1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo gaat CI+ ondersteunen

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door xahmol, 10 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Het hangt er ondermeer vanaf over welke certificatie je het hebt. Als het gaat om door Ziggo "gecertificeerde" apparatuur met CI+ slot dan is het grote nadeel dat het "certificeren" van Ziggo een rem op de door ontwikkeling van DVB apparatuur zet. Immers, een fabrikant kan niet zomaar wijzigingen doorvoeren aan de DVB implementatie in het apparaat zonder weer opnieuw het apparaat te laten keuren. Vergelijk het met de huidige door Ziggo "gecertificeerde" kabel ontvangers waarvan er geen één volledig bug vrij is en waar er fabrikanten nauwelijks zin hebben om (kleine) problemen te fixen omdat ze dan weer het langdurige test traject van Ziggo door moeten. De functionaliteit van DVB implementaties wijzigt ook nauwelijks waardoor alle ontvangers een beetje op elkaar lijken qua toeters en bellen. Humax ontvangers voor de buitenlandse markt kennen allerlei handig features die het leven van de gebruiker makkelijker maken, maar Ziggo vindt dat dat soort zaken maar uit de firmware moeten (denk aan bijvoorbeeld TVTV EPG). Waarom is er nog steeds geen ontvanger die ook ondersteuning biedt voor RDS? Sommige radio kanalen bieden een dergelijke RDS data stream bij het kanaal, maar Ziggo haalt die liever weg.

  Als een fabrikant straks een nieuwe serie TV's gaat uitbrengen dan is de kans groot dat ze dezelfde door Ziggo "gecertificeerde" DVB implementatie maar weer uit kast trekken, want anders kunnen ze weer maanden gaan testen en niet te vergeten wachten totdat Ziggo weer eens tijd heeft om te testen. Al zitten er dan wat kleine bugs in die DVB implementatie dan is dat jammer, maar een fabrikant kan toch niet iedere keer het hele productie proces stil leggen in afwachting van Ziggo. Stel je voor dat iedere digitale TV provider met zo'n "certificerings" traject komt, dan kan het uitbrengen van een nieuw apparaat jaren gaan duren.

  Voor steeds beter wordende DVB implementaties met steeds meer functionaliteit is het Ziggo "certificering" gebeuren in mijn ogen de doodsteek. Dat ze iets dergelijks doen met kabel ontvanger die speciaal voor Ziggo worden ontwikkeld is nog te billijken hoewel dat in de praktijk al niet blijkt te werken gezien het ontbreken van probleemloze ontvangers en het uitblijven van firmware updates om die problemen op te lossen.

  Dat apparatuur met CI+ slot en de CI+ CAM gecertificeerd worden door een CI Plus LLP authorized certificate agent is een goede zaak om ervoor te zorgen dat de boel compatible is. De CI+ specificatie heeft echter in vergelijking met de standaard DVB CI specificatie voor de consument alleen maar nadelen door de beperkende mogelijkheden die de digitale TV provider ter beschikking krijgt. Je bent door die mogelijkheden namelijk niet langer baas over eigen apparatuur. Ziggo heeft aangegeven dat zij bijvoorbeeld alleen TV's met CI+ slot gaan certificeren. Waarom geen losse ontvangers met CI+ slot of, mocht het ooit nog komen, DVB-C PC-TV kaarten? Ziggo krijgt de mogelijkheid om op eigen houtje apparatuur met een CI+ slot die zij niet hebben "gecertificeerd" uit te sluiten voor hun CI+ CAM. Ziggo krijgt daardoor te veel macht en de consument kan alleen maar hopen dat Ziggo het aangeschafte apparaat met CI+ slot ook zal accepteren/"certificeren". Apparatuur met CI+ slot die ook kan opnemen is er nu nog niet, maar mocht die er ooit komen dan krijgt Ziggo wederom de mogelijkheid om die CI+ beperkingen commercieel uit te gaan baten. Je hebt geen abonnement afgesloten op de opname dienst, dan ook geen opnames.

  Let wel: Ik zeg niet dat dit soort dingen gaan gebeuren, maar Ziggo heeft met de keuze voor CI+ er in ieder geval voor gezorgd dat zij dit soort voor de consumenten vervelende mogelijkheden ter beschikking hebben. En dat wordt allemaal gebracht onder het mom dat zij daartoe gedwongen zouden worden door de content industrie, maar dan vindt ik het toch wel op zijn minst vreemd te noemen dat Video On Demand content bij Ziggo zonder enige vorm van encryptie via de kabel wordt verstuurd.
   
 2. Beste Archie,
  Als ik het goed begrijp (in het hypothetische geval); je mag straks een abbonnement afsluiten bij Ziggo (en daar voor betalen) en vervolgens kun je alleen (rand)apparatuur gebruiken van fabrikanten die zij goedkeuren (met alle beperkingen van dien)! Fraai staaltje van monopolie!
  Het moet echt niet gekker worden (hoewel het wellicht nog wel gekker zal kunnen):?.
   
 3. Het is altijd al zo geweest dat je een abonnement mag afsluiten en daarvoor zult moeten betalen. (Niets nieuws onder de zon.)

  Het is niet zo, dat je alleen maar randapparatuur van bepaalde fabrikanten kunt gebruiken. Als Philips 2 geschikte modellen heeft en Sony 15 komen er 2 van Philips op de lijst en 15 van Sony. Zo simpel is het.
  En tja...wat is "geschikte" apparatuur? Met een broodrooster zul je nooit kabel tv kunnen ontvangen.

  Met de beperkingen is het ook heel simpel. Ziggo heeft altijd al bepaald welke zenders ze leveren. Dat is toch een beperking? Daar doet men toch ook niet moeilijk over? En vergeet niet: het is niet Ziggo die de content zo nodig wil beschermen, maar het zijn de content makers die vinden dat dit nodig is.

  Ik weet niet of het een monopolie is. Je kunt voor Digitenne gaan (en er komt daar ook nog een concurrent bij), je kunt een sattelliet schotel op het dak zetten... opties genoeg dus!
   
 4. Gaan we appels met peren vergelijken?
   
 5. Je vindt dus dat sattelliet en terrestriëel niet te vergelijken is met wat Ziggo biedt? (Begrijp ik uit je opmerking.)
  Tja, in dat geval zit je inderdaad met een monopolie in je maag. Vervelend voor je. ;)
   
 6. Dat is niet helemaal waar. Ziggo kiest ervoor om ook het standaard-pakket gecodeerd uit te zenden (m.u.v. Ned 1). Dat betekent dat gebruikers die alleen het standaard-pakket willen ook gedwongen worden zich in deze doolhof van CI+ compatibele televisies te begeven. Zou Ziggo dit niet doen, dan was er voor deze gebruikers een ruime keus aan televisies met DVB-C tuner die zonder CAM en smart card het standaard pakket digitaal kunnen ontvangen.
   
 7. Precies!
   
 8. OT: FYI: Samsung LED LCD CI+ module

  Vandaag contact gehad met Samsung om meer te weten te komen over de CI+ ondersteuning van de LED LCD tv's (specifiek de UE40B7020).
  Wanneer achter de aanduiding van het model op de achterzijde van de tv een tweede cijfer/letter-reeks begint met V2P... of P... dan is de betreffende LED LCD voorzien van een CI+-module. Staat er in de betreffende cijfer/letter-reeks achter de modelaanduiding een W, dan betreft het sowieso een CI-module.
   
 9. Houdt dit in dat je een tv moet bestellen en bij levering op de achterkant van het apparaat moet kijken en moet hopen dat de modelaanduiding dan een P bevat? Ik zou graag voor ik bestel willen weten welke module aan de tv zit.
   
 10. Weer een CI+ vraag

  Ik kom net uit een winkel (IT's) waar ik naar een Philips (37pfl8404) heb gekeken met een CI+ slot en MPEG-2/4 DVB-C tuner.

  De verkoper meldde mij dat de door Ziggo aangekondigde CI+ CAM module alleen in staat was om SD kanalen te decoderen, geen HD.

  Klopt dit of is dit gezwets :?:.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina