1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Opta legt kabelaars en KPN verplichtingen op

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door hvanbeek, 15 jul 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Telecomtoezichthouder Opta is ontevreden over de concurrentie op de zakelijke markt voor vaste telefonie. Ook hebben kabelmaatschappijen op de omroepmarkt een te hoog marktaandeel. De waakhond is daarom van plan de kabelaanbieders en telecombedrijf KPN een aantal extra verplichtingen op te leggen.

  Dat laat Opta dinsdag weten in zijn nieuwe ontwerpbesluiten voor de markten vaste telefonie, breedbandinternet toegang en huurlijnen. Opta verwacht dat de besluiten eind dit jaar van kracht worden. De marktpartijen kunnen nog reageren op het ontwerp. Ook moet de Europese Commissie toestemming verlenen. Door de maatregelen op de kabelmarkt moeten consumenten straks kunnen kiezen van wie zij het analoge tv-pakket afnemen, net zoals zij kunnen kiezen tussen verschillende telefoonaanbieders via het netwerk van KPN. Kabelaars worden verplicht de aansluiting door te verkopen, waardoor nieuwe aanbieders op het netwerk kunnen. (c) ANP

  Lees het hele verhaal op NU.nl

  ===--===--===--===--===--===--===--===--===--===--===--===--

  Kortom..kan ik straks gewoon het degelijke CAIW pakketje aanvragen in dit Ziggo-gebied? :)

  Herman
   
 2. Denk het niet. Het gaat hier om het analoge signaal, en de aansluiting, er wordt niets gezegd over digitaal. Het Caiw pakketje is alleen digitaal 'degelijk', analoog is het 24 zenders... Er staat "de aansluiting doorverkopen". Dat wil niet zeggen dat er dan per aansluiting ook een ander signaal mogelijk is. Bij telefoonlijnen is een ander signaal "simpel" omdat er een directe lijn is van jouw woning naar centrale, en het aantal centrales is beperkt.

  Bij kabel is alleen het stukje van jouw huis naar het straatkastje uniek. Een tweede aanbieder zou dan aansluitingen per straatkastje moeten omzetten, en daar zijn er nogal veel van. Bovendien, hoe krijg je een ander signaal in dat kastje, dat wordt graven...

  Je zal dus hetzelfde signaal houden, maar krijgt de rekening van een andere partij.

  De OPTA zegt: "Daarom legt OPTA de kabelaanbieders, in aanvulling op de bestaande toegangsverplichting, een verplichting tot wederverkoop van de kabelaansluiting op, waarmee alternatieve aanbieders via het kabelnetwerk kunnen concurreren. Zij moeten dan wel zelf de rechten rond de uitzendingen regelen." De alternatieve aanbieder zal dus met de zenders de rechten moeten regelen, en signaal inkopen bij de huidige eigenaar, bijv. Ziggo. Het zou mij niet verbazen als er dan 2 keer auteursrechten geheven worden, want Ziggo geeft de signalen door, en je alternatieve aanbieder verdient er ook aan.
   
 3. Dank voor de aanvullende info.. het leek ook al te mooi om waar te zijn. Even afwachten dus waar deze "regelgeving" in de praktijk tot leidt.

  mvg

  Herman
   
 4. Kortom dit heeft een averechts effect. De nieuwe aanbieders moeten een dure prijs betalen voor het analoge signaal en deze ook weer doorberekenen, tenzij deze nieuwe aanbieders met dit signaal ook weer telefonie en internet aan mogen bieden....

  Eerder een vorm van prijsopdrijving dus, Ziggo zal zeker meegaan in deze prijsstijging. Deze berichten laten je wel nadenken over hoeveel winst er op het analoge signaal wordt gemaakt !!!
   
 5. Technisch gezien zijn alleen de digitale diensten gemakkelijk over te dragen aan andere aanbieders. Kwestie van het openstellen van het glasnetwerk waarna een andere leverancier eigen CMTS-en (internet/telefonie) kan plaatsen. Digitale televisie kan gerealiseerd worden door een landelijk zenderpakket aan te bieden, waarna elke provider dmv smartcards verschillende abonnementen kan aanbieden.

  Gezien de ruimte op de kabel en de gebruikte technieken is het praktisch onmogelijk om verschillende analoge pakketten aan te bieden (zie ook de post van digitalekabeltelevisie). Alleen in het administratieve gedeelte zal er concurrentie mogelijk zijn. Net als bij energie zal er waarschijnlijk sprake blijven van een vaste bijdrage voor het netwerk dat je rechtstreeks of via de andere aanbieder aan Ziggo zult betalen. Ook storingen in het (koper-)netwerk blijven onder Ziggo vallen.
   
 6. Een goed iets, een beetje concurrentie qua breedband internet zal de prijzen goed doen.
  Ik kijk dan naar de 20mbit verbindingen op adsl gebied en de varierende prijzen, als dit op de kabel ook mogelijk word, is het misschien voor vele weer wat betaalbaar.
  (jaja, ik reken nog weleens terug naar de gulden) :wink:
   
 7. De OPTA vergeet bovendien dat alle diensten ook via een ADSL-vorm of een ander platform te verkrijgen zijn, er is dus wel degelijk concurrentie in alle gebieden van Ziggo en UPC. Mij lijkt alles zeer omslachtig en ik zit niet te wachten op een Oxio of weet ik wat voor louche partijen die op deze manier de markt op komen.
   
 8. kabel concurentie LOL

  ja hoor nu moet er volgens de opta concurentie op de kabel komen, kan ik straks kiezen uit ZIGGO en UPC. ik kan niet wachten.
  :evil::evil::evil:
   
 9. Nee, goed het persbericht lezen van de Opta.
  Meer informatie o.a. hier te lezen.
   
 10. KingPin, bericht gelezen, keuze in digitale kabel komt er dus niet. alleen analoog.
  lang leve de opta!
  :evil::evil::evil:
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina