1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Versterker : welke ?

Discussie in 'Analoge TV - Algemeen' gestart door mvveelen, 21 nov 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Hoi,

  Na mijn problemen met de CAM module te hebben opgelost, wil ik de nu deels loshangende rommel-oplossing in de meterkast netjes afwerken en zodoende ook een storingsvrij beeld in de slaapkamers bewerkstelligen.

  Ik heb de volgende situatie :

  TV1 : beneden (6m kabel), analoog signaal prima, Digitaal werkt prima.
  TV2 : slaapkamer (10m kabel), analoog, ruis
  TV3 : slaapkamer kids (8m kabel), analoog, ruis
  TV4 : zolder (10m kabel), analoog, ruis

  Overigens zijn de lengtes van de coaxkabels geschat.

  Enkele kabels die naar boven lopen zijn flutkwaliteit (dunne coax) en kan ik eventueel eens vervangen door een goede kwaliteit coax.

  Nu heb ik in de huidige situatie wel gehad dat op alle TV's een goed, ruisvrij beeld was te zien. Na het rommelen met een AOP, versterker verhangen, enz. lukt het me niet meer om met het bouwmarkt-versterkertje ruisvrij beeld te krijgen boven.

  Ik heb gezien dat de Hirschmann GVH20M een mooie oplossing kan zijn voor deze situatie. Wat raden jullie me aan : deze versterker aanschaffen of een versterker zoeken die per uitgang in te stellen is ? Ik weet namelijk niet of het in deze situatie handig is om op alle uitgangen dezelfde versterking te hebben, of zie ik beren op de weg die er eigenlijk niet zijn ?
   
 2. Goed een versterker, op zich goede keuze als ik jou situatie zo zie. Echter om je eens een antwoord te geven waar je niet zo veel aan hebt. Het is niet zonder meer te zeggen welk type versterker nu precies goed is voor jou.

  Al bijgekomen van deze indruk? ;) Goed gaan we nu aan de uitleg. Waarom is het niet zonder meer te zeggen wat voor merk/type versterker voor jou geschikt is. Dit heeft te maken met de benodigde versterking en de benodigde versterking word weer bepaald door de demping die veroorzaakt word door de componenten in jou binnenshuis situatie. Waarom is daar nu niet zomaar iets voor te plaatsen? Een te zwak signaal geeft ruis, zoals de meeste mensen wel weten. Echter een te sterk signaal is ook weer niet goed, aangezien dit vervorming kan geven wat ook voor storingen in beeld/geluid zorgt. Aangedikt voorbeeld: Je hebt in totaal 10dB demping in de binnenshuissituatie, en je zet er een versterker voor die 50dB versterkt, zware overkill in dit geval en het resultaat zal zeer waarschijnlijk slechter zijn als voorheen.

  Nu geef je aan dat je flut-kwaliteit coax naar de aansluitingen hebt lopen. Voordat je een versterker gaat aanschaffen zou ik eerst willen adviseren om deze te vervangen voor goede kwaliteit coax (mijn advies, ga langs een radio/tv/satteliet zaak en niet langs bouwmarkt).

  Ik neem even de Hirschman Koka779 digital coaxkabel als voorbeeld. Deze heeft een specifieke demping van 18,5dB/100 meter. Per 10 meter heb je dus slechts 1,85dB demping.

  Nu jou situatie:
  Jou langste coax is nu geschat op 10 meter, dit zal ongeveer 2dB demping geven (afgerond). Een 4-weg splitter geeft vervoglens een demping van ongeveer 12dB zo uit mijn hoofd. Totaal zou je op een demping van ongeveer 14dB komen. Je zou in deze voorbeeld situatie een versterker nodig hebben die ongeveer 14dB kan versterken om de demping die door de bekabeling en splitter veroorzaakt word te compenseren. In jou huidige situatie met flutcoax zal dit echter (veel)meer moeten zijn omdat de demping van slechte coax veel hoger ligt.

  Om nu een ideale situatie te maken, een versterker waarvan je de versterking per uitgang kan regelen. Duurder en niet nodig. Wat ik je wel wil aanraden is een versterker met een regelbare versterkingsfactor. Dit geeft je mogelijkheden om de situatie in de toekomst te kunnen aanpassen/bijregelen voor als er nog eens iets in de situatie wijzigt.

  Wat je zou kunnen doen is bij het AOP een versterker monteren met een regelbare versterkingsfactor van max 20dB (kom er zo op waarom 20). Op de uitgang van de versterker sluit je een zogenaamde 6-voudige "multi-tap" van Hirschman aan. Waarom 6-voudig, heb je ruimte voor uitbreiding. Elke uitgang op een multi-tap heeft een lagere op hogere demping. Poort 1 heeft de minste demping, en in het geval van een 6-voudige heeft poort 6 de hoogste demping. (loopt per poort met ongeveer 1dB op, staat er ook op aangegeven trouwens). Op de poort met de minste demping sluit je de langste coaxkabel aan etc. Je houd dan 2 poorten over, deze sluit je met een zogenaamde "afsluitweerstand" netjes af. Nu is het nog even de versterker juist inregelen op de demping die je ongeveer berekend hebt, en je zou overal perfect beeld moeten hebben.
   
 3. Hmmm, wat een heldere uitleg ! Bedankt !

  Maar.....nu zit op de GVH20M geen regelbare versterking....dus die zou dan weer afvallen :oops:
   
 4. Je kan hem wel gebruiken, alleen zou ik een slag om de arm houden en met de verkoper af te spreken of je hem mag testen en indien niet goed bevonden je hem terug mag brengen.

  In je huidige situatie met huidige coax zal die extra 6dB demping eigenlijk zeker weten geen problemen geven. Zoals ik aangaf zal je nu meer demping hebben dan in mijn rekenvoorbeeld, waardoor dat niet zo erg is.

  Ook met goede coax zal die extra 6dB niet zo'n probleem zijn, sterker nog, met een 6-voudige tap komt dit waarschijnlijk prima op zijn pootjes terecht omdat een 6-voudige tap meer demping geeft als een 4-voudige. Had ik even niet meegerekend in het voorbeeld :oops: Ik heb met 4-voudig gerekend ipv de 6-voudige.. my bad :oops:

  Nee in principe na mijn foutje denk ik dat het op zich een prima versterker voor jou situatie is, mijn advies is dan wel om voordat je een versterker aanschaft aansluit om de bekabeling en het splitter materiaal te vervangen voor kwaliteits spullen, heb je meer plezier van je versterker. Waarom geef ik meestal het advies voor een regelbare -> deze is achteraf aan te passen aan een nieuwe/gewijzigde situatie.

  Stel je hebt nu een 4-weg splitter voor 4 tv aansluitingen in het huis, en je verhuist over een jaar naar een huis waar je maar 2 tv aansluitingen hebt en max 5meter coax. Dan zal een 20dB versterker overkill zijn en mogelijk zelfs storingen kunnen geven. Dan kan je hem aanpassen aan de nieuwe situatie, een regelbare versterker mag ook best iets over capaciteit (bv 25 of 30dB max versterking) hebben omdat dit niet erg is omdat je het kan bijregelen aan de situatie en zo dus flexibeler bent.
   
 5. Ik heb nu op de AOP een Tratec doos zitten, zoiets :

  [​IMG]

  Daar zit op TV1 de aansluiting van de TV beneden (signaal OK) en op TV2 zit de aansluiting naar de bouwmarkt-versterker, waarna ik een splitter heb zitten, zoiets :

  [​IMG]

  Daar heb ik mbv. de f-connectoren de coax aangesloten.

  Verhuizen ben ik zeker nog niet van plan, hahaha. Maar wil toch wel zekerheid hebben over dat ik evt. de versterking naar beneden of naar boven kan bijregelen............
   
 6. Je hebt nu Ziggo neem ik aan? Heb je een 1 of 2gats AOP?

  Mooiste situatie is dat bovenstaande ding vergeten (omdat je er een betere versterker wil gaan gebruiken).

  Op een 1-gats AOP van Ziggo kan je een splitter klikken waarmee je het DATA en TV/RADIO signaal van elkaar kan splitsen. Op de data aansluiting sluit je het modem aan. En op de TV/RADIO sluit je de versterker aan (al dan niet met regelbare versterking).

  Op de uitgang van de versterker sluit je bv een 6-voudige multi-tap aan, de langste coax op de uitgang met de minste demping, de daarna langste op de volgende poort met iets minder demping etc. De algehele versterking kan je in geval van regelbare versterker op de versterker afstellen/regelen, in geval van vaste versterking niet een te lichte en niet een te zware kopen.

  20dB zal het bij jou waarschijnlijk prima gaan doen, en als je alles gaat vervangen/aanpassen zou ik die tratec ertussenuit halen, heb je alleen maar extra componenten mee, en het heeft in de toekomstige situatie met versterker geen effect meer.
   
 7. Ja, ik heb Ziggo, alleen geen 3-in-1 ;)

  Ik heb een 1-gats AOP, daarop zou ik dan de GVH20M kunnen aansluiten en daaruit 4 kanten op.

  Ik zie trouwens dat de GVH20M een regelbare versterking (totaal) heeft ?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 21 nov 2008
 8. Nee vanuit het 1-gats AOP eerst naar de Ziggo splitter. Deze heeft 3 uitgangen (radio/tv/data), maar bij de versie die ik iig heb kan het radio/tv filter uitgezet worden waardoor de 2 uitgangen radio/tv gecombineerd en data overblijven.

  Op de data het modem.

  Op de radio/tv de versterker. Op de versterker de multi-tap (splitter). Vanaf de multi-tap naar de plaatsen waar het signaal nodig is. Hier op elke plaats (indien nodig) een WCD om het radio en tv signaal weer te splitsen. Heb je overal het analoge en digitale radio + tv signaal.
   
 9. Ik heb geen Ziggo splitter ?

  Ik heb een AOP, 1 gats, en verder niets van Ziggo. Nogmaals, ik heb geen (kabel)internet......
   
 10. Ah :) Oke, mijn fout, verkeerd begrepen/gelezen... :oops: :oops: :oops:

  Dan inderdaad de versterker op het AOP (1-gats) aansluiten, van versterker naar multi-tap, van multi-tap naar de verschillende kamers, en daar een WCD voor radio/tv.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina