1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Opta grijpt in op kabelmarkt

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door hvanbeek, 5 aug 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Elektriciteit en gas worden ingekocht door de Energiebedrijven en versturen dit over Gas-en elektriciteit netwerk. Op basis van de inkoop wordt de kostprijs doorbelast aan de consument.

  Het netwerk kent geen capaciteit probleem. Gas=Gas en Stroom=Stroom.

  Je zit met de buren op één netwerk, de één klant van Nuon en de ander weer van Eneco. Maar door wie is nu het gas op het netwerk gezet?

  Voor het kabelsignaal is dit denk ik ingewikkelder, dan een vergelijking te maken met elektriciteit en gas. Of er moet op 1 januari in Nederland ineens overal glasvezel liggen onder grond. Dan zou het mogelijk kunnen zijn.
   
 2. Idd denk ik dat het grote voordeel voor het digitale pakket idd keus, aanbod en flexibiliteit zullen zijn, niet zozeer prijs. Ik wil ook best meer betalen als ik daar iets voor terug krijg.

  Uiteraard geld dat niet voor iedereen, ik denk ook dat de prijzenslag zal gaan plaatsvinden in het resellen van het analoge pakket, iets wat YouCa al aangekondigt heeft. De mensen die gevoelig zijn voor prijs en waar Digitenne dus de concurrentie nu is (en dat is een groot deel van de markt), zullen hier gevoelig voor zijn.

  Vwb schotel: schotelcapaciteit is ook schaars, zeker vwb HDTV kanalen. Ja je hebt bij schotel honderden kanalen, maar zit niet zozeer te wachten op Rusland 3. Wel op bv SciFi HD of zo.
  Daarnaast is een schotel bij mijn vriendin een absolute no go en dat geld voor veel mensen.
  Daarom is nu satelliet voor de meeste mensen geen echte concurrent.
  En dan heb ik het er nog niet eens over dat internet en telefonie via satelliet duur en/of traag en/of bewerkelijk is.
   
 3. Hangt er van af wat de plannen zijn.

  Analoge pakketten kun je gewoon resellen. Dat wil YouCa gaan doen. Het signaal blijft dan exact hetzelfde met exact hetzelfde aanbod, alleen betaal je dan aan YouCa ipv Ziggo en kennelijk kan dat dan goedkoper zijn.

  Digitale pakketten kun je in principe het zelfde mee doen. Dan blijven aanbod en mogelijkheden hetzelfde en vind alleen concurrentie op prijs plaats. Ziggo levert dan de streams, alleen de betaling kan dan via anderen lopen.

  Wat ook kan is dat andere partijen bandbreedte gaan opeisen. Dan wordt het idd ingewikkelder, maar niet onmogelijk. In de VS gebeurt dit al jaren: meestal kun je daar in de grote steden allang kiezen tussen twee of drie kabelaars, een glasvezel aanbieder en satelliet aanbieders. Alleen vergt dat idd investeringen in het netwerk om te voorkomen dat het aanbod omlaag gaat ipv omhoog.
  En op het KPN netwerk met ADSL gebeurt het nu niet anders.
   
 4. Dat van YouCa had ik ook gelezen, vandaar mijn vragen aan Digitaletelivisie verder terug in dit draadje.

  Zoals ik de berichten begrepen heb kan YouCa het signaal kopen van Canal Digitaal, en aanbieden als analoog via de kabel, zoals het er nu voorstaat.
  Alleen kan men qua analoge en digitale bandbreedte elkaar weer in de weg gaan zitten.
  Ik ben benieuwd hoe dit af gaat lopen.

  (of krijg ik nu een zonnesteek?) :wink:
   
 5. Nee, voor analoog verandert er niets aan het signaal, en het komt zeker niet van Canal Digitaal. YouCa moet Ziggo gaan betalen voor signalen en gebruik van infrastructuur, etc. De prijs die Ziggo daarvoor mag vragen moet geregeld gaan worden door de OPTA. Dat wordt nog een leuk gesteggel over wat een redelijke prijs is.

  Daarnaast moet YouCa met alle zenders die analoog op de kabel zitten de rechten zien te regelen. Dus ook daarvoor moet ze betalen.
   
 6. NRC schrijft: Kabel open voor concurrentie

  Een bericht uit de NRC van vanmiddag (6 augustus 2008)
  Kabel gaat open voor concurrenten

  Kabelkijker mag straks kiezen welke aanbieder de televisiezenders gaat leveren.

  Eind 2009 kunnen alle kabelkijkers kiezen bij wie ze hun tv-pakket bestellen. Ziggo en UPC moeten hun netwerken dan opengesteld hebben voor de concurrent, vindt de Opta..

  Door onze redacteur Marc Hijink

  Vergeleken met het speuren naar goedkope internetproviders of een voordelige belbundel is het uitkiezen van een abonnement op kabeltelevisie in Nederland nog een peuleschil: er is simpelweg geen keuze.
  Wie tv wil kijken via de kabel kan in de meeste gevallen terecht bij óf Ziggo óf UPC.
  Daar zal volgens de Opta, de toezichthouder op de telecommarkt, snel een einde aan komen.

  In een analyse van de Nederlandse omroepmarkt, die vanmorgen werd gepubliceerd, krijgen Ziggo en UPC te horen dat ze andere partijen op hun netwerken moeten toelaten.
  Zo kan bijvoorbeeld Tele2 straks een analoog tv-pakket gaan aanbieden aan klanten van UPC en Ziggo.
  Ook mogen andere aanbieders digitale pluspakketten verkopen via de kabel. 40 procent van Nederland kijkt nu naar digitale tv, volgens het Opta-rapport.

  De Opta vindt dat de kabelaars, hoewel er concurrentie is van Digitenne en satellietaanbieder Canal Digitaal, nog steeds een te groot marktaandeel hebben: 81 procent.
  Om de concurrentie te bevorderen moeten ze hun infrastructuur openstellen.
  Dat levert volgens de marktanalyse lagere prijzen op voor de tv-kijker en, zo hoopt de Opta, het dwingt de kabelaars om te blijven innoveren.

  De kabelaars zijn niet blij met de Opta-plannen, maar bereiden zich voor op de toekomstige situatie.
  Technische beperkingen om de netwerken open te stellen voor derden zijn er wel, maar die zijn op te lossen, zegt een woordvoerder van Ziggo. „Het is meer een kwestie van geld.”
  Ziggo en UPC zijn van mening dat de concurrentie zich vooral afspeelt tussen de verschillende infrastructuren.
  Ze verwijzen naar de felle concurrentiestrijd tussen adsl en kabelinternet, waardoor Nederland nu de snelste en voordeligste breedbandverbindingen ter wereld biedt.

  Volgens de Opta is de concurrentie tussen slechts twee partijen op de kabel niet voldoende.
  „Uit voorbeelden in de Verenigde Staten blijkt dat de prijzen dan kunnen stijgen”, zegt een woordvoerster van de Opta.
  Opvallend is dat de kabelaars aartsconcurrent KPN geen toegang hoeven te geven tot de kabel.
  Volgens de Opta zou dat KPN ervan kunnen weerhouden om zelf actief te bouwen aan een glasvezelnetwerk dat geschikt is voor de doorgifte van televisie.

  Volgens expert Dick van Schooneveld van accountant KPMG is het niet verrassend dat de kabelnetwerken uiteindelijk hun netwerken moeten openstellen.
  „Het is een logische vervolgstap op het openstellen van adsl- en telefoonlijnen van KPN.
  De tv-kijker heeft als voordeel dat de prijzen zullen dalen en dat de diensten beter worden.”

  Daar staat tegenover dat kabelkijkers weer moeten gaan uitpuzzelen welke aanbieder het beste en voordeligste tv-pakket levert.
  Van Schooneveld: „De markt wordt er straks minder transparant op.” Volgens Van Schooneveld heeft de Nederlandse kabelkijker het nog niet zo slecht: „We betalen hier relatief weinig geld voor een prima tv-pakket.”

  De prijsdalingen zullen volgens hem vermoedelijk niet erg groot zijn.
  De kabelmaatschappijen hebben tot september de tijd om te reageren op de voorgestelde richtlijnen van de Opta.
  Daarna moet het voorstel nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.
   
 7. Ik ben benieuwd hoe Youca het wilt regelen dat ze een ander analoge pakket aan willen bieden als bv ziggo. Daar is het analoge netwerk niet op in gericht je kan niet zoals bij digitale tv bepalen wat welke gebruikers mag zien zo werkt analoge tv simpelweg niet.

  Ik zie het daarnaast nog niet zo snel gebeuren en al helemaal niet als iets positiefs. Veel goedkoper zal het niet worden, hoe wil je goedkoper zijn als de net beheerder zonder in het aanbod te snijden? Daarnaast naast snap ik de statement van de opta niet echt dat tv abbo zo duur is terwijl 2 jaar terug die prijs (die toen bijna exact hetzelfde was) nog als redelijk goed werd gezien.
   
 8. maar hoe zit het dan met het probleem als je geen tv/radio afneemt bij Ziggo dan kan je ook geen internet bij Ziggo afnemen??
   

 9. 1. Is dat een probleem?
  2. heeft volgens mij niet echt met deze topic te maken.
  3. Dit kan niet omdat als je internet wilt afnemen, ziggo een poort open moeten hebben staan die ook tv doorgeeft daarom is het vereist om ook een tv abbo af te nemen.
   
 10. Dit heeft te maken dat Ziggo of UPC het als extra aanbieden aan de klant
  dit zal pas veranderen als het analoge signaal eraf gaat denk ik
  omdat dit signaal er op staat als je dus aangesloten word
  en ik denk dat het ook een beetje comercieel is want er zijn mogelijkheden om het analoog te filteren.
  denk wel dat er in de toekomst gaat veranderen
  dit probleem had je eerst ook bij de kpn en is er nu ook niet meer dat je vastrecht moest betalen voor het lijntje
  maar het zal een beste stijd worden en ben ook benieuwd wat er uitkomt
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 6 aug 2008
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina