1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo gaat CI+ ondersteunen

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door xahmol, 10 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Inderdaad, dat speelt hier in Nederland ook bij UPC. Wat dat betreft ben ik natuurlijk wel blij dat ik niet bij UPC zit.
  Nee, onlogisch niet, maar er zijn ook commerciële bijbedoelingen. Dat de kanalen bij een gecertificeerde decoder automatisch op de door Ziggo voorgeschreven nummers en rangorde komen te staan vind ik prima, maar wat ik niet prima vind is dat de gebruiker doelbewust de mogelijkheid wordt ontnomen om die (basis) kanaalnummers aan te passen als die gebruiker dat wil of daar behoefte aan heeft. En achter het blokkeren van die mogelijkheid steekt wel degelijk een commercieel motief. Sommige zenders - waar het merendeel van de Ziggo abonnees op zijn zachtst gezegd niet op zit te wachten - betalen Ziggo (veel) geld om doorgegeven te worden in het digitale basispakket, waarbij een laag (=prominent) kanaalnummer onderdeel is van de deal. Ziggo heeft er dus commercieel belang bij dat eindgebruikers de kanalenlijst niet naar eigen inzicht aan kunnen passen, omdat dit businessmodel dan niet meer zou werken.

  Dit gaat zelfs zo ver dat Ziggo voor de nu te certificeren CI+ TV toestellen eveneens de eis gaat stellen dat de gebruiker de volgorde niet meer vrij kan bepalen, terwijl dat bij diezelfde toestellen zoals ze nu in de winkel staan wel het geval is. Ik weet niet of jij erom zit te springen om de functionaliteit van je nieuwgekochte toestel middels een door Ziggo (via het kabelnetwerk) opgedrongen firmware update voorgoed kreupel te laten maken, maar ik in ieder geval niet.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 7 jul 2009
 2. Hmz. Uit de heel uitgebreide en verhelderende teksten van Riparius spreekt (dus toch) overduidelijke commerciele belangen + Big Brother-issues.
  (* Zapt snel verder van Private Spice en zet quasi-geintereseerd een Tel Sell-kanaaltje op :cool: *)
   
 3. Is dit een vaststaand feit? Of een veronderstelling?
  Gaarne info waar je deze uitspraken op baseert.

  Groet,
  JW
   
 4. Ik baseer me o.a. op uitspraken van Ziggo medewerker Anoniem, op dit forum.

  1. Het is een feit dat Ziggo in alle door haar te certificeren ontvangers (en dus ook in te certificeren TV-toestellen) eist dat de basislijst met de kanaalnummers niet door de gebruiker kan worden aangepast.

  2. Het is evenzo een feit dat dit in momenteel door Ziggo geteste CI+ toestellen zoals die op dit moment (dus nog zonder certificatie) in de winkel te koop zijn wel kan.

  3. Tevens is bekend dat de door Ziggo uitgevoerde tests worden gedaan met een speciaal aan de wensen c.q. eisen van Ziggo aangepaste firmware voor die toestellen. De certificatie zal alleen betrekking hebben op die (aangepaste) firmware.

  Lees ook even deze kritische kanttekeningen die ik eerder in deze thread maakte en de antwoorden van anoniem daarop.
   
 5. Dat slaat dus op de basislijst.
  Daarnaast zijn er de favorietenlijsten, die je zelf samenstelt.

  Zó is het in feite ook bij mijn beide satelliet ontvangers, en daar heb ik geen enkele moeite mee. De door CD (Canaldigitaal) gegeven volgorde laat ik gewoon staan, ik heb niet eens geprobeerd of ik die kan veranderen, ik gebruik 'm gewoon niet. Immers, ik maak favorieten lijsten aan, voor TV en Radio.

  Ik zou er uiteraard wél moeite mee hebben als ik geen favorietenlijsten meer zou kunnen samenstellen, maar dat speelt niet. Toch?

  Groet,
  JW
   
 6. Dat klopt, maar ik denk dat je dat ook vóór mijn laatste post wel had begrepen. Want de door Ziggo gecertificeerde decoders hebben immers ook favorietenlijstjes, terwijl je daar toch de volgorde óf de nummers in de basislijst niet kunt veranderen, omdat Ziggo dat niet wil.
  Nee, dat speelt niet, maar dat alles neemt niet weg dat Ziggo zich het recht toeëigent om in de te certificeren CI+ TV-toestellen bestaande functionaliteiten te verwijderen. Dát is waar het mij om gaat, en dát wordt door Anoniem hier ook met zoveel woorden toegegeven. Dat jij daar geen moeite mee hebt is het punt niet, bovendien hebben we het hier niet over satelliet-ontvangers, maar over de door Ziggo te 'certificeren' CI+ TV toestellen.

  Het probleem bij bijvoorbeeld de Sony toestellen uit de W5500 serie die Ziggo - met aangepaste firmware dus - wil gaan certificeren is dat Ziggo deze toestellen kreupel wil gaan maken door een wezenlijke, en bij TV-toestellen vanzelfsprekende, functionaliteit te verwijderen. Bij de Sony's zijn (a) de favorietenlijstjes niet te bereiken zonder extra handelingen te verrichten, zijn (b) de +/- toetsen niet te gebruiken om binnen een favorietenlijstje te zappen, en (c) correleert de volgorde van de kanalen binnen een favorietenlijstje met de basiskanaalnummers. Dat is momenteel allemaal geen probleem, omdat je als gebruiker immers de basiskanaalnummers naar eigen inzicht kunt wijzigen, net zo goed als dat altijd al bij de analoge kanaalnummers mogelijk was en nog steeds mogelijk is. Maar als nu de functionaliteit om zelf kanaalnummers naar eigen inzicht toe te wijzen wordt verwijderd, dan heeft dat dus grote implicaties voor de mogelijkheden die de gebruiker dan nog heeft om de kanaalindeling zo te maken als hij of zij die wil hebben.
   
 7. Zou fijn zijn als anoniem hier toch nog even op zou willen reageren. Lijkt me een zeer slechte zaak wanneer door Ziggo certificatie er functies zouden verdwijnen die standaard aanwezig zouden zijn.
   
 8. Hij heeft daar op mijn uitdrukkelijk verzoek al op gereageerd, een stuk eerder in deze thread. Daar bevestigt hij dat Ziggo inderdaad bestaande functionaliteit zal verwijderen als dat nodig is voor de certificatie. Moet je zelf maar even nazoeken.
   
 9. Het verplicht toepassen van de "logische" kanalen nummering van Ziggo kan ook leiden tot compabiliteitsproblemen met andere kabelbedrijven als die in de toekomst nog een CI+ CAM willen gaan ondersteunen. Het "logische" kanalen nummeringssysteem dat Ziggo toepast is namelijk niet een door alle kabelbedrijven toegepaste standaard in Nederland. UPC gebruikt een ander kanalen nummeringssysteem en zo zijn er meer kabelbedrijven met andere nummeringssystemen. Werkt zo'n voor Ziggo aangepaste TV straks ook nog bij de andere kabelbedrijven? Als het antwoord op die vraag nee is, dan is dat zeker in strijd met de doelstelling van de Common Interface.

  Het zal mij benieuwen of door Ziggo "gecertificeerde" Loewe TV's straks nog andere kanalen scan methoden hebben dan het systeem dat door de kabel ontvangers voor Ziggo moet worden toegepast. Als dat niet het geval is dan heeft Ziggo dus ook geëist dat dergelijke extra scan mogelijkheden worden verwijderd waarmee de inzetbaarheid van die TV's bij andere Nederlandse kabelbedrijven in gevaar komt.
   
 10. In de LINK die Riparius hierboven gaf schreef Anoniem:
  De basislijst kan niet aangepast worden, elke vorm van favorietenlijst(en) (meerdere verschijningsvormen) daarentegen wel, binnen de mogelijkheden die de fabrikant biedt. Hier leggen wij geen beperkingen op.

  Hoe een Sony TV nu werkt weet ik niet.
  Daarover schreef Riparius:
  ""Bij de Sony's zijn (a) de favorietenlijstjes niet te bereiken zonder extra handelingen te verrichten, zijn (b) de +/- toetsen niet te gebruiken om binnen een favorietenlijstje te zappen, en (c) correleert de volgorde van de kanalen binnen een favorietenlijstje met de basiskanaalnummers.""

  Verbazingwekkend, bij mijn satelliet ontvangers kan ik de volgorde zelf bepalen door de zenders stuk voor stuk in de favorietenlijst te zetten, en ze zonodig later nog van plaats te veranderen. En uiteraard kan ik dan met de +/- zappen.
  Dat is dan, als dit inderdaad zó is, een dik minpunt van de Sony's, dat moet je Ziggo toch niet kwalijk nemen?
  Ik neem aan dat andere TV's dit probleem niet zó hebben, maar lees dat graag. Dat zal zeker mede bepalend zijn voor de keuze die ik nog moet maken.

  Groet,
  JW

  PS @Riparius: nee, dat had ik zó niet begrepen. Je had (basis)kanaalnummers geschreven, en die haakjes zetten me op het verkeerde been.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina