1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Uitrol grote kabelupgrade Ziggo in startblokken

Discussie in 'Internet - Algemeen' gestart door vinnie-terranova, 11 aug 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ziggo en UPC naderen stroomversnelling


  Nederlands grootste kabelaanbieders, Ziggo en UPC, staan in de startblokken voor de uitrol van Eurodocsis 3.0: een grote netwerkupgrade die veel sneller kabelinternet mogelijk maakt. Veldtests die UPC uitvoerde, zijn goed verlopen. Het bedrijf richt nu de blik op uitbreiding naar gebieden waar glasvezel tot in huis (FttH) wordt aangelegd. Ziggo start na oktober met de uitrol, regio voor regio.

  In theorie zijn met Eurodocsis 3.0 snelheden van ruim 200 Mbps of hoger mogelijk via de coaxkabel. In praktijk is 120 Mbps down haalbaar, zo bewees UPC in september vorig jaar bij tests in de Amsterdamse wijk Ijburg. Dit maakt van de kabel een geduchte concurrent van het snelle glasvezel tot aan de woning (FttH).

  Miljoen huizen
  UPC heeft zijn veldtests met Eurodocsis 3.0 inmiddels uitgebreid naar twee gemeenten. "We hebben nu een paar honderd boxen in het veld en het goede nieuws is dat we helemaal geen [ernstige] technische problemen hebben ondervonden", zei Gene Musselman, operationeel directeur van UPC Broadband, vorige week week tijdens een toelichting op de kwartaalresultaten van UPC's moederbedrijf Liberty Global.

  Het plan is nu om de technologie verder uit te rollen. Dat zal eerst gebeuren in de gebieden waar UPC concurrentie krijgt van snelle verbindingen via FttH, vertelde Musselman. De kabelaar streeft er voor dit jaar naar om Eurodocsis 3.0 leveringsgereed te krijgen voor vierhonderd tot een miljoen "homes passed", zoals dat in jargon heet.
  Megasnelheden
  "We bereiden ons voor op commerciële uitrol in het derde kwartaal, waarbij megasnelle producten zullen zijn. Dat betekent aanvankelijk 60 tot 120 megabits, een revolutionaire stap in datasnelheden", aldus de topman. In eerste instantie doet de huidige generatie kabelmodems dienst; later in 2009 krijgt UPC de beschikking over geavanceerder materiaal.
  Afhankelijk van de concurrentie zal UPC in 2009 vervolgens de verdere uitrol van Eurodocsis 3.0 in Nederland versnellen, zei Musselman. Hij verwacht dat tegen het eind van 2009 een groot deel van UPC's netwerk en systeem klaar zal zijn voor Eurodocsis 3.0, in alle markten waar het bedrijf opereert. "Of we dan de hogere 'mega-type' snelheden in al die markten introduceren, zal natuurlijk afhangen van de concurrentie."

  ZIGGO:

  Ziggo maakt momenteel het netwerk technisch gereed voor Eurodocsis 3.0. Het bedrijf wil eerst de samenvoeging van fusiepartners Casema, Multikabel en @Home administratief helemaal in orde hebben voordat het start met de werkelijke uitrol van de technologie.
  Zoals woordvoerder Gradus Vos in mei al zei, is het Ziggo's bedoeling om dit jaar nog internet te bieden met een snelheid van 30 of 40 Mbps en wellicht meer. Medio volgend jaar moet dan internet met een snelheid van 100 Mbps (of meer) over de coaxkabel mogelijk zijn.
  Dichtbevolkte regio's
  Vos kan nog niet zeggen in welke gebieden Ziggo start met de uitrol. De kabelaar zegt geen rekening te houden met gebieden waar FttH wordt aangelegd. Het bedrijf heeft daar in zijn verzorgingsgebied amper last van en beschouwt het ook niet als een gevaarlijke concurrent. "We kijken eerder naar zaken als dichtbevolktheid."
  De uitrol zal regio na regio gebeuren, zegt hij. Ten eerste om fouten tijdig te signaleren en op te lossen, ten tweede om de omschakeling te kunnen behappen. "Ik moet er niet aan denken dat 1,5 miljoen klanten ineens sneller internet zouden willen", illustreert Vos. Ook moeten er geschikte modems komen voor de huishoudens die voor veel hogere uploadsnelheden kiezen.

  Competitieve prijzen
  Volgens Mike Fries, topman van UPC’s moederbedrijf Liberty Global, kan de Nederlandse kabelaar dankzij Eurodocsis 3.0 pas blijven houden met de trends. "Er is een groei van bandbreedteconsumptie overal ter wereld, maar vooral in Europa. Meer nog dan in de Verenigde State staan we voor een voldongen feit. Je doet mee of niet en wij denken dat we voorop kunnen lopen met dit type product."

  Hij verwacht dat UPC met Eurodocsis 3.0 de klanten zal aantrekken naar "de hogere regionen, tegen competitieve prijzen op een manier waarop onze concurrenten dat zeker niet kunnen." Als hij gelijk krijgt, kan KPN de borst natmaken
  © van dit artikel liggen bij zdnet.nl/Janneke Scheepers 2008
   
 2. Das mooi zolang ze maar beginnen in het oud multikabel gebied:P. Dan kunnen we zo snel mogelijk van de betere snelheden genieten:P.
   
 3. Hmm, dit doet hopen.

  En omdat het Casema gebied rond Den Haag en Utrecht ook als eerste aan de beurt was met Interactieve TV, geeft dat hoop dat daar het netwerk al het verste is en ze het eerste daar gaan beginnen :wink:

  Anyway: Utrecht is volgens mij één van de weinige gebieden waar Ziggo wel concurrentie van glasvezel heeft, dus ook dat is een extra argument...

  Kom maar op met die 100 megabit, liefst synchroon natuurlijk.
   
 4. Symmetrisch zullen ze toch niet aanbieden.
   
 5. Ach, je hebt hoogstwaarschijnlijk gelijk, maar hopen mag toch? En ze zullen toch iets moeten doen met het oog op concurrentie op de kabel straks.
   
 6. Die concurrentie op de kabel is alleen op televisie en niet voor internet en telefonie. Daarnaast is upload iets wat het overgrote deel van de klanten niet zo heel veel benut aangezien niet iedereen games host en/of servers draait.
   
 7. De Opta heeft er al op gehint dat het ook andere partijen dan KPN en de huidige kabelexploitanten mogelijk moet worden volwaardige Triple Play aan te bieden. Dat kan alleen als concurrenten ook voor internet en telefonie op de kabel mogen.
  Gestart wordt idd met alleen TV, maar denk dat de rest snel volgt.

  En wat die upload betreft: hoge upload is niet alleen voor games/servers van belang. Vanwege hoe het IP protocol werkt wordt je download afgeremd als de verhouding down/up te scheef is. Kortom: een verbinding 100 down/2 up is op papier leuk, maar in de praktijk haal je dan met IP de 100 megabit nooit. Weet het niet precies, maar de up moet denk ik al, eerder richting de 20 liggen wil je de down halen.
  Vraag me niet naar de techniek en theorie, dat kunnen anderen vast veel beter uitleggen dan ik.
   
 8. Met die triple play doelde ze op het leveren van diensten in een tripleplay via alle twee de infrastructuren dus bv. telefonie en internet via de telefoon aansluiting en tv via de kabel. Ik heb niet gezegd dat de upload niet omhoog zal gaan alleen dat ze het niet symmetrisch aanzullen bieden.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina