1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo gaat CI+ ondersteunen

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door xahmol, 10 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Het zal wel aan mij liggen, de vraag was toch
  en nu krijg ik nog meer het idee dat het eigenlijk om iets heel anders gaat ?
   
 2. Even dit topic doorgelezen. Ik kom steeds meer tot de conclusie dat wachten op nieuwe HDTV-televisie met CI+ en ingebouwde HDTV-tuner de beste optie is.

  Mijn vraag is eigenlijk wel of we daarmee eindelijk af zijn van de smartcards!!! Maw de toegankelijkheid van digitale tv zou vergroot moeten worden. Zoals iemand al schreef: tv en Harddisk/DVD-speler kopen en draaien maar. Analoog verdwijnt naar de achtergrond, digitaal wordt nu eenmaal de standaard. Dus waarom nog geklooi met kaartjes? Kan dat in de toekomst ook simpeler?

  Mijn tv kan nog twee jaar mee denk ik, daarna hoop ik een tv te kunnen vinden met HDTV-decoder die de hele handel ondersteund. Minder bekabeling en rotzooi, ik zou het toejuichen!
   
 3. CI+ is niet het einde van de smartcard. CI+ (CAM) zit tussen de smartcard en de decoder/TV in.

  Als je een decoder van Ziggo koopt, dan zit daar een sleuf in waar je je smartcard in stopt. Je smartcard komt dan in een stukje electronica te zitten, waarmee de decoder weet hoe hij het signaal kan decoderen. Ziggo heeft voor Irdeto gekozen, maar dat kan vanalles zijn (Nagravision zoals UPC gebruikt, Seca zoals gebruikt door Canal Digitaal, Conax zoals Digitenne gebruikt, Viaaccess zoals vroeger door de MrZap boxen door de kabelmaatschappijen gebruikt werd, etc). Toevallig zitten de genoemde voorbeelden allemaal op een ander platform (kabel/Sateliet/ether) of zijn ze inmiddels afgeschreven, maar dat hoeft dus niet. Zeker op de sateliet zijn er veel aanbieders die zelf een keuze gemaakt hebben over welke coderingstechniek ze gebruiken. Hier komt de Common Interface dus ook vandaan. Sateliet decodershebben meestal geen sleuf,waar je een smartcard in kunt stoppen, maar een aansluiting, die gelijk is aan de PCMCIA aansluiting van een laptop. Hie kan een kaartje in gestopt worden. Dit is een CAM (Conditional Access Module). Door middel van de CAM kan de decoder de smartcard gebruiken en het signaal decoderen. Het voordeel hiervan is, dat als je kanaal van een provider wil bekijken, die een andere coderingstechniek gebruikt, je gewoon een andere CAM koopt en dan de smartcard van de betreffende provider kunt gebruiken.

  Het is overigens uiteraard wel mogelijk om een CAM te maken, waar de smartcard al in zit. Dat zou dan wel betekenen dat je niet even kunt wisselen tussen een decoder op de slaapkamer en een CI+ TV in de woonkamer. De noodzaak voor de smartcard, of hij nu in de CAM zit of los wordt meegeleverd, blijft echter bestaan. Bij analoge TV krijgen we allemaal hetzelfde pakket zenders. Differentiatie vindt plaats op basis van de fysieke locatie van de gebruiker. De ene stad kan een ander pakket hebben dan de ander. Bij digitale TV kun je juist door die smartcard gaan werken met pakketen en extra zenders. Filmliefhebbers kunnen nu kiezen voor Film1, terwijl anderen hier niet voor hoeven te betalen.
  Op het moment dat de huidige DVB-c technieken afgeschreven gaan worden, en er gewerkt gaat worden met IPTV zal het mogelijk moeten zijn om de smartcard en zelf encryptie af te schaffen. Het is dan namelijk mogelijk om kanalen op basis van het unieke IP adres vrij te geven.
   
 4. Weet iemand trouwens hoe het zit met de EU-regels mbt CI/CI+? Zover ik weet is het bijvoorbeeld verplicht voor IDTV's om een open interface slot (CI-interface) te hebben. Nu vraag ik me alleen af of er ook een verplichting is van DVB-providers om een signaal te leveren dat aan een zelfde soort set regels voldoet. Mag een DVB-provider wel een signaal af leveren dat slechts door een beperkt aantal fabrikanten en producten kan worden ontvangen en wat geen officiële Europese standaard is?
   
 5. CI is een verplichting voor de CE industrie op basis van een EU richtlijn, niet voor de operators, integenstelling tot de US.
   
 6. Dat klopt. Maar die richtlijn had ook een bepaalde bedoeling, namelijk dat consumenten zelf hun apparatuur konden kiezen zonder dat zij door aanbieders gedwongen zouden worden tot de aankoop van specifieke "gecertificeerde" apparatuur. Doel was een vrije markt met concurrentie. Echter, door geen regelgeving voor operators in te stellen is dit niet gelukt (NL is niet het enige voorbeeld). Ziggo bepaalt nu welke STB's of TV's ik mag kopen en ze rekenen er ook nog allerlei extra kosten voor (smart-card belasting, vast prijsniveau STB's, etc).

  Ik zou dus denken dat men inmiddels bezig is met regelgeving voor de operators, maar alle EU-sites zijn dusdanig complex, dat ik er niks over kan terugvinden.
   
 7. persoonlijk vind ik ook dat je mekkert je moet even het verschil zien tussen lange en korte termijn ja op het korte termijn zijn er nu een aantal probleemen die verwacht of niet verwacht te maken hebben met de migratie van 3 bedrijven naar 1 nieuw bedrijf. dit zecht niet dat je vernieuwingen toevoegingen of veranderginen enz op langertermijn moet stop zetten je moet altijd vooruit blijven kijken juist dat ze ook op momenten als deze bezig blijven met de toekomst is een goed teken.
  ik wil ook vooral nog even zeggen blijf rustig aan ga niet zeuren met zo'n fusie zijn er altijd probleemen zoiet is onmogelijk allemaal goed te testen en te voorkomen. ik vind dat ziggo het nog niet een heel slecht doet alleen de brief over de betalingen was wel echt te laat. en ja als we over die probleemen maar blijven klachen bij ziggo is het niet gek dat ze slecht berijkbaar zijn. aangezien de helpdesk berekent is op een normaale hoeveelheid vragen/klachten. en aangezien het een nieuw bedrijf is moet ook het personeel nog wennen dus mensen maak je niet zo druk het komt wel goed kijk lever wat ziggo wil in de toekoms dingen als VOD zijn voor de consument toch erg mooie ontwikkelingen.
   
 8. De EU heeft inmiddels ervaren zal het opdringen van eisen niet werkt. Lees maar eens de verschillende stukken op internet mbt het MHP debacle.
  De nederlandse wetgeving is op het punt van eisen mbt CI onduidelijk en laat ruimte voor uitleg. Deze wetgeving is bepalend.
  Desondanks is het in dit kader allemaal niet zo relevant. De TV apparatuur die uitgerust wordt met CI+ zal dmv een CI+ CAM ondersteund worden, zolang ze compliant zijn met EICTA specificatie.
   


 9. Toch wel. Word elke tv uitgerust met CI+ ? Is het een officiële Europese standaard, waardoor ze het verplicht zijn? Of moeten mensen als ze dadelijk naar de winkel gaan, ook nog eens gaan kijken of de tv wel CI+ ondersteund?

  En wat gebeurd er met de kosten? buiten extra hardware gok ik erop dat er eveneens allerlei licentie-gelden moeten worden betaald? Voor wie zijn die kosten? Lijkt me stug dat die voor de consument zijn, die heeft aan dit hele systeem namelijk niks.

  Maar last but not least. Hoe zit het met PCI en USB tv oplossingen? Krijgen die ook toegang tot de CI+ specs? Ik kijk o.a. tv op mijn computer en heb weinig zin om met allerlei softcam zaken aan de gang te gaan. Krijgen makers van DVB PCI oplossingen ook gewoon toegang tot de CI+ specs? Evenals bedrijven als MASCOM?
   
 10. _____
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina