1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo gaat CI+ ondersteunen

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door xahmol, 10 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ach je moet af en toe ook een gokje wagen....ik kijk nu bijna al een jaar naar digitale TV met twee floppyDTV tuners lekker ook opnemen...ga er vanuit dat de Alphacrypt nog wel even blijft werken.
   
 2. Na dit gelezen te hebben vroeg ik me af of het mogelijk is "oude" TV's met een CI-slot te upgraden zodat ze de CI+ standaard ondersteunen. Mijn Loewe kan namelijk van nieuwe software worden voorzien via USB (heb dit al een keer gedaan). Daarnaast zie ik dit een fabrikant als Loewe zeker nu deze standaard door een Duits kabel bedrijf gebruikt gaan worden er wel voor aan dit de doen. Als de nieuwe standaard in hardware, zoals het PCMCIA slot, niet te veel afwijkt van de huidige standaard zou dit toch in theorie mogelijk moeten zijn?
   
 3. CI+ vraagt dedicated hardware en dit is op dit moment niet voorhanden. De huidige IDTV's voorzien van CI(v1) kunnen niet opgewaardeerd worden met software naar CI+
   
 4. Met andere woorden, dit gaat waarschijnlijk niet door want dan gaat ziggo duizenden abonnees verliezen! die massaal zullen overstappen naar IP TV van KPN of Xs4all, die dan tegen die tijd ook HDTV kunnen leveren.

  Je kan toch niet verwachten dat iedereen, die de afgelopen 1 of 2 jaar is overgestapt op HDTV via de kabel, maar weer een nieuwe dure HDTV doos gaat aanschaffen? Als Ziggo zijn abonnees wil behouden zullen ze daar toch echt een hele mooie aanbieding voor moeten doen (kosteloos omruilen oid)

  Ik denk en hoop dat dit nog zeker wel een paar jaar gaat duren.

  Lots
   
 5. eh... ik denk dat je het niet helemaal goed begrepen hebt...

  Er staat dat de TV's die nu verkocht worden met een ingebouwde DVB-C ontvanger (en die niet gesupport worden door Ziggo) niet geschikt zijn om zo'n nieuwe type CI+ CAM te ondersteunen.
  Het gaat dus niet om een nieuw (H)DTV-systeem. Dus zelfs als Ziggo dit in de toekomst wel zou gaan ondersteunen maakt het voor bestaande settop-oplossingen niets uit.
   
 6. Eh, volgens mij stelt lotsofjazz een hele terechte vraag: ook de huidige officieel goedgekeurde decoders ondersteunen geen CI+. Anoniem geeft zelf al aan dat CI+ hardware nu nog niet beschikbaar is, dus ook niet bij de officiële decoders.

  Als Ziggo dus daadwerkelijk gebruik gaat maken van de restrictiemogelijkheden die CI+ biedt om officiële apparatuur af te dwingen voor high value content, kunnen ook de bestaande boxen daar dus helemaal niets mee. Met als gevolg dat het CI+ systeem ze ziet als niet vertrouwde ontvangers en dus de resolutie omlaag gaat of gewoon het beeld op zwart.

  Nu denk ik dat zelfs de gemiddelde Nederlandse kabelaar niet zo dom/arrogant is om alles op high value content te zetten zodat bestaande boxen niets meer kunnen ontvangen. Maar het zal ongetwijfeld voor bepaalde kanalen/uitzendingen wel gaan gelden, al was het alleen maar omdat de content provider dit gaat afdwingen als het platform deze mogelijkheid biedt. Ergo: straks kun je met je officiëel erkende ontvanger bepaalde kanalen/uitzendingen plots niet meer ontvangen.

  Wellicht dat ik de plank mis sla: maar omdat je bij Ziggo je apparatuur zelf koopt en je dus in principe volledig in de kou staat als plots die apparatuur waardeloos is, overtuigd dit soort berichten mij steeds meer om toch maar even analoog verder te blijven kijken of om alleen een hele goedkope decoder aan te schaffen.

  Wellicht dat daarom Ziggo het niet zo leuk vond dat het verhaal uitlekte?

  Of zijn de officieel erkende ontvangers WEL met software naar CI+ te upgraden (lijkt me sterk gezien het verhaal van anoniem over dedicated hardware)?
   
 7. De officieel goedgekeurde decoders (settop boxen) hebben helemaal geen CAM nodig en dus ook geen CI interface waar je een CAM in kunt steken aan boord. Daar hoeft alleen een smartcard in.

  Als je op internet even rondkijkt kun je het volgende vinden:

  Het gaat hier om ontvangers in een TV, waar dus alleen maar een DVB-C ontvanger in zit. Om de "zenders" te decoderen heb je een smartcard nodig plus een CAM die de boel decodeert en zichtbaar maakt. Met de huidige Sony's, Loewe's en andere tv's kan dat met een alphacrypt CAM die je in het CI-slot steekt. Dit wordt echter niet ondersteund, vermoedelijk omdat men bang is dat de content gecopieerd kan worden (wat eigenlijk voor mijn gevoel een slecht argument is, maar da's een andere discussie....)

  De industrie heeft nu blijkbaar een nieuwe standaard afgesproken (zoek op google eens naar CI+) waarbij het juist voor de consument makkelijker moet worden om zelf een type TV te kopen waar een goedgekeurde CAM in gebruikt kan worden zodat je zonder settop box digitaal kunt kijken.

  Met die standaard kun je alleen gebruik maken van een CAM die zichzelf kan identificeren, waarvan een kabelmaatschappij dus zeker weet dat het 'zijn goedgekeurde' versie is.

  Volgens de gequote artikelen is er nu een duitse kabelaar die dit als eerste gaat uitrollen. Als deze nieuwe standaard industrie-breed geaccepteerd wordt verwacht ik dat dit het voor consumenten juist een voordeel kan zijn omdat je dan tenminste kan kopen wat je wilt terwijl het ondersteund wordt, wat nu niet het geval is bij de alphacrypt oplossingen.
   
 8. Kan zijn dat ik het helemaal fout hebt, maar die goedgekeurde ontvangers zijn toch niets anders dan DVB-C tuners met CAM waar je smartcard ingaat, alleen met wat additionele firmware voor de kabelaarspecifieke zaken?

  Die slot waar je op je STB je smartcard insteekt is toch gewoon een Irdeto CAM? Alleen is dit een kabelaar specifieke CAM, waar CI+ dat wil standaardiseren. Je hebt inderdaad geen aparte CAM module nodig, maar dat is niet omdat niet met een CAM gewerkt wordt, maar omdat die al in de decoder is ingebouwd.

  Of heb ik het technisch nu helemaal fout?

  Kijk, wat jij noemt onder 'kijk even op internet' weet ik allemaal. Alleen zie ik niet waarom dat niet betekend waarom dit onverkort ook niet geld voor de STBs. Volgens mij is een STB technisch gezien nml niets meer dan een DVB-C tuner met Irdeto CAM module, dus als die CAM module door het nieuwe CI+ systeem niet als vertrouwd te herkennen is omdat hij niet te updaten valt, heb je toch echt het probleem op het moment dat Ziggo bepaalde zaken voor niet vertrouwde ontvangers gaat scrambelen.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 11 apr 2008
 9. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Dat is correct.
  Er wordt in de goedgekeurde decoders gebruik gemaakt van een softwarematige CAM (SoftCAM).
  Waarschijnlijk zou deze dus wel geupdate kunnen worden. (eventueel om andere CAM oplossingen onbruikbaar te maken?)
  Maar of ze dit zo snel gaan uitvoeren lijkt mij ook niet zo erg waarschijnlijk aangezien het al zoveel moeite kost om enigzins stabiele firmwares uit te brengen voor de bestaande decoders.:wink:
  Ook wordt de groep gebruikers die gebruik maakt van de "niet goedgekeurde" CAM oplossing natuurlijk nu snel groter wat het weer lastiger maakt om zo'n update uit te voeren.
   
 10. eh.... ;)

  Maar CI+ staat los van de bestaande STB's
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina