned 1 is uitgelekt dat de volgende programma's nu in HD worden opgenomen.

  Spoorloos, 't Vrije schaap ( met de vijf poten ) Journaal en sport journaal zullen vanuit studio 7 komen Villa felderhof, Pauw en witteman en paul de leeuw. Dus nog maar erg weinig HD content maar het begin is er.
  Van ned 2 en 3 is nog niets bekend.

  Verder hoop ik persoonlijk dat ziggo dit eerste kwartaal ook BBC HD zal toe gaan voegen. Hoop dat ze naar hun klanten luisteren. Want met het vervallen van Brava TV is er een plek vrij gekomen.
   
 7. 16/19 megabit is eigenlijk krap voor 1080P. Goede Blurays zitten op de 35 tot 40 megabit.
  Bovendien komen de meeste HD zenders nu niet voorbij de 12/13 megabit in 1080i h.264. 1080P zou dan toch al snel 50% meer bandbreedte kosten.

  Enige uitzondering is Discovery HD die wel bijna op 20 megabit zit, maar dat komt met name omdat die in MPEG2 ipv h.264 uitzend. Geen hogere kwaliteit dus, maar gewoon 1080i in een inefficiƫnte en verouderde codec.

  1080P content is er op zich wel: alles wat op Bluray is verschenen zou in principe in 1080P beschikbaar moeten zijn.
  Zowel films als de grote VS series dus.
  Bijvoorbeeld een serie als Heroes wordt als Bluray toch echt in 1080P verkocht. Wat betekend dat de bron in 1080P opgenomen moet zijn terwijl in de VS toch echt in max 720P uitgezonden wordt.

  Een zender als Net 5, die vrijwel alleen maar VS series en films uitzend, zou dus in theorie zo in 1080P kunnen uitzenden. Zie het alleen met name om bandbreedte redenen niet zo snel gebeuren.
   
 8. Klopt, maar aangezien wordt uitgezonden op max 1080i is nog maar ongeveer de helft nodig en kom je keurig uit. :wink:

  (is eigenlijk wel iets meer dan de helft aangezien de keyframes niet verminderen. Daarentegen hoeft een iets lagere bitrate zeker nog geen grote gevolgen te hebben voor de beeldkwaliteit. Bluerays worden behoorlijk royaal gecodeerd)
   
 9. Ehm, ik reageerde op iemand die zij dat 16/19 megabit voldoende zou moeten zijn voor 1080P. Dat voor 1080I aanzienlijk minder nodig is weet ik, dat was nu juist de punt van mijn post.
   
 10. Naar mijn weten ondersteunen de HD decoders geen 1080p, dus uitzenden in 1080p zal de eerstkomende tijd toch nog niet gebeuren
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina