1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo gaat CI+ ondersteunen

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door xahmol, 10 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Maar, rekening houdend met de manier waarop de cccam ontwikkelaars inspelen op (on)voorziene omstandigheden, zou ik kunnen verwachten dat het team wel kan inspelen op de nieuwe ci+ technieken... Oftewel, is de introductie van ci+ qua software wel op te lossen in cccam?

  Gert.
   
 2. Maar waarom zouden deze ontwikkelaars iets gaan doen met een Common Interface Plus specificatie? CCCAM is toch een softCAM die niets met een CI+ slot en de daarbij behorende CI+ CAM van doen heeft?
   
 3. Ik dacht het ci+ concept te snappen mbv al de uitleg die je hebt gegeven, blijkbaar niet dus... Ik zal die die handel (dit topic) maar opnieuw gaan lezen.

  Gert.
   
 4. Misschien helpt een plaatje:

  [​IMG]

  In bovenstaande afbeelding van een DVB-C PC-TV kaart zie je het Common Interface slot (rood kader) en de Conditional Access Module (groen kader) die in het Common Interface slot zit. Het Common Interface protocol verloopt via de pinnen (oranje kader) aan de achterzijde van het Common Interface slot.

  De Common Interface specificatie beschrijft de hardware van het Common Interface slot, de hardware van de Conditional Access Module die in het slot gaat en het protocol dat het apparaat met Common Interface slot via de pinnen met de Conditional Access Module moet spreken en welke data stromen de Conditional Access Module ingaan en uitkomen.

  Deze oplossing wordt Common Interface genoemd omdat op deze manier de Conditional Access Module benodigt voor het Conditional Access System van de digitale TV provider uitwisselbaar wordt. Als Ziggo morgen zou overstappen op Conax, dan haal je de Irdeto CAM uit het apparaat en stop je er een Conax CAM in en je kunt het apparaat weer gebruiken zonder dat er iets aan de firmware in het apparaat aangepast hoeft te worden. Alle hardware matige CAM modules zijn dus op dezelfde (common) manier aan te spreken en te gebruiken door het apparaat met het Common Interface slot.

  Voor de Common Interface Plus specificatie gaat het ook over dezelfde onderdelen waarbij het protocol tussen apparaat met CI+ slot en CI+ CAM dat via die pinnen verloopt is uitgebreid met extra commando's om het signaal dat de CI+ CAM verlaat via die pinnen weer opnieuw te kunnen encrypten. Iets dat niet in het standaard DVB Common Interface protocol is opgenomen aangezien daar een kanaal de standaard DVB CAM altijd zonder encryptie verlaat.
   
 5. Is dat dan niet softwarematig op te lossen? Want cccam heeft niets met standaards (uiteraard wel standaard encryptie (seca2/seca3/irdeto)) voor wat dat betreft.

  Gert.
   
 6. Jij gebruikt toch een softCAM in de Dreambox? Dan heb je toch ook niet nog eens een keer een hardware-matige CAM in het Common Interface slot van de Dreambox zitten? Die softCAM vervangt immers alle Common Interface hardware en protocollen. De Transport Stream gaat rechtstreeks de softCAM in en omdat die softCAM het Irdeto protocol begrijpt kan die softCAM de encryptie van het kanaal verwijderen dat jij wilt zien. Dat kanaal verlaat die softCAM dus zonder encryptie zodat de DVB engine van jouw Dreambox vervolgens dat kanaal zonder encryptie aan de de MPEG decoder in de Dreambox kan aanbieden.

  De door jouw gebruikte softCAM voor de Dreambox heet CCCAM, die o.a. het Irdeto protocol begrijpt, en bij de aanbevolen kabel ontvangers voor Ziggo werkt zo'n softCAM op precies dezelfde manier alleen heet die SoftCell en wordt die geleverd door Irdeto zelf.

  Als Ziggo het Irdeto protocol laat wijzigen om de AlphaCrypt CAM en alle softCAM's zoals CCCAM buiten te sluiten dan zullen de CCCAM programmeurs dus aan de slag moeten om het Irdeto protocol weer opnieuw te leren begrijpen. En omdat er in de aanbevolen kabel ontvangers ook een softCAM zit zal Ziggo dus ook die softCAM in alle aanbevolen kabelontvangers moeten updaten anders werken die ook niet meer. Dit alles heeft verder niets van doen met een de Common Interface Plus specificaties. In een aanbevolen kabel ontvanger met softCAM zit immers ook geen standaard DVB CI slot of een CI+ slot met een daarin gestoken standaard DVB CI CAM of CI+ CAM.
   
 7. Het wordt steeds duidelijker! ;)

  Begrijp ik nu ook goed, dat wanneer (bijvoorbeeld) Digital Everywhere een kaart zou maken met het rood en oranje omkaderde gedeelte dat CI+ is, dat dit nooit door Ziggo gecertificeerd zou worden? En misschien zelfs wel nooit een officieel CI+ logootje kan krijgen?
  En als dat zo is, is de achterliggende gedachte dat je achter die DE kaart ook opname (en dus verspreidings-)apparatuur zou kunnen hangen in plaats van enkel een tv die de boel weergeeft?

  Eigenlijk zou je je dus ook kunnen afvragen hoe "common" deze interface nog is... Ja, het zal op zich nog wel common zijn, want als het goed is blijft het nog steeds IRdeto alleen dan met CI+ en men zou nog steeds kunnen overstappen op Conax waardoor men enkel een andere CI+ CAM nodig heeft. (Of haal ik nu weer dingen helemaal door elkaar?)

  En hoe doet men dat straks met STB's waarmee je ook tv op kunt nemen? Daar zit geen CI in en dus hebben ze geen "last" van CI+. Maar de content kan nog steeds worden opgenomen. Of is dat geen probleem aangezien de content enkel opgenomen kan worden en niet zomaar in digitaal formaat op internet gezet kan worden?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 jul 2009
 8. Ok, dan heb ik je verhaal toch wel duidelijkvoor me. Voorlopig geen probleem, zolang de standaard stb worden ondersteund of niet worden voorzien van allerlei flauwekul software. Dank voor je uitleg!
  Want zogauw ze wel wat veranderen aan de firmware van de standaard stb's moet de ontwikkelclub van cccam weer aan het werk. :wink:

  Gert.
   
 9. Kosten CI+

  Gaat per augustus rond de 80 euro kosten , volgens de verkoper van de Harense Smit.
   
 10. De content die je nu met bijv. een Humax 5050C kunt opnemen (zowel SD als HD) kun je probleemloos overzetten naar een PC via FTP, en vervolgens kun je met die content doen wat je wil (verliesvrij op DVD of Blu-ray zetten, omzetten naar andere bestandsformaten, of uploaden naar Usenet of als torrent verspreiden, you name it). Maar ... Ziggo kan per zender of per programma een extra flag meesturen die maakt dat de Humax de content versleuteld opslaat op de interne harddisk. De Humax kan die versleuteld opgenomen content nog steeds afspelen, maar je kunt er verder niets meer mee doen, behalve de opname weer wisssen. Overzetten via FTP of USB van encrypted content wordt geblokkeerd, en zelfs al zou je de schijf uitbouwen om het over te kunnen zetten, dan nog kun je niets beginnen met de encrypted files. Zelfs het maken van een analoge kopie van encrypted content (op een DVD/HDD of een VHS recorder) via de SCART uitgangen wordt gesaboteerd omdat de PVR macrovision toevoegt aan de analoge output bij het afspelen van encrypted content.

  Je kunt je afvragen wat er nog meer voor smerige ongedocumenteerde mogelijkheden in de gecertificeerde PVRs zitten. De klanten van Ziggo krijgen daar geen inzage in, omdat zowel Humax als Ziggo weigeren de certificatieprotocollen en de verslaglegging van de uitgevoerde tests openbaar te maken. Ik heb daar op dit forum al eens eerder over geschreven, en ik denk dat er inderdaad nog veel meer verborgen mogelijkheden in de gecertificeerde PVRs zitten die in de toekomst op ieder gewenst moment door Ziggo kunnen worden benut. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan de onmogelijkheid om opgenomen reclameblokken van commerciële zenders nog door te kunnen spoelen, of een tijdlimiet, waarbij versleuteld opgenomen programma's nog slechts gedurende een zeer beperkte tijd (bijvoorbeeld één week) zijn terug te kijken, en daarna niet meer. Je zou je ook nog kunnen voorstellen dat Ziggo dat dan weer gaat koppelen aan extra abonnementsvormen waarbij opgenomen programma's alleen tegen extra betaling gedurende een langere periode nog zijn terug te kijken, of waarbij opname überhaupt alleen mogelijk is als daarvoor een extra abonnement is afgesloten. Al dat soort praktijken kun je samenvatten door te zeggen dat de kabelaars (en de content providers) erop uit zijn om de fair use rechten die consumenten nu nog hebben steeds verder uit te hollen, en diezelfde (nu nog vanzelfsprekende) rechten dan voor veel geld weer terug te verkopen aan die gedupeerde consumenten.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 23 jul 2009
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina