1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

EK voetbal in Superkwaliteit

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door John², 5 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Wat is je beeldschermdiagonaal, en wat is je kijkafstand?
   
 2. Sorry ik denk dat ik het niet helemaal goed het uitgelegd. Deinterlacing is het samen voegen van twee fields tot één frame waarbij één field alle oneven lijnen en één field alle even lijnen heeft. Bij 1080i bestaat elk field dus uit 540 lijnen. Als je die twee gewoon samenvoegt heb je nog de volledige 1080p resolutie maar kan het kam-effect optreden. Bij Non-Motion Adaptive Deinterlacing wordt het kan-effect voorkomen door gewoon één field weg te gooien en de missende lijnen de interpoleren. In feite worden er maar 540 lijnen van de orginele bron gebruikt. Dit lijd tot een verlaagde verticale resolutie en een scherp eind beeld.

  Het idee van Motion Adaptive Deinterlacing is dat de verlaagde verticale resolutie alleen optreed bij de bewegende objecten in het frame. Maar omdat bij de wedstrijden altijd alles in het frame beweegt kan naar mijn inziens de Motion Adaptive Deinterlacing niets toevoegen om het beeld te verbeteren.
   
 3. Okay, had ik inderdaad niet goed gelezen.
  Inderdaad. Mijn conclusie blijft nog steeds dat deze 2 methodes niet tot ghosting kunnen leiden, terwijl Pixel-Based Motion Adaptive Deinterlacing wel de dader zou kunnen zijn. Deze probeert immers bij beweging toch fields samen te voegen tot één frame op basis van bewegingsdetectie.
   
 4. Dat klopt helemaal, maar dat is volgens mij dus niet wat we zien! Zoals jij het beschrijft - en zoals het inderdaad ook zou moeten werken - zou er bij veel beweging overgegaan moeten worden op BOB deinterlacing waarbij de fields dus NA elkaar weergegeven worden waarbij elke field van 540 lijnen wordt opgerekt naar 720 lijnen.

  Dat is echter niet wat we zien. Wat we nu namelijk zien dat dat beide fields niet afzonderlijk, maar gemengd (frame blending) worden weergegeven. Dat is ook bij motion adaptive deinterlacing niet de bedoeling.

  Overigens kan je de frame-interpolatie op moderne TV's hier niet direct mee vergelijken, dat is een compleet andere technologie (die je naar mijn bescheiden mening vooral uit moet zeggen omdat het niet alleen beeldfouten maar ook input lag veroorzaakt). Maar dat is dus heel wat anders.

  Tip is overigens wel om - zeker als je digitaal kijkt - ruisonderdrukking in je TV altijd uit te zetten. Ruisonderdrukking zorgt ook voor een minder scherp en vegerig beeld. Bovendien is het bij een digitale bron compleet overbodig omdat digitale TV in de basis geen beeldruis bevat.
   
 5. Heb je het HQV Pixel-Based Motion Adaptive Deinterlacing verhaal gelezen op de HQV web site? Deze techniek gebruikt, net als frame-interpolatie op moderne TV's, bewegingsdetectie om de ontbrekende informatie aan te vullen. Bij deinterlacing zijn dit de ontbrekende lijnen. Bij frame interpolatie zijn dit de ontbrekende frames. De onderliggende bewegingsdetectie technieken zijn dezelfde, en de beperkingen dus ook. Beide zullen falen onder vergelijkbare omstandigheden, en mijn theorie is dat we dat hier zien.
   
 6. 37inch is de beelddiagonaal, kijkafstand is ongeveer 2,5m.
   
 7. Ik ben met beide technieken bekend, en de artefacten bij frame interpolatie in TV's (artefacten die met name bij kleine details voorkomen) zijn wat anders dan het vegerige beeld wat we nu zien. Frame interpolatie in TV's is juist bedoeld om de begegingsonscherpte die onze hersenen oppikken bij grote bewegingen teniet te doen.

  Daar komt bij dat motion adaptive deinerlacing dus gewoon terugvalt op field doubling op het moment dat het geen overeenkomsten kan vinden, waardoor het beeld in scherpte dus iets afneemt (op normale kijkafstand overigens nauwelijks waarneembaar), maar waarbij smearing niet op kan treden.

  En geloof me of niet, maar Silocon Optics HQV per pixel motion adaptive deinterlacing is zo'n beetje het beste wat er te krijgen is, en als dat goed werkt krijg je GEEN vegerig effect.
   
 8. Dan zul je het waarschijnlijk niet als een ghost image waarnemen, maar meer als "vage beelden". Als test kun je bij de volgende wedstrijd even op 1 meter gaan zitten, en wanneer de camera pant zul je bij bewegende spelers zien dat er feitelijk een geest naast loopt.

  Ik zal eens proberen de freeze functie van de Samsung ontvanger te gebruiken om een foto te maken en hier te plaatsen ter documentatie.
   
 9. Ik geloof je. Ook het "als dat goed werkt" voorbehoud :wink:.

  Ik ga een foto maken van een freeze frame en deze uploaden om te beoordelen of we over dezelfde zaken praten.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina