1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

EK voetbal in Superkwaliteit

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door John², 5 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Duimen draaien

  Ik ga erop duimen draaien. Het EK duurt nog wel een tijdje, dus misschien worden we binnenkort allemaal aangenaam verrast.:neutral:
  Toch wel jammer dat deze mensen (NOB/Technicolor) niet even zelf reageren op fora als dit.

  Ik heb geen toegang tot teletext.
   
 2. Het idee in dit topic is nu dat de smearing te maken heeft met het deinterlacen, dit is toch niet zeker? Het kan toch ook de maken hebben met het downscalen van het beeld. Ik had ergens gelezen dat de volgorde van deinterlacen en downscalen erg veel invloed kan hebben op de beeldkwaliteit. Misschien gaat daar wat fout?

  Los daarvan een vraag: De mensen die een losse HD box gebruiken deze hebben ingesteld op 1080i en deze hebben aangesloten aan een televisie die gebruikt maakt van Non-Motion Adaptive Deinterlacing (bijna allemaal). Kijken die effectief niet in 540p (of 1080p met de helft door de televisie verzonden lijnen) en verliezen zo zelfs detail bij de 720p zenders?

  EDIT:
  Ik zat na te denken over hoe de smearing op het Nederland 1 HD kanaal zou kunnen ontstaan (klik hier voor voorbeelden van de smearing). Stel dat het Technicolor (of de partij die daarvoor verantwoordelijk is) zonder "echt" te deinterlacen beide fields van de 1080i bron samen voegt. Dit leid tot een 1080p plaatje met het kam-effect. Als ze dit beeld downscalen naar 720p valt het kam-effect (deels) weg omdat het volledig plaatje wordt herberekend door de scaler. Dit 720p beeld heeft nu een raar smeer effect, er is door het downscalen vertaal immers geen ruimte meer voor het kam-effect. Daar komt dan nog eens de MPEG compressie bovenop waardoor het kam-effect helemaal wordt uitgesmeerd. Zou dit kunnen? Dus helemaal niet deinterlacen maar beide fields gewoon samenvoegen voordat het downscalen plaatsvindt. Het kam-effect in de nu ontstane 1080p bron zorgt tijdens het downscalen en de MPEG compressie voor het smeer effect? Dit vermoeden wordt mede ondersteund omdat ik een soort kam-effect lijk te zien op de bal als deze hoog door de lucht vliegt.

  Ter illustratie heb een capture van een aflevering uit het eerste seizoen van Buffy gemaakt. De eerst afbeelding is van de originele interlaced DVD bron en heeft de volledige 576 lijnen, het kam-effect is duidelijk te zien. De tweede afbeelding is downgescaled tot 384 lijnen (2:3 zelfde schaal als 720:1080). Daar is het kam-effect al bijna niet meer te zien, dit is enkel door het downscalen een (voor ons bekende) smeer geworden. Let wel dit zijn PNGs en hebben geen last van JPEG (of MPEG bij video) compressie. Als dat er nog eens boven op komt zou het kam-effect helemaal wegvallen. Hier is dus geen deinterlacing toegepast enkel de resolutie veranderd.

  Ik denk nu dat het Technicolor (of de partij die daarvoor verantwoordelijk is) totaal niets aan deinterlacing doet. Maar de 1080i bron zonder "echte" deinterlacing omzet naar 1080p (gewoon twee fields samenvoegen). Dit 1080p beeld met kam-effect wordt dan gedownscaled naar 720p waardoor het kam-effect een smeer wordt. Mocht dit kloppen hoop ik dat het Technicolor (of de partij die daarvoor verantwoordelijk is) zo vriendelijk zou willen zijn even de deinterlacer te activeren voordat ze het beeld downscalen.

  EDIT2:
  Om nog even duidelijk te zijn. Dit verhaal is slechts een veronderstelling waar de smearing vandaan komt. Ik denk nu dat het komt door het converten van 1080i naar 720p waar er geen deinterlacing plaatsvindt. Dit is dus niet met zekerheid als oorzaak aan te wijzen, het is alleen een sterk vermoeden. Ik weet niet welke partij hiervoor de verantwoording draagt, ik dacht de Technicolor maar kan dit fout hebben. Het probleem treedt ook op de de geupconverte SD beelden. Als ze het 576i SD signaal op de zelfde manier behandelen denkt deze redenering ook de smearing daar. (en alle NOBs in Technicolor veranderd)

  De afbeelding zijn full-res PNGs totaal 1MB.
  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 jun 2008
 3. De NOB downscaled naar 720 op advies van de EBU. Dit advies wordt door de EBU (European Broadcasting Union) wordt gegeven voor kabel doorvoer. Voor satelliet geldt 1080.

  Mogelijk loopt het EBU advies nog achter bij de kwaliteit van de verkochtte TV's.

  Ik heb het idee van de per pixel motion adaptive deinterlacing doorgegeven aan de man bij het NOB. Geen idee of ze deze apparatuur kennen en of bezitten.......
   
 4. Daar heb ik nog nooit van gehoord, en lijkt me knap onwaarschijnlijk. Waarom zou voor satelliet andere norm gelden? De compressietechniek is dezelfde, en beschikbare bandbreedtes zijn vergelijkbaar.

  De EBU adviseert nog steeds 720p, en is wat voorzichtiger als de productie in 1080i aangeleverd wordt. Zie dit advies van Mei 2008
   
 5. zie hier de correspondentie met de opvolger van het NOB:

  Er wordt op het gebruikersforum van Ziggo ( http://ziggo-gebruikers.nl/forum/index.php
  ) veel gesproken over de teleurstellende kwaliteit van het
  Nederlands HD signaal Ned 1 HD.
  Volgens Ziggo zijn jullie (voorheen NOB) verantwoordelijk voor het
  downscalen naar 720p vanuit het oorspronkelijk 1080 signaal.
  Veel gebruikers hebben last van artfacts, van het "smeren" van kleuren
  (bij snelle beelden loopt de kleur voor op t poppetje) en sowieso van
  de beperkte resolutie die vooral voor mensen die 42 inch of 50 inch
  kijken treft.

  Vraagjes:
  Kunnen jullie participeren op t forum zodat wij informatie kunnen
  krijgen en jullie ook van ons?
  Waarom wordt niet op 1080 doorgegeven?
  wordt er gewerkt aan de verbetering van t HD signaal van Ned 1?
  (zenders als Brava, Discovery HD, NLHD enz kene deze problemen niet en
  worden wel in 1080 uitgezonden
  Alvast dank voor t antwoord,

  Bert van Horck

  Antwoord:
  Beste Bert,

  De keuze voor de HD norm alsmede de diverse settings zijn staan niet onder verantwoordelijkheid van Technicolor.

  Techicolor verzorgt wel de facaliteiten voor de NPO maar is niet bepalend voor de definitieve keuzes van de gebruikte standaarden.

  Vooralsnog wordt het voetbal en straks ook de OS in full HD 720P resolutie uitgezonden. Het reguliere Nederland 1 signaal is ge-upscaled naar een HD versie omdat
  domweg (bijna) alle content alsmede de uitzend facaliteiten niet HD geschikt zijn. Wat betreft de uitzendfacaliteiten is er zicht op de HD variant, wat betreft de content is de NPO
  natuurlijk afhankelijk van oa productie maatschappijen en daar heeft Technicolor natuurlijk geen enkele invloed op.
  De keuze voor 720P is verder een keuze die oa door de EBU (Europian Broadcast Organisation) ge-adviseerd wordt als het gaat om kabel distributie. Wat betreft de satalliet distributie wordt
  veelal gebruik gemaakt van een 1080i signaal. Ik kan je verder niet vertellen waarom.
  Zou je overigens op gepaste wijze met deze informatie willen omgaan?

  Mijn antwoord
  Zie voorbeelden op bijgaande link..... mogelijk dat dit het beter uitlegt.
  http://ziggo-gebruikers.nl/forum/showpost.php?p=103053&postcount=274
  Met dank,

  Zijn antwoord:
  Hallo Bert,

  Ik wil dit onderwerp best eens met een specialist bespreken maar ik ga er niet verder op in.
  De gebruikte apparatuur, de settings, alles is in samenspraak geweest met oa NPO en de afnemers van dit signaal. Met deze signalen en zijn afnemers zijn uitgebreide test perioden vooraf gegaan.
  Overigens, het bron materiaal in het geval tijdens voetballen is 1080i waarna het gecrosconvert wordt naar een 720p signaal. De reguliere nederland 1 uitzeding is een SD signaal geupconvert naar 720p.
  Succes
   
 6. EBU

  Overigens heb ik ook de EBU aangeschreven maar nog geen antwoord.

  Zoals je ziet heb ik in bovenstaande post de naam van mijn antwoordgever namens NOB wegen privacy niet vermeld
   
 7. Bedankt voor de informatie Bert.

  Dit is zorgwekkend als de OS ook in 1080i opgenomen wordt. Anderzijds, als Eurosport HD in 1080i uitzendt (en wij het kunnen ontvangen), en de NOS in 720p, dan kunnen we mooi het verschil beoordelen.

  Overigens wel een mooie contradictie: "Full HD 720P".
   
 8. Wat is je beeldschermdiagonaal en kijkafstand?

  Mee eens. Maar het is m.i. niet zo als het zou moeten zijn.
   
 9. Dat verklaart waarom je het niet ziet. Een relatief "klein" scherm en grote kijkafstand. Ga als test bij de volgende wedstrijd eens op 2 meter zitten...
   
 10. De smearing zit in het signaal, zie ook de screenshots van Eric. Ik weet niet zeker welke partij het 1080i signaal omzet naar 720p ik ging er even van uit dat dit het NOB was. Daarnaast is mijn veronderstelling waarom de smearing is ontstaan slechts dat, een veronderstelling.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina