1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

EK voetbal in Superkwaliteit

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door John², 5 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. de issue is wat evenwichtiger. Er zijn aanzienlijk meer 720 TV's verkocht dan 1080 (de zgn HD-Ready machines. Sowieso zijn er nog steeds veel meer SD TV's in NL dan HD(-ready).
  Daarnaast is er de kosten issue ( de laatste technologie kost altijd meer dan de vorige generatie) en wachten dit soort investeerders liever tot alle bugs uit nieuwe technologie zijn.
  Dan is er nog de bandbreedte...

  Ik heb ook een vol 1080p native resolution plasma, maar hoewel ik er teleurgesteld over ben begrijp ik de keuze wel.

  720p is dan ook de overgangsfase naar 1080p, hopelijk ten tijde van de Olympische Spelen London (2012).

  Voor mij is de issue dat er de aanlevering in dit geval in 1080i heeft plaatsgevonden en dat de conversie daarvan naar de huidig standaard slecht dan wel niet goed mogelijk blijkt met de huidig gebruikte apparatuur en dat om die reden mogelijk de keuze beter ware geweest dan maar 1080i door te geven zoals de BBC doet. Dat heeft echter grote gevolgen voor de bandbreedte want 1080i heeft een bandbreedte nodig van een factor 2.5 of meer van 720p. Gezien het feit dat Nederland uitgaat van 11Mbits waar de EBU minimaal 13Mbits aanbeveelt geeft dit aan dan de NL leveranciers collectief de onderste kwaliteitsgrens opzoeken (noodgedwongen?).

  Voorlopig is nog geen verklaring binnen voor het kwaliteitsverschil tussen BBC en NL anders dan de beschikbare bandbreedte en de keuze voor 1080i. Mogelijk zit er ook verschil in gebruikte apparatuur
   
 2. Eric

  Wat te denken dan van het vergelijk tussen BBC en NED HD? De ene in 1080i en de andere met hetzelfde bronsignaal 720p?

  Heb jij deze vergelijking kunnen maken?

  Heb jij een verklaring voor het kwaliteitsverschil?
   
 3. Tijdens dit EK heb ik nog geen BBC HD signaal gezien, maar tijdens het WK in 2006 heb ik wel vergelijkingen gedaan waarbij de BBC er inderdaad beter uitzag op een Full HD TV.

  Ik zeg dus ook niet dat het huidige signaal van Technicolor beter is, ik wil met bovenstaande post alleen zeggen dat het gecomliceerder ligt dan stellen dat het verschil 1080 - 720 = 360 beeldlijnen verschil is.

  Overigens is het volgens mij niet zo dat voor 1080i 2.5X meer bandbreedte nodig is dan voor 720p, het aantal pixels per seconde is bij beide formaten immers (vrijwel) gelijk, het verschil zit hem erin dat interlaced materiaal lastiger comprimeert. Ik denk dat het verschil in compressie-effectiviteit (om het zo maar te noemen) hooguit 1.5X is.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 19 jun 2008
 4. Voor zover ik weet regelt de UEFA zelf het produceren van de uitzendingen: "For the first time in EURO history, UEFA will produce the television signal for the tournament itself through UEFA Media Technologies SA, a 100 per cent owned subsidiary of UEFA which is in charge of Host Broadcast Operations at UEFA EURO 2008™. "
   
 5. Beter

  Volgens mij is er nu iets meer scherpte in het beeld bij Live wedstrijden op NL1 HD.

  Ik heb echter geen informatie dat er wat veranderd zou zijn aan de techniek.

  Het zag er bij bewegingen volgens mij wat scherper uit.

  Op mijn projector was het nog moeilijk kijken, maar dat is dan ook een beeld van 1,5 meter breed. (ik zit er 4 meter vanaf).:oops:
   
 6. Ik heb gisteren even kort Rusland - Zweden gekeken en ik bemerk geen verschil, bij bewegin van de camera is nog altijd smearing zichtbaar (UPC gebied, maar ik denk niet dat er voor Ziggo andere deinterlacing / encoding plaatsvindt).
   
 7. Eric

  Enige kans dat jij als vakman op dit forum dat A/B vergelijk tussen BBC HD en NED HD kunt maken een dezer dagen? twee identieke monitors? Ik heb hetzelfde gevraagd aan NOB/NOS maar krijg geen antwoord op dat verzoek tot op heden
   
 8. Een dezer dagen niet ben ik bang, maar volgende week moet dat wel lukken. Probleem is dat de schotelinstallatie hier op mijn werk momenteel niet uitgericht staat op Astra 28. Volgende week ga ik het dak op om een derde LNB te monteren, dan kan ik ook de Engelse zenders weer ontvangen. Ik zal mijn bevindingen zeker delen.
   
 9. Q&A van NPO (Nederlandse Publieke Omroepen) over HD

  1. Het verschil tussen het Nederland 1 HD en regulier Nederland 1 is minimaal. Hoe komt dat?
  De reguliere uitzendingen van Nederland 1 bestaat uit materiaal dat van standaard definitie (SD) ‘geupconvert’ is naar high definition. Er wordt techniek gebruikt om de normale TV-opnames er zo goed mogelijk uit te laten zien op een HDTV. Alleen de sportuitzendingen van de zomertoernooien (EK, Tour de France en Olympische Spelen) zijn in HD opgenomen en worden ook in HD uitgezonden.

  2. De kwaliteit van andere HDTV-kanalen (BBC, Discovery) is beter, hoe komt dat?
  Hier wordt waarschijnlijk ‘upconverted’ standaard definitie (SD) televisie vergeleken met materiaal dat in high definition (HD) is opgenomen. Dat is dus appels met peren vergelijken.

  3. Waarom is er door de NPO voor gekozen om in een lagere kwaliteit uit te zenden dan andere zenders?
  Ook hier de vraag of men ‘upconverted’ SD vergelijkt met ‘native’ HD. Veel van ons materiaal wordt nog niet in HD opgenomen omdat. De betreffende camera’s zijn daar dan nog niet voor uitgerust. Het kan ook zijn dat mensen met deze klacht naar satellietzenders kijken. Daar wordt door de BBC uitgezonden in een hogere kwaliteit (16 Mbps cbr i.p.v. 8 Mbps vbr) dan waarin de sportevenementen op de Nederlandse kanalen worden uitgezonden. Dit resulteert in een betere beeldkwaliteit van de BBC kanalen.

  4. De wedstrijden worden in HD-kwaliteit aangeboden, maarbij de programma’s erna zakt de kwaliteit direct terug. Hoe komt dat?
  Zie ook hier weer het antwoord op vraag 1 en 3

  5. Ergens in de distributie wordt de kwaliteit verlaagd, waardoor de kwaliteit niet maximaal is. Waar vind die “filtering”plaats en waarom gebeurt dit?
  De reguliere uitzendingen van Nederland 1 bestaan uit materiaal dat ‘geupconvert’ is naar high definition. Er wordt dus een truc toegepast om de normale tv-opnames er zo goed mogelijk uit te laten zien op een HD-tv. We doen dit omdat veel van ons materiaal nog niet in HD wordt opgenomen, omdat onze camera’s er om budgettaire redenen nog niet voor zijn uitgerust. Alleen de sportuitzendingen van de zomertoernooien (EK, Tour de France en Olympische Spelen) zijn in HD opgenomen en worden ook in HD uitgezonden. Het is waar dat het HD-materiaal dat bij ons binnen komt een hogere kwaliteit heeft. We moeten deze voor kabelaars en satellietaanbieders onhandelbare hoge standaard omzetten naar iets dat zij kunnen verzenden. Het originele materiaal is simpelweg te groot om door deze aanbieders verscheept te kunnen worden. Dit is geen uitzonderlijke bezigheid. Ook bijvoorbeeld de BBC converteert hun materiaal voor dergelijke doeleinden.

  6. Is er een verschil in kwaliteit tussen verschillende distributeurs en hoe komt dat?
  De kabelaanbiedingen verschillen onderling niet van beeldkwaliteit. Deze distributeurs gebruiken allemaal hetzelfde signaal dat door ons wordt aangeboden. In sommige gevallen kan het zijn dat het satellietsignaal er iets minder goed uitziet dan het kabelsignaal. Dit gebeurd alleen als ons signaal in de satelliet gedeeltelijk wordt ‘weggedrukt’ door andere zenders.

  7. Waarom is het beeld minder scherp als camera’s snel van positie wisselen?
  Een digitaal videobeeld wordt per seconde opgebouwd uit een aantal referentiebeelden en een aantal kleinere afgeleide frames daarvan. In het referentieframe wordt alle beeldinformatie opgenomen terwijl in de daarop volgende beelden alleen de verandering ten opzichte van het referentieframe worden opgeslagen. Hierdoor wordt een hogere kwaliteit bereikt als de camera stil staat. Echter als de camera beweegt, vinden er zoveel veranderingen plaatst dat deze informatie niet opgeslagen kan worden in de qua omvang kleinere afgeleide frames. Er ontstaat dus een soort digitale bewegingsonscherpte.

  8. Waarom is het geluid in HDTV later dan bij het normale Nederland 1
  Niet alleen het geluid maar ook het beeld is later bij HDTV dan bij SDTV. Dit komt omdat er meer technische handelingen moeten plaatsvinden om dit hoge definitiebeeld van de uitzending naar de TV te verschepen.

  9. Waarom is het geluid bij andere kanalen, zoals de BBC natuurlijker?
  Dit is een smaakkwestie. De BBC maakt gebruik van een ander audio-afstelling die niet per definitie natuurlijker is.
   
 10. mijn eerste reactie op de Q&A van NPO

  Dag Merijn!

  Dank je hiervoor. De discussie betreft voornamelijk wat jullie in punt 3 benoemen, namelijk dat de wedstrijden op de BBC HD er gewoon veel beter uitzien dan op Ned 1 HD (we hebben het dus niet over upscaled andere programma s).

  De 16Mbits die de BBC gebruikt komen voort uit m.i. twee zaken:

  1. het besluit niet te converteren van 1080i naar 720p zoals Ned 1 HD, waardoor een bredere stream nodig is maar wel het voordeel biedt van minder geknoei met het signaal nodig is
  2. Het besluit van Ned 1 HD om op ongeveer 8 tot 11 Mbits uit te zenden en niet conform de EBU adviezen voor 720p van 13Mbits

  Al met al nog steeds toch erg teleurstellend dat de BBC met echte HD uitzendingen van voetbal in verhouding met Nederlandse echte HD voetbal uitzendingen significant betere kwaliteit levert!

  De lezers van het forum (Ziggo) en ik neem aan alle trendsetters op HD gebied in Nederland hadden beter van uw organisatie verwacht en hope nog steeds dat de NPO zullen besluiten om niet een volger te zijn qua kwaliteit maar op zijn minst meelopen met de standaards die thans reeds door hun buitenlandse collega s worden gezet.....


  Met vriendelijke groet


  Bert
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina