1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Concertzender stopt per 1 januari a.s.

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door martwout, 13 nov 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Bron: Dutchmedia.nl (webblog)

  De Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS, ook bekend als NPO) maakt per 1 januari aankomende een einde aan de uitzendingen van Concertzender. Dit heeft de Concertzender bekend gemaakt. Concertzender bestaat sinds 1982 als zender die zich op serieuze muziek richt.

  Het radiostation kent distributie via de digitale ether (DVB-T via de eigen capaciteit van de Nederlandse Publieke Omroep waarmee het ook voor Digitenne-abonnees toegankelijk is), hernieuwde kabelkapaciteit die gestaag aan het uitbreiden was (o.a. Rekam, UPC Haarlem/Fryslan, Kabel TV Krimpen e.d.) nadat eerder de Raad van Bestuur van de NOS Radio 6 op de landelijke kabelplek van Concertzender plaatste. Ook is de zender via internet beschikbaar, waar ook 12 themakanalen van Concertzender worden uitgezonden waaronder een ’surround’ kanaal dat ook via de kabel wordt aangeboden.

  Volgens Concertzender is een ‘zender die zich richt op de serieuze muziek niet langer welkom’. Concertzender stelt dat Ruurd Bierman van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep en voorzitter van Stichting Concertzender, deze niet ‘meer vindt passen in het bestel van de publieke omroep waar toegankelijkheid en herkenbaarheid tegenwoordig zo in de smaak zijn’ en waar ‘vooral om luistercijfers’ gestreden wordt.

  Concertzender stelt ‘zijn taak als muziekzender voor en door het muziekleven nog lang te kunnen voortzetten. Desnoods zonder financiering van de NPO, hoewel de radiozender een publieke zender bij uitstek is.’ Volgende maand viert de zender haar zilveren jubileum. D66 uitte onlangs haar zorgen over de toekomst van Concertzender en stelde daar kamervragen over.

  De Raad van Bestuur van de NOS meldt in een eigen persbericht het voornemen te hebben de ‘programmatische taken over te hevelen naar de individuele publieke omroepen’. Als reden wordt de nieuwe mediawet opgevoerd waarin het onderscheid tussen hoofd-en neventaken komt te vervallen en waarmee volgens de Raad van Bestuur van de NOS ‘de huidige constructie met een aparte stichting Concertzender hierdoor haar bestaansrecht verliest’. De financiering aan Concertzender (circa een half miljoen euro) zal naar de omroepverenigingen gaan die volgens de NOS-Raad van Bestuur deze taken over zouden nemen. Eerder dit jaar deed de Raad van Bestuur van de NOS een aanvraag bij minister Plasterk (PvdA) van OCW om drie nieuwe themakanalen radio digitaal via de kabel te kunnen bieden. Voor deze drie themakanalen die rondom Radio 4 en Radio 6 worden gepositioneerd en dat merk zouden verkrijgen, is nog geen toestemming verleend door de minister die daar voor eind dit jaar over zegt te beslissen. De stellingname dat door het vervallen van het onderscheid hoofdtaken en neventaken het ‘niet langer doelmatig en doeltreffend een aparte constructie voor de verspreiding van programma-aanbod van de Concertzender in stand te houden’ is een opvallende. Dezelfde Raad van Bestuur laat FunX als ‘buiten’ Hilversum geplaatste zender als landelijke zender (via de Stichting Colorful Radio) wel voortbestaan en geeft daar jaarlijks een hogere bijdrage aan (voor 2009 2 miljoen euro). De Raad van Bestuur van de NOS was niet bereikbaar voor commentaar.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina