1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

alphaCrypt classic CI module 3.16

Discussie in 'Digitale TV - DVB-C en CI+' gestart door ajaxmen, 18 okt 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Naar mijn verwachting wel ja.
   
 2. Weet dat het niet alleen software is, maar had een beetje de hoop dat een CI tunerkaartje makkelijk omgewisseld zou kunnen worden naar een CI+ kaartje.

  Maar zal idd wel weer ijdele hoop zijn.

  Heb alleen ook erg weinig zin om te wachten met een nieuwe TV te kopen tot dat Ziggo op een nog ongespecificeerd toekomstig tijdstip dat ongetwijfeld ook wel weer drie keer uitgesteld zal gaan worden met de CAMs komt.
   
 3. Hangt er van af hoe Ziggo de CI+ gaat gebruiken. Kanalen kunnen extra beschermd worden, zodat een CI+ CAM alleen in een CI+ Host (TV/decoder) werkt. Maar voor kanalen waarvoor die extra bescherming niet gebruikt wordt kan een CI+ CAM als gewone CI -kaart werken. Vraag is alleen welke zenders eisen dat extra beveiliging aan staat, en of Ziggo de extra beveiliging ook op gewone kanalen gaat activeren.

  Het zou dus kunnen dat alleen voor HDTV kanalen de kopieerbescherming aan gaat. Die zouden dan niet op een TV met standaard CI-slot te bekijken zijn, maar de SD kanalen dan wel.

  Zie ook hier.
   
 4. iDTV : Welke televisies ondersteunen CI+

  Beste gasten,

  Even met mijn huidige kennis een update van zaken geven.

  Het grote verschil tussen CI en CI+ is dat er een beveiligd communicatiekanaal kan opgezet worden tussen de decoder module en de beeldverwerkingschip van de televisie (monitor). Deze chips hebben het kenmerk dat ze CA embedded ondersteuning geven.

  Waar het dus op neerkomt is dat de CI module de chip "herkent" als een trusted authority. Deze structuur is het laatste laagje wat momenteel nog ontbreekt aan de CI+ architectuur. Hier wordt hard aan gewerkt, en is momenteel in de laatste fase van ontwikkeling.

  De beste omschrijving die ik tegenkwam van CI+ is de analogie van wat HDCP voor HDMI is, maar dan voor DVB.

  Om deze standaard voor de markt te ontwikkelen hebben grote consumentenorganisaties zoals Samsung, Philips, Sony en Panasonic besloten een CI+ forum te starten omdat het DVB forum niet snel genoeg meeging met de markt. Gezien het simpele feit dat CI+ 1.00 begin dit jaar in januari is gedeponeerd en vastgelegd, kan men er vanuit gaan dat momenteel in televisies waarin een CI slot zitten, hoogstwaarschijnlijk ook een CI+ compatible beeldverwerkingschip. Het belangrijkste is dat de architectuur van deze chip het handshaken met de CI module ondersteunt.

  Als men kijkt naar de leden van het CI+ forum, ziet men dat Neotion de drijvende kracht is achter deze belangrijke CI+ compatible chips. Zij hebben verschillende beeldverwerkingchips gemaakt voor zowel MPEG 1, 2 en 4. De NP 5 HD (http://www.neotion.com/products/datas/np5_series_flyers.pdf) is de huidige meest geavanceerde generatie. Deze heeft als features dat het ook hardcoded .264 kan decoderen. Wel belangrijk voor de toekomst, mocht bijv. ziggo gaan uitzenden op MPEG4. (als ze dat al niet doen).

  Dan komt dus nu de grote hamvraag !!

  Heeft mijn televisie zo'n CI+ compatible beeldverwerkingschip in zich...?

  Persoonlijk standpunt :
  Gezien het CI+ forum al een tijdje er is (mei 2007 opgericht?), en daarbij input hebben gekregen van alle grote televisieproducenten, lijkt het me aannemelijk dat momenteel alle huidige lcd televisies uitgerust zijn met beelverwerkingchips die CA embedded ondersteunen. Reden hiervoor is dat CI+ zich voor 99,9 procent afspeelt op het softwarevlak. Niet onmogelijk is het dan ook dat huidige CI modules geupgrade kunnen worden naar CI+. Echter denk ik niet dat elke producent van CI modules dit meteen doen, omdat het voorwaar geen sinecure is om CI+ werkend te krijgen op de huidige hardware.

  Voor wat betreft de overweging die dient meegenomen te worden bij de aanschaf van een nieuwe lcd televisie wanneer men absoluut geen extra afstandsbediening willen (ergo een STB) :

  - DVB-C blijft toegankelijk met bijv. Alphacrypt wanneer Mascom de modulesoftware update als ziggo overgaat op CI+. Dit puur vanwege het feit dat CI+ van origine ontworpen is om 100% backwards compatible te zijn met CI. Echter zullen de extra features (pay tv, iptv, toepassing broadcast flag,etc.) die gelieerd zijn aan CI+, het niet doen. Wel zullen de normale DTV (HD) kanalen het blijven doen als ziggo daar geen restricties op legt.
  - een door Ziggo uitgegeven CI+ module (hoogstwaarschijnlijk van Neotion), zal in combinatie met een televisie die een CA embedded beeldverwerkingschip heeft, alle mogelijke features ondersteunen

  Tot slot nog even dit. Het lijkt erop dat Neotion vooruitloopt op de zaken. Met het oog op overgang naar de onder andere door hun opgezette CI+ standaard ben ik een zeer, zeer interessant product tegengekomen in hun assortiment. Het gekke is dat het direct tegen de principes van CI+ ingaat, en derhalve dus vreemd dat ze het maken. Het gaat hier om een CI+ module die decodeert, maar daarnaast ook nog de mogelijkheid biedt om alles op een sd card op te slaan. Het is dus ook een PVR. Het mooie daarvan is dat ze de beeldverwerking in de CI module zelf laten gebeuren met een van hun eigen beeldverwerkingschips (wrsch NP 5 HD). Hierbij wordt dus het gehele CA embedded gedeelte (het handshaken met de beeldverwerkingschip in de televisie zelf) geheel overgeslagen.

  Hier een link :
  http://www.neotion.com/products/pocket_recorder.htm

  Al met al hoop ik dat ik voor iedereen nu wat meer licht op de zaak heb kunnen scheppen. Wellicht dat Anoniem mij her en der nog kan verbeteren en aanvullen met de info die wij nu belangrijk vinden !!! (bijv. Welke televisies ondersteunen CI+ in hun hardware...?)

  Groet Wouter.
   
 5. fijn " anoniem" want het geld brand in mn pocket, en wil een nieuwe tv kopen.
  ik wacht geduldig af.

  alles komt goed.


  berrie
   
 6. Update :

  Beste Gasten ,

  Zondag dus een Philips 52pfl9703H besteld.
  Met mijn zorgen over de introductie van CI+ door Ziggo toch maar even gebeld met de consumentenlijn van Philips met de volgende vragen :

  [ik]
  Volgend jaar wil Ziggo CI+ gaan invoeren voor digitale kabeltelevisie. Ik heb momenteel een 52pfl9703H in bestelling staan. Deze televisie heb ik gekozen omdat het momenteel mogelijk is om met een Alphacrypt CAM module en de Smartcard zonder toevoeging van een STB digitale televisie te kunnen kijken. Mijn vraag is dan ook of deze televisie bij de introductie van CI+ in staat zal zijn om met een door Ziggo geleverde CAM zonder extra STB televisie te kunnen blijven kijken. Ook dus naar Pay TV etc.

  [operator]
  Ik ga het voor u uitzoeken meneer, blijft u aan de lijn....


  [4 minuten later]
  Nou meneer, ik heb het nagevraagd bij onze technische afdeling. Bij introductie van CI+ door Ziggo, zal er slechts een firmware upgrade aangeboden worden voor uw televisie waardoor deze overweg zal kunnen met de CI+ standaard. Wel zal hoogstwaarschijnlijk uw Alphacrypt CAM niet meer werken, tenzij de leverancier een geschikte update aanbied.

  [ik]
  Dank voor de info
  -------------------------------------------------------------------

  Ik ben dus een 'happy camper'. Mijn vermoedens werden dus bevestigd.

  Gisteren heb ik ook nog de draft versie van de CI+ standaard vluchtig doorgenomen en zie ik her en der aanwijzingen (HS9 bijvoorbeeld) dat hoogstwaarschijnlijk vele televisies die uitgerust zijn met DVB-C (CI) na een firmware upgrade zonder problemen kunnen werken met DVB-CI (CI+)
  Dit is ook iets wat in de draft vermeld wordt (100% backwards compatible, alleen zijn CI+ specificaties zoals PAy tv niet mogelijk op een CI) Heb je dus een andere CAM zoals Alphacrypt, dan zal het alleen er vanaf hangen of deze producent (MasCom) een trusted authority gaat worden in deze nieuwe standaard. Anders zullen we met een CAM module van Ziggo moeten gaan werken.

  Misschien heeft onze anoniem nog wat correcties en aanvullingen...
  Hier de link naar de draft specificatie (interessante materie!)
  http://www.skydigita.com/Img/DownFile/CI+_0_80_2.pdf

  Tot zover maar weer....
   
 7. Woutje76

  Klopt het dat de 52pfl9703H nog niet op de Nederlandse website van Philips staat ?
   
 8. Goed nieuws! Maar je hebt het zeker niet zwart op wit met garantie?

  De eerste TV leverancier die mij zwart op wit garandeerd dat ze blijvend Ziggo ondersteunen heeft er nml in mij een klant bij (OK, als ik heel eerlijk ben: mits die fabrikant Sony, Philips of wellicht nog Loewe/Pioneer heet. Ben persoonlijk absoluut geen Samsung, LG of JVC liefhebber).
   
 9. @menno :

  De D versie is alom verkrijgbaar in Nederland. De H versie (MET DVB-C ingebouwd(/geactiveerd?)) zou je via het internet moeten bestellen, bijvoorbeeld bij Jewaro.nl of Mokio.nl . Zij halen ze uit la douce france.
   
 10. Nee, heb het niet op papier.
  Maar is er veel reden voor hun om erover te liegen?

  Laat ik het zo stellen, het heeft voor philips niet zoveel voeten in de aarde.
  Het gaat hier om een firmware upgrade....

  BTW Ik vroeg het twee keer aan die helpdeskmedewerker en hij zei dat hij direct in contact was geweest met de verantwoordelijke productafdeling. Lijkt me geen onzin dus....
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina