1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

aansluiten thuisnetwerk telefonie

Discussie in 'Telefonie - Vast' gestart door Barone, 5 dec 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik verhuis binnenkort naar een huis waar de bestaande, maar niet meer actieve, KPN-telefoonkabel via een verlengkabel en een verdeelkastje verbonden is met kabels naar vijf 4-gats telefooncontactdozen.
  Ik ga over naar het All-in-1-pakket van Ziggo en zal dus helemaal geen gebruik meer maken van de inkomende KPN-kabel. In plaats daarvan wil ik het huisnetwerk laten aansluiten op het Ziggo-modem.
  In de installatiehandleiding lees ik dat het modem alleen op het huisnetwerk telefonie kan worden aangesloten als het originele ISRA punt van de KPN niet de bekende 4-gats telefoonstekkerdoos is, maar een speciale koppeldoos met een connector voor de nieuwere ministekkers.

  Kan iemand mij vertellen wat het wezenlijke verschil is tussen die twee? Heeft zo'n koppeldoos nog een andere functie dan de blauwe en de rode draad van de binnenkomende kabel door te verbinden met het ministekkercontact? Zit er nog iets van een filter in of een galvanische scheiding?

  Als dat niet zo is kan ik toch gewoon een telefoniecontactdoos met ministekkeruitgang aan de rode en blauwe draad van de ingangskabel van het thuisnetwerk telefonie aansluiten? Of is dat iets te simpel geredeneerd?
   
 2. In mijn ervaring kan je een huisinstallatie als de Homevox zonder problemen aansluiten, ongeacht het type ISRA-punt.

  Toen ik vorig jaar overstapte van KPN-lijn naar kabel, kreeg ik een pakket met aansluitmateriaal voor zowat alle gangbare typen ISRA-punt, compleet met uitgebreide aansluithandleiding voor elke situatie (maar ja, dát was Casema...). In geen van de beschreven situaties was sprake van iets anders dan een gewone, rechtstreekse galvanische verbinding.
   
 3. De Isra varianten 3 en 4 (lasdop en 4 polige stekker) worden blijkbaar niet meer ondersteund in de nieuwste installatiehandleiding. Voor beide geldt dat de huidige huisinstallatie uiteindelijk op het israpunt aangesloten is, hetzij direct, hetzij via een grote stekker.

  Wanneer je de kabel(s) die op het israpunt aangesloten zijn, loshaalt (stekker eraf of kabel doorknippen) en de blauwe en rode ader in de meegeleverde lasdoos monteert, kun je hierop gewoon het modem aansluiten met een kabeltje met aan beide zijden RJ11 stekkers. Een beetje creatief stap 3a van de installatiemodule 4 (http://blob.ziggo.nl/dynamic//NL_HOME/BLOB_UPLOAD/Ziggo_Module4_A4_v1.0.pdf) uitvoeren dus.
   
 4. In mijn vraag ben ik niet helemaal duidelijk geweest. Ik sprak ten onrechte van een thuisnetwerk. Dat impliceert de mogelijkheid om binnenshuis andere toestellen te kunnen oproepen en zo is dat niet. Ik heb eenvoudig meerdere toestellen parallel geschakeld om de mogelijkheid te hebben samen met mijn vrouw met familie en vrienden te kunnen praten.

  De installatiehandleiding van Ziggo wekt de indruk dat een dergelijke configuratie niet meer mogelijk is als er geen ISRA aansluitpunt type 1 of 2 beschikbaar is. Ik begrijp van jou reactie dat het allemaal niets uitmaakt en dat je gewoon nog steeds de rode en blauwe draad nodig hebt om de verbinding met de telefoon te maken, ongeacht of dat er een of meer zijn.

  Ook al zou de monteur bezwaar maken en slechts een toestel willen aansluiten, ik zal gewoon al mijn stopcontacten daarmee verbinden en zien wat er gebeurt.

  Bedankt voor de reacties; die stelden me gerust.
   
 5. Dat zal inderdaad geen enkel probleem opleveren, gewoon de standaard 2 draads-aansluiting uit het modem naar je oude KPN kabels en het zal werken. Met een kleine 'mits' erbij: elk toestel heeft een zogenaamde aansluitfactor. Als je teveel toestellen parallel zet, zal het geluid zwakker kunnen worden. Het zou kunnen dat 5 stuks teveel is (hangt ook af van het soort toestel en dus de aansluitfactor). Dat wordt een kwestie van proberen dus. Haal eerst alle toestellen even los en sluit er eentje aan. Zet daarna de anderen erbij en kijkt of het goed blijft.
   
 6. Deze reactie stelt me nog eens extra gerust. Het is dus precies zoals ik dacht en Ziggo maakte me voor niets bang. Ook als de monteur --- gratis, want anders deed ik het zelf wel --- het zo niet wil aanleggen dan sluit hij maar een enkele telefoon aan, in de meterkast nog wel. Nog rustig ook als mijn vrouw urenlang zit te bellen.
  De aansluitfactor is geen probleem, ik heb normaal maar drie toestellen aan huisnet hangen, maar ik heb extra contactdozen in slaapkamer en logeerkamer, alleen voor het geval dat ....
  In elk geval ben ik ook blij dat ik geen DECT-apparatuur in huis hoef te halen, want ik heb begrepen dat de straling daarvan nog heel wat erger is dan die van GSM-masten.

  Nogmaals bedankt allemaal, de info was zeer nuttig.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina