1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

NL-1 HD Storingen hier melden

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door anoniem, 6 jun 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Je kunt eens kijken of je het beeld op kanaal 67 (testnetwerk) beter vindt, dan kun je met dezelfde resolutie als eurosport hd vergelijken.
   
 2. Het beeld op kanaal 67 is wel iets beter dan op kanaal 14. Voornamelijk scherper bij de studio opnames. Vanmorgen bij het wielrennen met snel bewegende beelden is er weinig verschil waarneembaar. Maar ook bij het wielrennen gaf Eurosport HD het beste beeld.

  Overigens was de slechte kwaliteit bij de openingsceremonie niet te wijten aan resolutie. Het was beeld was gewoon minder scherp met een behoorlijke hoeveelheid ruis.

  En het betreft inderdaad het signaal uit China. Ned 1 1080i geeft wel een haarscherp beeld zonder ruis uit de studio. Alleen het geluid loopt wel erg ver uit sync.
   
 3. Zojuist op het testkanaal kunnen vergelijken met 'zwemmen'. Hier valt ook weer op; de beelden van Eurosport HD zijn duidelijk scherper dan de beelden van NL 1 HD op kanaal 67. Ook hier geldt weer dat de beelden uit de studio wel gestoken scherp zijn.
   
 4. Ik heb iedere ker op Ned HD dat het geluid wegvalt. Vanmorgen was er zelfs helemaal geen geluid, hebben meer mensen hier last van?
   
 5. Heb ik ook af en toe last van als ik mijn decoder weer aanzet. (Heb hem uit staan dus niet standby als ik hem niet gebruik). Even je kanalen lijst vernieuwen (dus niet een netwerk scan) dan gaat het beeld even op zwart en dan doet hij het weer prima bij mij.
   
 6. Ik vermoed dat dit met MBAFF instelling te maken heeft. Ik heb dit al eerder in een apart topic proberen aan te kaarten, maar kreeg daar 0 reactie.

  Quote van Sat4All:
  "Het is 1080MBAFF, in dit geval allemaal progressive.
  MBAFF? PAFF? http://forum.doom9.org/showthread.php?t=120317
  In het kort gezegt: PAFF kan interlacing zijn van de hele frame, MBAFF kan interlacing zijn van een klein gedeelte in een frame (blok) <-- beide kunnen ook volledig progressive (1080p) zijn, maar alle broadcasters zetten de interlacing flag altijd aan voor... interlaced content.

  Een kleine sample heb ik hier:
  http://x264.nl/h.264.samples/force.php?file=./may.2008/05-16_00-05-54_ESP_HD_Intl_(eng)_.ts
  Of de hele demo:
  http://files.x264.nl/force.php?file=./Eu..._Intl_(eng)_.ts

  De encoder die gebruik wordt is: thomson (grass valley) new generation (mustang) encoder.
  Dit is de eerste 1920x1080MBAFF broadcast (BBC-HD is 1440x1080)
  Ze hadden alleen beter Ateme kunnen gebruiken, http://www.ateme.com/, maar vanwege "politics" is het toch thomson geworden. De kwaliteit had dus nog velen malen beter gekunt!

  En voor de video techneuten hier nog wat extra info:
  dgavcdec log:
  Stream Type: AVC Elementary
  Profile: High
  Level: 4
  Frame Size: 1920x1080
  SAR: 1:1
  Display Size: 1920x1080
  Frame Rate: 25.000000 fps
  Colorimetry: BT.709 [1]
  Frame Structure: MBAFF
  Frame Type: B
  Coded Number: 3020
  Playback Number: 3020
  Frame Repeats: 0
  Field Repeats: 0
  Bitrate: 7.896
  Bitrate (Avg): 10.462
  Bitrate (Max): 18.031

  The video is MBAFF-Progressive:
  mb_adaptive_frame_field_flag: 1
  frame_mbs_only_flag: 0
  field_pic_flag: 0
  field_pic_flag: 1 <-- not found

  The Luma range is: TV (16-235) (vui: video_signal_type_present_flag: 0, full_range_flag: absent, defaults to 0)
  Colorimentry (YUV Colorspace matrix): BT.709 "

  Kortom, Eurosport HD is technisch gezien meer 1080P dan 1080i. Mijn vermoeden is dat Nederland 1 HD 1080i hier nog niet aan doet en daarom de iets mindere qualiteit aan de kijker voorschoteld.
   
 7. Het zou ook nog kunnen liggen aan het feit dat NL1-HD niet alles vanuit China in HD uitzendt. Zenders als Eurosport-HD en BBC-HD doen dat wel. Tenminste, Eurosport-HD kan ik niet beoordelen vanaf het UPC netwerk. BBC-HD zendt alles in echt HD uit.

  @Anoniem: is er bekend waarom de NOS veelvuldig de HD knop vergeet om te gooien? De huidige softbalwedstrijd China-Nederland is ook weer gewoon SD.

  Heel teleurstellend dit.
   
 8. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.674
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer..
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Opvallend bij de Eurosport-HD TS stream in vergelijking met de Nederland1-HD zenders is ook het verschil in het gebruik/ontbreken van IDR frames.
  Eurosport HD gebruikt wel IDR frames terwijl deze bij de NLHD zenders (Brava HD ook merk ik) geheel ontbreken.
  Geen idee hoeverre dit van invloed is op de beeldkwaliteit?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 12 aug 2008
 9. MBAFF en PAFF zijn alleen maar een paar van de methodes die bij de MPEG4 compressie gebruikt worden om zo efficiënt mogelijk te comprimeren. Er gaat gewoon 1080i in de encoder, en uit jouw decoder komt ook 1080i.

  1080i bestaat uit 25 frames/sec, met in elk frame 2 fields. Het ene field bevat de even beeldlijnen, de andere de oneven. Daarnaast zijn de fields niet tegelijk opgenomen, waardoor je het interlaced effect (de kartelrandjes) krijgt bij voorwerpen die door het beeld bewegen.

  Bij weinig bewegende beelden zullen de twee fields van een frame weinig van elkaar verschillen, en dan kan het efficiënter zijn om het hele frame, of delen daarvan te behandelen alsof het progressive is. Dat is wat MBAFF/PAFF doet. Maar aan het eind van de keten maakt de decoder er weer een 1080i signaal van.

  Alleen als de fields van een frame weinig van elkaar verschillen zal het onderweg een beetje behandeld zijn alsof het een enkel progressive frame is.

  Maar daaruit mag je niet concluderen dat daarmee opeens volledig 1080p mogelijk is. Of dat Eurosport "meer" 1080p is.

  Want met 1080p wordt in de regel 1080p50 bedoeld, dus 50 volledige beeldjes per seconde. Bij interlaced waarbij de fields veel op elkaar lijken zou je hooguit tot 1080p25 kunnen komen.

  Het effect van wel of niet gebruiken van deze techniek kan alleen zijn een efficiënter gebruik van bandbreedte, dus beter beeld bij gelijke bandbreedte, of bij gelijke beeldkwaliteit minder bandbreedte nodig.
   
 10. Aha, leuk om te weten. Dus aan MBAFF kan het niet (geheel) liggen. Dan moeten we het dus ergens anders in zoeken.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina