1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Europees voetbal in HD

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door BertvanHorck, 21 mei 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. begin juni (2/3), kanaalnummer volgt nog.
  Zodra het kanaal open op het netwerk staat zal ik het laten weten, voor zover iemand me niet voor is met de melding

  edit: het is zelfs iets vroegen geworden, na toestemming NOS
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 30 mei 2008
 2. Dank Anonym

  Aan jouw hebben we tenminste wat!

  Well done
   
 3. Re:

  Tv-kijker is nu wel 'HD-ready'

  Gepubliceerd: 30 mei 2008 08:40 | Gewijzigd: 30 mei 2008 09:18

  Nederland 1 begint volgende week met de eerste HDTV-uitzending. High-definition tv is leuk om naar te kijken, maar duur om te maken.
  Door onze redacteur Marc Hijink

  .article_related_box table {width: 225px;}

  Rotterdam, 30 mei. Er is één voetbalregel die altijd opgaat: een groot toernooi bekijk je op een groot tv-scherm. Daarom staat er in veel Nederlandse woonkamers een nieuwe flatscreen als op 7 juni het EK voetbal begint. De NOS zendt de wedstrijden bovendien in HDTV-kwaliteit uit. High-Definition Television is beeld dat een hogere beeld- en geluidsresolutie heeft en daardoor meer detail biedt.

  De kabelmaatschappijen gebruiken de drukke sportzomer om HDTV-pakketten en decoders te verkopen – de kastjes die nodig zijn om het beeld weer te geven. Net als in 2006, toen het WK voetbal als lokkertje werd gebruikt. Dat was te vroeg, zegt Cees de Bruin, directeur distributie, technologie en uitzending van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO): „We zonden het wel uit in HD, maar de decoders van de kabelaars waren niet op tijd klaar. Daardoor konden weinig klanten ervan profiteren.”
  Nu is de kijker écht rijp voor HD, bezweren de betrokkenen. Bijna de helft van Nederland kijkt al tv op een HD-ready scherm. Er zijn ook meer evenementen die in hoge kwaliteit worden uitgezonden: behalve het EK voetbal en de Olympische Spelen is de NOS ook in onderhandeling met de NOS om de Tour de France in HD uit te zenden.

  Sport is een goede katalysator om een nieuwe tv-techniek te introduceren, zegt Cees de Bruin: „De wedstrijden trekken een brede groep kijkers en voor ons is het uit technisch oogpunt een goede test. Als een voetbalwedstrijd in HD goed oogt, dan weet je dat alle andere tv-programma’s er ook goed uitzien.”

  Maar sport alleen is niet voldoende om kritische kijkers te overtuigen. Vanaf het eerste kwartaal van 2009 zullen Nederland 1, 2 en 3 in HDTV te ontvangen zijn. Komende week gaat, bij wijze van experiment, Nederland 1 alvast drie maanden lang in HD-kwaliteit uitzenden. De presentatie van sportprogramma’s vindt plaats in een nieuwe HD-studio op het Mediapark.
  De kosten van een HD-productie liggen volgens De Bruin wel 10 tot 20 procent hoger dan die van een standaard tv-programma.

  Kabelmaatschappijen Ziggo en UPC hebben, om de overschakeling naar HD te versnellen, ruim 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van nieuwe HD-programma’s. Een opmerkelijke subsidie, die volgens een woordvoerder van Ziggo nodig was omdat de ontwikkeling van HDTV in Nederland „in een vicieuze cirkel” zat. „Kijkers waagden de stap naar de dure HDTV niet massaal omdat het aanbod in HD een grote financiële investering niet rechtvaardigde. Omroepen durfden niet vele miljoenen te investeren in de productie van HD-content omdat de kijker nog niet warmliep voor HDTV.”

  Vanuit de commerciële omroepen wordt met gemengde gevoelens naar deze financiële injectie gekeken. Woordvoerder Eric Eljon van SBS: „Wij zullen onze apparatuur vermoedelijk niet voor 2011 of 2012 vervangen. We moeten onze investering terugverdienen met adverteerders en dat is niet zo eenvoudig. Sterker nog: onze adverteerders zullen ook meer geld uit moeten geven als ze hun commercials in HD moeten maken.”
  Eljon pleit voor een maandelijkse extra bijdrage van 2 à 3 euro per kijker, die verdeeld moet worden onder omroepen en kabelaars.

  De kabelaars kampen met een andere uitdaging. HD-kanalen vergen veel bandbreedte en als het HD-pakket sterk wordt uitgebreid, zullen vermoedelijk analoge zenders uit het aanbod verdwijnen. Ziggo zegt niet te weten hoeveel HD-zenders erbij kunnen voordat de kabel vol zit. Een woordvoerder van UPC: „We zullen steeds lastiger keuzes moeten maken om een optimale verdeling tussen analoge, digitale en HDTV- aanbod te vinden.”

  Canal Digitaal, dat HDTV in Nederland via de satelliet aanbiedt, heeft daar al rekening mee gehouden. Vorig jaar werd er een nieuwe satellietpositie toegevoegd (Astra 23,5) waarop volgens Canal Digitaal makkelijk 100 HD-zenders passen.
  Zover is het aanbod in Nederland voorlopig nog niet.


  Wat is er nodig voor HDTV
  HDTV bestaat uit meer beeldlijnen dan normale tv-uitzendingen. De meeste tv’s met het HD-Ready logo zijn geschikt om het HD-formaat van de sportwedstrijden (720 beeldlijnen) weer te geven. Daarvoor is een HDTV-decoder nodig.

  Voor Ziggo- en UPC-abonnees zijn HD-decoders op de markt die ook programma’s kunnen opnemen en pauzeren. Ziggo heeft een decoder van Samsung, Cisco en Humax. UPC biedt zijn klanten een Philips decoder aan.
  Satellietkijkers kunnen volgens Canal Digitaal al 25 HD-zenders bekijken. Ook voor schotels zijn decoders met harde schijf te koop.
  Hoewel HDTV in staat is om geluid in surround formaat (5.1) weer te geven, zullen de sportwedstrijden en uitzendingen vanuit Hilversum voorlopig gewoon in stereo zijn.


  Bron: NRC 30-5-2008
  --
  Volgens dit artikel is de NOS in onderhandeling voor het doorgeven van de Tour de France in HD.
   
 4. HD op Nederland 1 2 en 3

  SBS kan dan wel zeggen dat het nog jaren zal duren voor ze op HD overgaan, maar als op 1-1-2009 de staatszenders overstappen zullen de commerciele zenders wel moeten volgen als ze geen marktaandeel willen verliezen.

  Ik merk dat sinds ik HD heb, ik zoveel mogelijk HD kijk, simpelweg omdat ik er veel plezier aan beleef.

  Jammer dat Ned 1 voorlopig gewoon stereo uitzendt. Ik had het Europees kampioenschap wel in 5.1 willen horen.....
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 30 mei 2008
 5. Ik heb ned1 in HD inderdaad gevonden tussen alle andere zenders !!!

  Echter.....ik zie (nog) geen verschil met de reguliere uitzendingen van Ned1. Iemand anders wel???

  Eric
   
 6. Knap iemand die dat ziet, aangezien alles nu nog gewoon SD upscale is.

  Wel handig dat ze dat doen trouwens, ik heb Nederland 1 gelijk vervangen door de HD versie in mijn favorieten lijst.
   
 7. Ik (voormailig @home) heb het HD signaal van NED 1 op kanaal 14!
  Ik zie een kleine verbetering met het standaard singaal wat mijn HD ontvanger naar 1080i converteerd.
   

 8. Alleen de voetbal wedstrijden en beschouwingen zullen in HD worden uitgezonden, de rest van de uitzendigen is geupscaled
   
 9. Ik lees in voorgaande postings dat NL 1 HD 3 maanden online zal zijn, zullen na het EK en de OS wel andere programma's in HD worden uitgezonden of zal alles geupscaled blijven puur om de infrastructuur van dit HD kanaal te testen?
   
 10. Na de olympische spelen verdwijnt het kanaal weer. Begin 2009 zullen Ned 1/2/3 terugkomen met een HD versie.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina