1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo gaat CI+ ondersteunen

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door xahmol, 10 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Als ik een favorietenlijst aanmaak hoef ik toch die basislijst niet te gebruiken?
  Ik breng ze gewoon één voor één over van de basislijst naar m'n favorieten, wat is dan het probleem?

  Groet,
  JW
   
 2. Ik heb een TV in huis gehad die in één gang alle door mij aangekruisde bronnen scant en de gevonden kanalen in de basislijst plaatst. Welk kanaal moet die TV nu op 1 zetten in de basislijst van gevonden kanalen? Moet dat Nederland 1 van Digitenne, CanalDigitaal of Ziggo zijn en moet dat dan in geval van Ziggo de analoge of digitale uitvoering van Nederland 1 zijn? Of misschien woon iemand wel dicht in de buurt van de Duitse/Belgische grens zodat er nog veel meer kandidaten zijn die strijden om die eerste plek.
   
 3. Ik heb de indruk dat dit een oeverloze en semantische discussie aan het worden is.
  Het interesseert mij echt niet waar de TV die zenders neerzet in de basislijst. Als ik ze in MIJN Favorietenlijst kan zetten, in de door mij gewenste volgorde vind ik het allemaal best.

  Dat heb ik nu ook, via mijn Dreambox-met-motorsturing heb ik duizenden zenders tot m'n beschikking, die van CD staan daarbij bovenaan, in een rare volgorde.
  Daar pik ik díe uit die me interesseren en zet ze in m'n favorietenlijstje(s). In de door mij gewenste volgorde.

  Groet,
  JW
   
 4. Misschien moet de implementatie van de Ziggo eis voor de kanalen nummering en volgorde juist het automatisch aanmaken van een Ziggo favorietenlijstje zijn met de door Ziggo gewenste nummering, zodat de TV volledige controle houdt over de basislijst van kanalen afkomstig uit allerlei bronnen. En dat is mijn punt in deze door jou als oeverloos bestempelde discussie.

  Ziggo "certificering" is leuk, maar het gaat hier niet om speciaal voor Ziggo en alleen voor Ziggo ontwikkelde TV's. Als je zo'n TV wilt dan zijn daar de Humax en JVC TV's waar Ziggo volledig kan bepalen hoe die werken. Voor algemeen werkbare oplossingen moet er iets verder gekeken worden dan alleen de toepassing van Ziggo specificaties.
   
 5. Voor Ziggo wordt het juist makkelijk.Als mensen een zender "kwijt zijn" kan de helpdesk ze helpen met hun standaard antwoord van stekker eruit en daarna terug naar fabrieksinstellingen.
  De tv fabrikanten kunnen ook een workaround maken voor de kanaalnummeers en toch aan de -onzinnige- Ziggo certificering voldoen.
   
 6. Ik had het meer algemeen over het gebruik van descriptors die niet in de DVB standaard 300 468 staan. Daarvoor zou je altijd een private_data_specifier moeten gebruiken. Dat zegt de Italiaanse spec ook; "Where any private descriptors are present in a broadcast, a private data specifier descriptor shall be used (cf. EN 300 468) to identify the definer of the private descriptor." (Hoewel 300 468 daar zelf weer minder duidelijk over is.)

  Zo kan je ook onderscheid maken tussen verschillende implementaties. Bijv de Nordig LCN gaat uit van 14 bits voor het logical_channel_number, de Italiaanse / EACEM van 10 bits waarbij de overgebleven bitjes reserved zijn en op 1 gezet zouden moeten worden (Dat lijkt Ziggo overigens niet te doen). Dat zou op een Nordig ontvanger tot vreemde resultaten leiden, tenzij je aan de hand van de private_data_specifier de juiste keuze maakt.
   
 7. Ik ben het helemaal met je eens dat die private_data_specifiers nodig zijn en ook aanwezig moeten zijn wil je uberhaupt algemene DVB oplossingen kunnen bouwen. In het verleden ontbraken de EACEM private_data_specifiers in het signaal van Multikabel en dat heb ik om die reden toen ook aangekaart.

  De aanwezigheid van de private_data_specifiers is echter nog steeds geen garantie dat de DVB implementatie gemaakt voor een bepaalde provider ook zal werken bij andere providers als bij de ontwikkeling niet verder gekeken wordt dan de neus lang is. Er moeten allerlei voorzieningen getroffen worden om werking bij anderen ook mogelijk te houden. Probeer met de aanbevolen kabel ontvangers voor Ziggo maar eens een kanalenlijst te laten opbouwen bij UPC. Dat gaat niet lukken omdat de programmeurs er vanuit gaan dat er altijd logical_channel_descriptors in de Network Information Table (NIT) aanwezig moeten zijn en als die ontbreekt dan wordt dat kennelijk default opgevat als een kanaal dat niet getoond mag worden aan de gebruiker. Bij UPC dat een ander systeem gebruikt zitten die logical channel descriptors niet in de NIT maar in de Service Description Table met een andere opmaak waardoor de kanalenlijst leeg blijft. Eén van de vele kleine verschillen omdat UPC andere aanvullende specificaties toepast dan Ziggo die al onmiddelijk tot problemen gaan leiden als daar niet rekening mee gehouden wordt.

  Ziggo heeft natuurlijk niet tot doel om ervoor te zorgen dat de door hen "gecertificeerde" producten ook bij anderen goed blijven werken. Die beperken zich tot de eigen specificaties en dat er dan mogelijk conflicten zijn met andere kabelbedrijven zal ze worst zijn, laat staan dat ze ook nog rekening gaan houden met de eventuele gevolgen van hun eisen voor andere platformen.
   
 8. Dat is waarschijnlijk een beperking die ontstaan is omdat de huidige ontvangers specifiek voor Ziggo aangepast zijn. Dan hou je er als fabrikant geen rekening mee dat er ook andere configuraties mogelijk zijn, want daar gaat het apparaat toch niet werken. Dat is iets anders dan bij een "algemene" ontvanger voldoen aan eisen die Ziggo stelt. Ziggo kan (technisch) best eisen dat als er LCN's aanwezig zijn voorzien van een EACEM specifier, dat die dan ook gebruikt worden. Dan is het verantwoordelijkheid van TV-fabrikant om ook als die data er niet is een zinnige lijst van zenders op te bouwen.

  Als de eisen van Ziggo conflicteren met andere platformen denk ik dat ze hard terug gefloten worden door fabrikanten (of dat fabrikanten gewoon niet meedoen). Ik denk dat het heel goed mogelijk is aanvullende eisen op te stellen die niet conflicteren met andere providers. Daarmee legt Ziggo ook zichzelf eisen op aan hun eigen data, zorg dat een juiste specifier gebruikt wordt.

  Of de eisen die Ziggo stelt altijd even gebruikersvriendelijk zijn is natuurlijk een andere discussie.
   
 9. Een voorbeeld: Stel dat er in de specificatie van Ziggo staat dat een apparaat het ontbreken van een logical_channel_descriptor zodanig moet implementeren dat het kanaal niet aan de gebruiker getoond wordt, dan zal toch echt eerst de specificatie van Ziggo aangepast moeten worden zodat die regel niet meer van toepassing is om problemen bij andere kabelbedrijven te voorkomen. Als Ziggo bij dit voorbeeld die eis niet laat varen, dan is het ook niet mogelijk om voor Ziggo "gecertificeerde" TV's uit te brengen die elders ook nog te gebruiken zijn.

  Dat hoop ik ook, maar als dat de "certificatie" door Ziggo in gevaar brengt en Ziggo momenteel de enige digitale provider is waar hun TV's met CI+ slot in Nederland te gebruiken zijn dan heb ik ik wel een vermoeden wat er gaat gebeuren. Korte termijn denken en inschikken, want de sales die ze nu kunnen behalen is belangrijker dan goede oplossingen voor de mogelijke problemen in de toekomst als er mogelijk meer kabelbedrijven komen. En uit bijdragen van Ziggo medewerkers is al gebleken dat Ziggo er niet voor schroomt om te doen voorkomen dat alles wat Ziggo doet de "standaard" zou zijn hier in Nederland en door alle kabelbedrijven als zodanig wordt toegepast. Hoe moeten die fabrikanten weten dat dit niet helemaal de waarheid is als ze alleen maar met Ziggo praten?

  Tuurlijk zijn die op te stellen, maar daar heeft Ziggo geen baat bij. Je ziet nu al dat Ziggo eist dat de basiskanalen lijst hun nummering en volgorde overneemt zonder zich te bekommeren om de consequenties die dat heeft voor het gebruik van meerdere digitale TV platformen in één apparaat.
   
 10. Sony zit toch ook in dat nieuwe CI+ platform?
  En er worden toch ook bij onze Oosterburen CI+ akties in gang gezet? Dat is een heel wat grotere markt dan NL, en dus gaat men niet alleen voor NL Ziggo wat ontwikkelen en zichzelf beperken

  Het is voor mij niet denkbaar dat een bedrijf als Sony zich door zoiets in de luren zou laten leggen. Hetzelfde geldt voor Philips, die gaan echt niet over één nacht ijs.

  Groet,
  JW
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina