1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

HD ready of Full HD?

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door BertvanHorck, 19 jul 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik vroeg het ook naar aanleiding van je start-post en de discussie die je wilde starten. Het kwam nu op mij over alsof er een soort dilemma aan het ontstaan is waarbij de uitzendingen nu van mindere kwaliteit worden doorgegeven om de HD-ready ontvangers niet te benadelen, maar dat daardoor juist de Full-HD kijkers de dupe zouden zijn. Dat is volgens mij dus niet zo, want alles waar nu testen mee gedaan worden (720p vs 1080i) kun je ook op alle HD-ready schermen kijken volgens mij.

  In elk geval moet door die test duidelijk worden welke resolutie men beter vindt op welke ontvanger.

  Verder ben ik het wel met je eens dat men moet doorgeven wat aangeboden kan worden met dus de originele resolutie (mits dat mogelijk is door de 'uitzender' natuurlijk, zie reactie van digitalekabeltv)

  Extra logo's liever niet, lijkt me dat een ontvanger via een 'info' of 'status' knop toch wel de resolutie van het signaal zou moeten (kunnen) tonen als je dat opvraagt.

  Maar als voor Nederland-1-HD straks een besluit genomen moet worden hoe deze standaard aangeboden gaat worden is het denk ik belangrijk welk resultaat de proef opgeleverd heeft.
   
 2. hd ready

  ik heb een panasonic plasma en die heeft totaal geen moeite met 1080i of 720p . volgens mij is het normaal dat de nieuwere HD READY schermen geen probleem moeten hebben omdat ze deze formaten gewoon ondersteunen. hij geeft 1080i zelfs mooier weer dan 720p. het gaat er vogens mij om wat de kabelaar er mee doet brava tv is opgenomen in 1080i formaat en wordt dan ook zo uitgezonden, strak beeld. ned 1 hd wordt 1080i opgenomen en in het formaat 720p doorgezonden. met als gevolg, de kabelaar versleuteld de resolutie en vervolgens versleuteld de decoder hem weer naar 1080i omdat wij de decoder opdracht hebben gegeven om te upscalen naar 1080i , en daarna draait de plasma het weer terug naar 720 beeldlijnen omdat hij de 1080 beeldlijnen niet kan weergeven. dat omzetten van de kabelaar of NOB is dus niet echt slim, beter gewoon uitzenden in de voorhanden liggende resolutie.
  ik ben trouwens van mening dat een fullhd pas zin heeft bij een resolutie van 720P alle andere formaten worden toch gedownscaled. maar natuurlijk denk ik trouwens dat je beter een full hd kunt aanschaffen al is het maar voor de toekomst of eventueel een bleuray. jammer dat de fabrikanten alle tv bezitters een beetje voor het lapje hebben gehouden door te zeggen dat hd READE de toekomst was. en vervolgens weer met FULL HD om de hoek te komen. maar voorlopig zitten ze bij onderandere ziggo nog maar op 720p te testen.
   
 3. Daarom heb ik bij de aanschaf van een LCD paneel een zo goedkoop mogelijk exemplaar gekocht (LG 37") en voor HD ready gekozen. Wat wel handig is is dat deze TV wel 1080p input aankan. Oudere HDTV's gaan niet verder als 1080i. Heb je toch net 13% meer resolutie (paneel is 1366*768 ipv 1280*720)

  (Grappig 1366 *768) is vrijwel de helft van 1920*1080 Door het interlacen moet je de laatste door 2 delen, komt ongeveer op hetzelfde aantal pixels uit daarmee)

  Wat wel handig zou zijn is als er consistentie was, dus of alles 720p of alles 1080i. Nu krijg je extra conversie slagen bij sommige zenders.

  Klopt het dat alle HD zenders 1080i zijn muv ned 1 HD 720P Al kijk ik juist daar het meeste naar. ned 1 HD test 1080i valt me te vaak uit.

  Wat zou het toch een stuk makkelijker zijn als direct voor 1080p was gekozen overal. m.i. is dat een standaard die lang mee kan, meer resolutie heeft toch geen zin (kunnen je ogen niet aan op redelijke kijkafstand). In de meeste huiskamers geldt dat trouwens al voor 720p
   
 4. Volgens mij geeft Ziggo het door zoals het binnenkomt en doet zelf niets met de resolutie van de zenders.
   
 5. Dat heeft anoniem volgens mij wel eens gepost....
  Pin me er niet op vast.
   
 6. Technicolor versleutelt de resolutie, Ziggo krijgt hem in 720p aangeleverd.
   
 7. waarom in stappen? wat mij betreft in een keer goed doen en gelijk 1080p...........mijn 40 ich lcd tv-tje wacht met smart om die resolutie aan me te laten zien.......in progressive :-P:-P:-P:-P
   
 8. Waarom nu nog geen 1080p?

  - geen content behalve op vaste dragers
  - onvoldoende bandbreedte
   
 9. Voor de duidelijkheid, ik kijk nog analoog op een 26" CRT.
  Als je deze grafiek mag geloven moet je een tamelijk groot scherm hebben om het verschil tussen 720 en 1080 te kunnen zien.
  Ik zit op ongeveer 5 meter van m'n tv en zou, om de details van 1080p te kunnen waarnemen, een scherm van 3 meter moeten nemen! :shock: (120") Echt niet!
  Van andere mensen weet ik dat ze rond de 3 meter van 't scherm af zitten en dan zou je een 2m scherm moeten hebben voor die details. (78")
  En zo 50" voor 2 meter afstand.
  Andersom hebben de meeste mensen 42" of kleiner. Dan zou je de details van 1080p dus niet eens kunnen waarnemen?!?

  Of te wel, HD-ready (720p) zou, op basis van die grafiek, voldoende moeten zijn.

  Overigens propageert deze site zelf 1080p of meer... Ik ga er dan vanuit dat ze letterlijk een thuisbioscoop hebben :-P

  PS: Op basis van reacties van kijkers, ook op deze site, zou het verschil WEL zichtbaar moeten zijn. Ben wel nieuwsgierig hoe dicht men op dat moment op 't scherm zit :p
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 23 jul 2008
 10. Ardana

  wat zichtbaar is of niet op een 42 inch is niet alleen afhankelijk van kijkafstand en van techniek. Er is ook nog zoiets als subjectieve waarneming.

  De EBU had bepaald dat uitzendingen het best in 720p konden worden uitgezonden ongeacht de productie resolutie. Mogelijk geeft dit technisch gezien een beter beeld, maar het is nu al duidelijk dat 1080i uitzendingen van 1080i producties een beter beeld geeft in de perceptie van de meeste mensen... Vandaar de ziggo uitbreiding naar 2 NED1 HD kanalen.

  Kleurdiepte is ook zo n issue. Momenteel komen HDMI 1.3 TV's uit met "Deep Colour" en manier om meer kleuren weer te geven op TV.

  Hetzelfde geldt tussen Plasma en LCD. Er wordt nu al een paar jaar beweerd dat LCD s net zo goed zijn als Plasmas. Toch vindt ik zelf dat Plasma s een vel rustiger beeld geven als je langer kijkt dan 2 minuten in een TV winkel.... En deze beleving wordt ondersteund door velen op dit forum.

  Uiteindelijk is alles natuurlijk een geld kwestie. De beste TV voor het geld dat ik ervoor over heb...

  Als de keuze nu moest vallen en het moest een 42 inch worden dan zou ik nog steeds voor een Plasma kiezen, full HD, zodat ik het volle voordeel van een blu ray speler zou kunnen benutten, bij voorkeur met HDMI 1.3 en deep colour.

  Een LCD scherm bekijken op de verhouding afstand-beeld breedte zoals in een goede bioscoop zou mijn ogen gek maken, maar op een 50' plasma op 3 meter afstand kan ik uren kijken zonder vermoeid te raken

  ('t is maar een mening)
  Bert
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina