1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo gaat CI+ ondersteunen

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door xahmol, 10 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Als je met gecertificeerde modellen TV's bedoelt die door Ziggo zijn goedgekeurd dan is het antwoord: Die zijn nog niet op de markt.

  Als je bedoelt TV's met een CI+ slot dat beschikt over een certificate dat is uitgegeven door de CI Plus LLP authorized certificate agent dan is het antwoord: Indien de fabrikant het CI+ logo gebruikt in de handleiding en/of op de verpakking.
   
 2. Hear Hear Riparius.
  Ik denk dat alle ophef te maken heeft met indekken. Zoals door ArCHie al gemeld wil Ziggo weer eens specifieke funktionaliteit hebben. En ze willen natuurlijk graag een graantje meepikken van de opkomende markt van CAM's. Dus ja dan moet je daarop testen. Anders brengen anderen CAM's op de markt en moet je als Ziggo je aanpassen. Nu lopen ze voorop in de wereld zoals we op diverse plekken kunnen lezen. Leuk voor de naamsbekendheid maar of wij daar als consument blij van moeten worden is maar de vraag. Het lijkt erop dat Ziggo een standaard wil neer zetten.
  En waarom zouden modellen die nu al te koop zijn niet compatible zijn na een software update? Ik vind die geheimzinnigheid over wat er gebeurt en waar 't eventueel misgaat erg kinderachtig.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 mei 2009
 3. Een paar postings terug gaf ik al aan wat er kan gebeuren met "Standaards". Een paar voorbeelden:

  -Voordat KPN de WAP ging gebruiken op z'n mobiele net kwam Siemens al met de S25 op de markt, die geschikt was voor WAP. Ik was aan een nieuw toestel toe, en dus dacht ik: da's mooi, lijkt me handig en schafte die S25 aan.
  Een paar maanden later werd WAP bij KPN aktief, maar ik kon daar niet bij met m'n S25. Na lang zoeken kwam ik er achter dat KPN op de laatste/nieuwste standaard 2.0 was gaan zitten, terwijl mijn S25 maar 1.1 aan boord had. En een upgrading naar 2.0 was onmogelijk omdat er onvoldoende interne geheugen aan boord van m'n S25 was.
  Conclusie: Siemens was te vroeg op de markt met z'n WAP.

  -TMC voor navigatietoestellen is ook zo'n verhaal. Geïntroduceerd eind jaren '90 was Philips een der eersten die hiervan gebruik ging maken. Met vallen en opstaan naar later bleek.
  En ondanks het feit dat er inmiddels een hele reeks ISO's aan TMC gewijd is (serie ISO/EN 14819 1-6) gebeurt het nú nog dat een toestel zomaar ineens geen TMC info krijgt in een ander land.

  -BT (BlueTooth) is ook zo'n hoofdpijn dossier. Ook al gebruikt een radio/navi een protokol als rSAP, er zullen heel wat mobieltjes zijn die niet (goed) samenwerken met die radio's, ondanks dat er rSAP op staat. Veel fabrikanten van radio/navi's zijn er inmiddels toe overgegaan om, na uitvoerig testen, lijsten te publiceren van compatibele mobieltjes.

  Zó zie ik ook de situatie die nu aan het onstaan is.
  Het CI+ is niet dermate keihard dat op voorhand zeker is dat elk toestel waar "CI+ compatibel" op staat altijd zal werken.
  Ziggo heeft belang bij twee dingen:
  ---introductie van CI+. Immers dat protokol geeft goede mogelijkheden piraterij te voorkomen.
  ---een tevreden klantenkring. Dat kun je alleen bewerkstelligen als je zeker weet dat die nieuwe toestellen ook perfekt samenwerken met de CI+ module.
  Daarvoor is testen nodig, en nog eens testen, en nog eens totdat je zeker bent dat het goed zit.

  Uit eigen ervaring (ander vakgebied) weet ik dat dit testen heel arbeidsintensief is, en je weet nooit wat je daarbij tegen zult komen. Daarvoor test je ook, om problemen op te sporen.
  Soms stuit je dan op zaken waar je nooit aan gedacht had, en vervolgens loop je zomaar een paar weken achter op het schema en de route die je uitgestippeld had.
  De commerciële druk is daarbij altijd een nadeel, en vast afgegeven tijdspaden werken dan als een boemerang.

  Ik heb dus zeker veel begrip voor de stellingname van Ziggo, zoals verwoord door Anoniem.

  Groet,
  JW
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 mei 2009
 4. Hoi Anoniem ik heb een vraag ik heb een Samsung LE40B650 aangeschaft hier zit een ci+ slot in dit staat ook op alle sites vermeld.
  Gaat deze tv ondersteund worden en zo niet kan deze dan alsnog ondersteuning krijgen middels een firmware update.
  Ik wil toch wel erg graag zo´n ci+ cam aanschaffen

  Alvast bedankt,
   
 5. Ziggo heeft niet de rol om te zeggen "dit werkt wel, dit werkt niet". Nee, Ziggo ontwikkelt samen met de betreffende fabrikanten een nieuwe techniek. Daarbij komt een handig label zodat je als consument meteen weet welke apparatuur voor welk netwerk is ontworpen, en wat dus gegarandeerd zal werken. Die garantie is anders niet te geven. En dan nog mag je best lekker rebels zijn en een niet-ondersteund apparaat gebruiken, grote kans dat het gewoon werkt. Dat is op eigen risico.

  Vooruitgang wordt bijna onmogelijk gemaakt als dit allemaal langs de overheid zou lopen. Qua wetgeving zou dit heel moeilijk liggen, in een tijd waarin privatisering hoog in het vaandel staat, maar ook omdat aanbestedingsregels en dergelijke hier ook mee te maken hebben. Al met al zou het een hoop belastinggeld kosten om dat allemaal te veranderen. En wat levert het op? Een systeem waar bureaucratische rompslomp vooruitgang jaren vertraagd. Maar dán is het eigen risico.

  Ziggo loopt nu voorop op de rest door deze nieuwe techniek als eerste te implementeren. Dit was in een minder vrije markt niet mogelijk geweest.

  De CI+ standaard is, zoals al heel vaak vermeld, gewoon niet specifiek genoeg om werking te garanderen met elk netwerk waarin die standaard gebruikt word. Als Ziggo níet, samen mét de fabrikanten (sterker nog, op verzóek van de fabrikanten) de modellen uitgebreid test, ben je daar zelf de dupe van.
   
 6. _____
   
 7. Ziggo gaat veel verder met de eisen, dan zgn "Ziggo toegepaste toevoegingen" op de DVB specificaties. Zoals eerder aangegeven hanteert Ziggo het zgn C-Book sinds 2003. Dit C-book is een specificatie die door EICTA (CE industrie) en Kabeloperators is opgesteld. Deze standaard specificeert bijvoorbeeld ook de gebruikte interfaces die niet worden beschreven door DVB standaarden. Daarnaast wordt voor diverse eisen verwezen naar de relevante DVB specficaties.
   
 8. Dit heet overdonderen met termen waar leken (zoals ik) niets van begrijpen. :wink: Maar wat zijn:
  1 - C-Book uit 2003.
  2 - EITCA (CE industrie) specificatie.
  Voor de rest snap ik er niets van, maar dat is waarschijnlijk ook je bedoeling...
  Ben ik blij dat ik niet-gecertificeerde ontvangers gebruik na zo'n antwoord van een kabelboer-official...

  Wat ik wel snap (denk ik) is de kreet "gebruikte interfaces die niet worden beschreven door DVB standaarden.". Hiermee wordt waarschijnlijk usb & netwerk bedoeld, wellicht?

  Gert.
   
 9. Als DM gebruiker verwacht ik dat je ook de weg kunt vinden t.a.v. de gebruikte afkortingen. T.a.v DVB hoef ik toch ook niet te vertellen dat dit staat voor Digital Video Broadcasting. Op jouw Dream Media zit volgens mij ook nog een tuner(s) en video interfaces. Ik kan wel een heel verhaal opschrijven t.a.v. wat wij testen, maar ik dan is het makkelijk om te zeggen dat ik weer allerlei kreten ga noemen waar veel gebruikers niets van snappen.

  Als je even naar EICTA had gezocht dan had je ondermeer kunnen vinden:

  De European Information & Communications Technology Industry Association is opgericht in november 1999. EICTA vindt zijn oorsprong in twee voormalige Europese industriegroeperingen: ECTEL en eurobit.
  In oktober 2001, fuseerde EICTA met EACEM, of European Association of Consumer Electronics Manufacturers, met behoud van zijn oorspronkelijke naam.

  Voor wat betrefd het C-book, de C staat voor Cable. Dit C-book vormt dus een specificatie voor digitale kabelontvangers. Dit kun je ook vinden op internet:

  C-book: EICTA Baseline Digital Cable TV Receiver Specification

  Ik veronderstel dat ik niet verder hoef te gaan. Ik wil hier ook niet iedereen mee vermoeien. Ik denk dat er echter gebruikers zijn die misschien wel kunnen volgen.
   
 10. Maak die specificatie nu eens openbaar door een link te geven naar het document. Jullie hebben toch niets te verbergen en ik ben geïnteresseerd. Dat praat ook een stuk makkelijker. Alle ..-book zijn overal gewoon te downloaden, dus waarom dat C-Book niet waar je altijd mee loopt te schermen.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina