1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

signaalsterkte

Discussie in 'Samsung DCB-H360R (HDTV)' gestart door Joop558, 31 jul 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Wat moet de minimale signaalsterkte zijn voor een goede ontvangst digitale signalen?

  Bij zitten ze tussen 76 en 78%.

  Bij een collega zitten ze allemaal op 100%

  Vanaf de doos gebruik ik zeer goede kabel (coax12) en zeer goede IEC connectoren (haaks metaal Hirschmann).
  Alles nieuw.

  De kabel na ons huis is al 26 jaar oud.
   
 2. De signaalsterkte getallen op digitale ontvangers zeggen niet heel veel. Het is een relatief getal en zegt niets over de kwaliteit. Het enige getal wat echt belangrijk is, is de BER. Ik heb zelf hier veel zenders rond de 12 procent sterkte met een prima beeld. Hoger dan 20% is geen enkele zender. Met een andere ontvanger zie ik dan weer hogere/andere getallen. Zo lang de BER nul blijft heb je geen problemen.
   
 3. Zelf heb ik al een tijdje digitale TV van Multikabel --> Ziggo. Momenteel is mijn decoder DCB-H360R defect, zoals je wellicht hebt gelezen (lever hem morgen ter reparatie aan).

  Bij mij is de signaalsterkte varierend tussen 70 en 80 en het beeld is bij mij perfect. Ik lees soms inderdaad dat mensen 100% sterkte hebben, maar dat heb ik in idergeval nooit gehaald.

  En mijn BER is altijd op 00000 !!

  Rican_248
   
 4. De signaalsterkte is niet gecalibreerd. Twee dezelfde ontvangers kunnen dus geheel verschillende waarden geven.

  De enige bruikbare functie van dit getal is het vergelijken van zenders onderling op dezelfde ontvanger.
   
 5. Dat snap ik dan niet, welke waarde heeft die functie dan nog als het ook tussen decoders van het zelfde merk en type steeds verschillend is.
  Hoe betrouwbaar is dan de BER?
   
 6. geen, je kunt er alleen aan zien dat je 'iets' ontvangt, maar dat kun je op een andere manier ook. Of het goed of slecht is kun je er niet uit beslissen.

  Dat is een simpele teller, Bit Error Rate is de verhouding tussen goed ontvangen bits en foute bits. Het is het aantal foute bits per miljoen ontvangen bits (vandaar die E-6 die je erbij ziet staan: tot-de-macht-min-6) Dus als je een BER van 10 hebt, krijg je 10 foute bits per miljoen ontvangen bits. Op zich zegt dat niet zoveel, want het hangt er ook vanaf waar die fouten optreden wat het effect is. Zitten er veel op een kluitje of af en toe eentje geeft een ander verschijnsel. Maar feit blijft dat bij een goede ontvangst er geen bitfouten op mogen treden en het getal dus op nul moet blijven. Is het meer dan nul dan is er iets mis. Loopt het in de honderden dan is het echt heel slecht, zit het rond de 10 is er soms nog wel te kijken.
   
 7. BER niet verwarren met de signaalsterkte. Als de BER 00000 is dan is het signaal goed.
   
 8. Ik heb net mijn decoder ingeleverd voor reparatie. Ik heb gelijk even navraag gedaan over de juiste aansluitingen en bekabeling voor optimaal beeld. Door de TV speciaalzaak is het volgende geadviseerd (en heb dan ook maar aangeschaft):

  - Splitter Hirschmann VFC 0421 (in verband met TV boven en digitaal)
  - Connector Hirschmann KOKWI 3 (tbv kabel vanaf beginpunt tot splitter)
  - Coaxkabel Hirschmann KOKA 799 Digital S 04/08

  Rican_248
   
 9. dank je voor de duidelijke uitleg. Ik wist wel dat de BER altijd op nul moest staan voor een goed plaatje maar ik bedoel eigenlijk het volgende: als de signaalsterkte van twee dezelfde ontvangers heel erg kan verschillen en niks zegt over de sterkte van het binnengekomen signaal kan dat dan ook met de BER, ik bedoel kan de ene ontvanger een andere BER waarde geven als de ander en hebben die getallen dan waarde of is het oog nog altijd de beste raadgever.
   
 10. Ik schreef al dat de BER niets anders is dan een simpele 'teller'. Daarmee bedoelde ik dat dit wel een absolute meting is, de ontvanger telt de goede en slechte bits en geeft de verhouding daartussen aan. Het is dus niet een relatieve (niet gecalibreerde) sterkte meting van het signaal.

  Indien beide ontvangers dus goed werken en geen problemen hebben zullen ze beiden dezelfde BER aangeven bij een gelijk signaal. (tenzij het signaal net op het randje zit en de ene ontvanger iets gevoeliger is dan de andere). Het "oog" hoeft nog niet eens de problemen te zien, met een BER van 1 of 2 zie je vermoedelijk niets aan het beeld, maar het is wel een indicatie dat je signaal niet helemaal lekker is en misschien in de nabije toekomst nog wel slechter wordt waarna je wel blokken krijgt.

  Maar zolang je zorgt dat de BER nul is, is het goed en zul je zowiezo geen verschil merken tussen 2 ontvangers.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina