1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Opta grijpt in op kabelmarkt

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door hvanbeek, 5 aug 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Opta en UPC/Ziggo

  Nu.nl 5/8/2008:

  http://www.nu.nl/news/1688657/50/Opta_grijpt_in_op_kabelmarkt.html

  Aantal quotes:

  Telecomtoezichthouder Opta wil maatregelen nemen om de concurrentie op de markt voor analoge televisie te bevorderen. Daartoe heeft Opta de twee grootste kabelmaatschappijen van Nederland, UPC en Ziggo, verplichtingen opgelegd. Dat staat in het dinsdag uitgebrachte ontwerpbesluit Omroep van de waakhond.

  Verder zijn UPC en Ziggo verplicht om de analoge kabelaansluiting administratief door te verkopen aan andere bedrijven. Dit betekent dat een consument voor zijn analoge kabelabonnement of voor een digitaal pakket via de kabel volledig kan overstappen naar een zogeheten alternatieve aanbieder. Ziggo en UPC, hebben volgens Opta 81 procent van de omroepmarkt in handen. Hier zouden de laatste tijd weinig verschuivingen in zijn opgetreden. Opta verwacht dat het besluit vanaf 1 januari van kracht wordt. De betrokken partijen hebben tot 29 september de tijd om op de voorstellen van de toezichthouder te reageren. Ook moet de Europese Commissie nog toestemming verlenen.

  Leesvoer van de Opta vind je via:
  http://www.opta.nl/asp/publicaties/document.asp?id=2680
  http://www.opta.nl/asp/publicaties/document.asp?id=2679
  http://www.opta.nl/asp/publicaties/document.asp?id=2678

  Mod : Artikel gecorrigeerd met "weggevallen" passage.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 5 aug 2008

 2. Ben heel benieuwd hoe de Opta dit voor analoge TV bedacht heeft... Dit is technisch vrijwel onmogelijk. Voor digitale TV kan het wel maar moet er een hoop geregeld worden. Dat gaat nooit voor 1 januari lukken.
   
 3. Volgens mij moet dat geen probleem zijn want voor elektriciteit en gas kan dat toch ook?
   
 4. Het analoge mag juist niet door derden worden aangeboden.

  quote:
  Meer concreet: KPN mag in beginsel geen gebruik maken van de wederverkoop van de analoge TV-aansluiting, net zoals UPC en Ziggo geen telefoniediensten mogen aanbieden over het netwerk van KPN.
  bron
   
 5. Analoog mag wel door anderen worden aangeboden, alleen niet door KPN omdat die al een eigen netwerk heeft.

  Wie analoog wil aanbieden kan dan alleen hetzelfde pakket aanbieden dat het kabelbedrijf zelf aanbiedt. (wederverkoop, zoals tele2 ook wederverkoper is van het digitenne-aanbod). Het is dus hetzelfde signaal, je betaalt alleen aan een ander.
   
 6. Dus als ik het goed begrijp kan straks canal digital zijn aanbod analoog aan gaan bieden via de kabel.
  Of kpn bied via een dochter bedrijf diensten aan op de kabel, hetnet bijvoorbeeld.
  Afijn het zal een zooitje worden, alhoewel concurrentie niet slecht is, zekers niet als het abbonementsgeld voor dat analoge gedeelte er mettertijd afkan, zoals nu de aanbieder van internet, op de telefoonlijn, de abbonementskosten voor hun rekenig nemen.

  Ik las ooit ergens dat 1 analoge zender de ruimte inneemt van ongeveer 4 digitale zenders? Klopt die stelling?
   
 7. Nee. Canal digitaal kan niet zijn eigen aanbod analoog op de kabel zetten. Enige wat ze zouden kunnen doen is het al bestaande signaal kunnen verkopen. En KPN mag de kabel helemaal niet op omdat ze een eigen netwerk hebben. Er verandert dus helemaal niets aan de aangeboden analoge zenders, alleen iemand anders gaat de rekening sturen.

  Afhankelijk van de kwaliteit (bitrate) van de digitale zenders kunnen er ongeveer 5 tot 8 zenders op de plek van een analoge zender. Of 2 HDTV zenders en dan nog een enkel SD-kanaal.
   
 8. Ben hier persoonlijk erg blij mee.

  Had het nog beter gevonden als de Opta gelijk wat aan de verplichte koppelverkoop van decoders had gedaan, maar hoop nu zo dat er een aanbieder opstaat die digitale kabel aanbied zonder interactief geneuzel maar wel de mogelijkheid HDTV met elke standaard DVB-C ontvanger met CAM module te gebruiken zodat je volop van geïntegreerde ontvangers in TVs en insteekkaarten in PCs kan werken.

  Ik zou meteen naar zo'n aanbieder overstappen, zelfs als die tot zeg 30 euro per maand duurder zou zijn.

  Natuurlijk zou het nog beter zijn als Ziggo onder druk van (mogelijke) concurrenten deze stap zelf zou zetten, niet overstappen is natuurlijk een stuk minder moeite.

  Erg benieuwd wat UPC en Ziggo hiermee gaan doen. Hopelijk het juiste: zelf hun aanbod verbeteren ipv het toelaten van concurrenten eindeloos traineren.
   
 9. Dit zou wel inhouden dat upc/ziggo niet meer zomaar zenders kunnen verwijderen/veranderen.

  Men zal nu dus goed moeten gaan nadenken over wat men wel op de kabel zet en wat niet. Zou bv cbees dan in eens verdwenen zijn....
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina